Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Ak si pravidelný návštevník kníhkupectiev a zhromažďovanie nových kníh je jednou z tvojich obľúbených činností, každý nový mesiac pre teba môže predstavovať buď utrpenie alebo radosť. V redakcii tieto stavy poznáme tiež, a preto máme pre teba dobrú správu.

Knižné vydavateľstvá sa rozhodli byť veľmi štedré a na február pripravili kopu parádnych kníh, z ktorých ťa niektoré určite oslovia.

1. Anna Bright – Selah – Nechcená nevesta

Young adult knihy už dávno nie sú iba pre mladých a to ti potvrdí hociktorý knihomoľ. Čítanie má byť predsa oddych a zábava, a najlepšie sa „vypína“ práve pri knihách pre mladých.

V tejto knihe sa vydáš na neuveriteľne magickú a romantickú jazdu do neznámych prístavov. Selah – jediná dcéra vládcu Potomacu – si musí nájsť partnera hodného zasadnúť na trón. Po tom, ako Selah vysnívaný snúbenec ponižujúco odmietne, ju matka prinúti plaviť sa na druhý koniec Atlantiku, kde si má nájsť nového ženícha.

Domov sa smie vrátiť len so snúbencom po boku. V stávke je však oveľa viac než len to, či Selah nájde svoje šťastie.

Albatros Media

2. Louisa May Alcott – Malé ženy

Príbeh literárnej klasiky, ktorý posledné týždne žne úspechy aj vo filmovej podobe, vychádza na Slovensku prvýkrát v kompletnej neskrátenej podobe vrátane druhého dielu.

Dej knihy Malé ženy sa odohráva v časoch americkej občianskej vojny, do ktorej narukoval aj otec rodiny Marchovcov. Jeho manželka a dcéry prežívajú neľahké obdobie sprevádzané chudobou, chorobami a mnohými inými problémami.

Bezstarostné dievčatá sa za krátky čas menia na skutočné malé ženy schopné čeliť ťažkým výzvam s odvahou a odhodlaním. Príbeh romantickej Meg, neskrotnej Jo, krehkej Beth a rozmaznanej Amy je inšpiráciou pre miliónov čitateľov.

IKAR

3. Robert I. Sutton – Ako prežiť kreténov

Určite si už niekedy mal pocit, že týpek, s ktorým sa práve bavíš, je totálny kretén. Občas sa to stáva každému z nás. Ak si to ešte ale nezažil, je veľmi pravdepodobné, že si tým kreténom práve ty. V každom prípade je ale dobré vedieť, ako sa darebákom vyhnúť, ako sa proti nim brániť alebo ako ich aspoň lepšie znášať.

O tom všetkom sa dočítaš v knihe Ako prežiť kreténov. Autor v nej predkladá rady, ako zaobchádzať s ľuďmi, ktorí na ostatných pôsobia tak, že ich systematicky deptajú, urážajú, ponižujú, vysávajú ich a všemožne im otravujú život.

Kniha je zameraná na pracovné prostredie, ale jej odporúčania možno rovnako dobre uplatniť pri stretnutí s kreténmi kdekoľvek inde.

Albatros Media

4. Katarína Kuniková – Zákon príťažlivosti

Táto kniha sa objavila v kníhkupectvách len pred pár dňami, ale už je o nej dostatočne počuť. Prvé reakcie čitateľov sa zhodujú v tom, že je kniha napísaná pútavo, číta sa ľahko a nepustíš ju z rúk, kým ju nedočítaš.

Zákon príťažlivosti ti pripomenie, že láska prichádza, keď ju najmenej čakáš. Ona je sama v cudzom meste a sníva svoj veľký sen. On je vo svojom meste a rozhodne nie je sám. Majú spoločný balkón, každý jednu mačku a z duše sa neznášajú.

Každé ich stretnutie je ako zrážka planét, iskry lietajú na všetky strany, ale do poslednej chvíle nebudeš vedieť, ako to celé dopadne.

IKAR

5. Sebastian Fitzek – Šialená hra

Dôvody, prečo sa Sebastian Fitzek považuje za kráľa psychotrilerov, sme ti už prezradili po vydaní jeho poslednej knihy Darček. Tentokrát autor prichádza s ďalšou novinkou – knihou Šialená hra, v ktorej sa deň ako stvorený na umieranie razom zmení na ruskú ruletu v rozhlasovom štúdiu.

