Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava

Slovenka nezaplatila ambulancii „dobrovoľný“ príspevok. Odmietli ju vyšetriť

Absurdný poplatok údajne zaviedol majiteľ polikliniky.


Nosiť si toaletný papier do nemocnice nestačí, v dobe inflácie už máme „cvakať“ aj za energie. Tomu nasvedčuje absurdný prípad z Košíc, o ktorom informoval portál Korzár. Slovenka Kristína musela v stredu navštíviť rehabilitačnú ambulanciu košickej polikliniky Sever, namiesto zdravotnej starostlivosti sa však dočkala bizarného poplatku.

Už počas telefonátu jej sestrička oznámila, že bude na vyšetrení nútená zaplatiť povinný poplatok vo výške piatich eur. „Keď som sa spýtala, za čo je tá platba, vysvetlili mi, že za energie. Povedala som im, že si to preverím, a keď to nebude povinné, nebudem to platiť,“ povedala šokovaná pacientka Korzáru.

Štát nepomáha, platiť majú pacienti

„Vážení pacienti, ospravedlňujeme sa, ale zložitá ekonomická situácia vo vysokých platbách za energie a s tým súvisiaci nárast cien všetkých nákladov na poskytovanie ambulantnej starostlivosti nás prinútila požadovať platbu 5 eur za zvýšené náklady na energie pri každom prvotnom vstupe na vyšetrenie,“ hlása oznam visiaci na dverách spomínanej ambulancie.

Poliklinika sa ohrádza skutočnosťou, že na rozdiel od štátnych nemocníc, polikliniky nie sú každoročne oddlžované. „Pokiaľ chceme naďalej pokračovať v poskytovaní ambulantnej zdravotnej starostlivosti, je to nevyhnutnosť, ku ktorej sme boli nútení pristúpiť,“ píše sa v ňom ďalej.

Slovensko, Košice, poliklinika Sever, ambulancia, poplatok, inflácia, energie
TASR / Ilustračná fotografia

Povinný poplatok vôbec nie je povinný

Zaskočená Kristína kontaktovala odbor zdravotníctva Košického samosprávneho kraja. Z jeho vyjadrenia vyplýva, že spomínaný poplatok má byť dobrovoľný príspevok a žiadna ambulancia nemá právo si ho od pacientov vynucovať. Na základe toho sa Košičanka rozhodla, že nezaplatí… v ambulancii ale nepochodila.

Bolo jej oznámené, že ak nezaplatí, tak ju neošetria. „Vysvetlili mi, že poplatok zaviedol majiteľ, a kto nie je ochotný zaplatiť, zdravotnú starostlivosť mu neposkytnú,“ tvrdí Kristína. Tento poplatok má ambulancia vymáhať už od marca tohto roku, podľa slov sestričky to bolo ale po prvý raz, čo s tým mal niekto problém.

Slovensko, Košice, poliklinika Sever, ambulancia, poplatok, inflácia, energie
Shutterstock

Tagy:

Michaela Molnárová
Som také ukecané malé pivo, ktoré miluje zvieratká a za trojuholník vegánskej pizze by ťa pokojne aj prešlo traktorom. Neriskuj. Na EMEFKA tvorím už nejaký ten piatok, preto v mojom portfóliu nájdeš naozaj všeličo. Mojou špecialitkou sú vzťahové záležitosti, mužsko-ženské peripetie a ľudské príbehy, ale pred nejakým tým internetovým virálom tiež nebudem utekať
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.