Renomovaná kriminálna psychologička Ira Saminová sa starostlivo pripravila na samovraždu. Tesne pred uskutočnením plánu ju zastihne príkaz, aby sa bezodkladne zapojila ako vyjednávačka do rukojemníckej drámy v rozhlasovom štúdiu, kde vtrhol psychopat, zajal skupinku návštevníkov a spustil morbídnu hru – telefonuje náhodne zvoleným poslucháčom a žiada od nich heslo.

Ak sa volaný ohlási vopred určeným heslom, únosca prepustí jedného rukojemníka. Ak nie, jedného zastrelí.

TATRAN

6. Ahley Woodfolk – Krása, ktorá pretrvá (14.2.2020)

Ak patríš medzi knihomoľov, ktorí sa radi týrajú a obľubujú ťažšie témy, román Krása, ktorá pretrvá bude pre teba tou správnou dávkou depresie. Je o vyrovnávaní sa so žiaľom a stratou blízkych, ale aj o tom, čo navždy pretrvá.

Keď hlavné postavy príbehu – milovníkov hudby – zasiahne tragédia, hudba už akosi nestačí. Logan nevie prestať pozerať vlogy svojho exfrajera. Shay píše blogy o hudbe a snaží sa nezosypať. Autumn posiela správy, hoci vie, že na ne už nikdy nikto neodpovie.

Napriek smútku, ktorý prežívajú, je však práve hudba niečím, čo by ich mohlo opäť spojiť – tým krásnym, čo im zostane.

SLOVART

7. Maggie Stiefvater – Krvavé preteky (14.2.2020)

Autorku Maggie Stiefvater pravdepodobne poznáš vďaka sérii Havraní chlapci, ktorá si získala verných fanúšikov po celom svete. Tentokrát prichádza s napínavým a mágiou presiaknutým románom Krvavé preteky.

Každý november sa pod útesmi Skarmouthu odohrávajú krvavé preteky, počas ktorých sa jazdci pokúšajú udržať na divokých vodných koňoch. Každý rok sa zídu šialene odvážni jednotlivci, aby jazdou na ich chrbtoch riskovali životy. Niektorí sa ženú za víťazstvom, ďalších láka nebezpečenstvo.

Kit Connollyová sa ich nikdy nemala v pláne zúčastniť, no osud jej nedal na výber, a tak sa do súťaže prihlási – ako prvé dievča v histórii brutálnych pretekov. Nato, aby bola prvá v cieli, však musí v prvom rade prežiť.

SLOVART

8. Erin Watt – Padlý dedič (18.2.2020)

Sériu o Royalovcoch – bohatej, zákernej a príťažlivej rodine si už určite postrehol. Po predchádzajúcich troch častiach sa konečne dostane do našich kníhkupectiev aj štvrté pokračovanie – Padlý dedič.

Táto časť je zameraná na Eastona, ktorý je bohatý, inteligentný a sebavedomý krásavec – pravý Royal telom i dušou. Užíva si život a kašle na dôsledky, lebo si to môže dovoliť. Pri jednom zo svojich výstrelkov spozná Hartley Wrightovú, na prvý pohľad tuctové dievča, a jeho bezstarostný život sa obráti naruby.

Hartley ho odmieta a Easton zisťuje, že mu royalovská koruna neprinesie v živote vždy všetko, po čom túži.

IKAR

9. Sarah J. Maas – Kráľovstvo z popola (28.2.2020)

Ak si skalný fanúšik série Trón zo skla, dátum 28.2.2020 máš určite už nejakú chvíľu zvýraznený v kalendári aj v mobile. V tento deň totiž vychádza dlhoočakávané finále jednej z najúspešnejších fantasy sérií, ktorá spôsobila závislosť u čitateľov po celom svete – Kráľovstvo z popola.

Aelin Galathynius sa zaprisahala, že zachráni svoj ľud, aj keď cena, ktorú za to treba zaplatiť, je nepredstaviteľne vysoká. Kráľovná férov Maeve ju uväzní v starodávnej železnej truhle a niekoľko mesiacov mučí.

Jej odhodlanie nepoddať sa každým ďalším dňom slabne a čaká ju posledný, najťažší boj pre záchranu seba samej a pre prísľub lepšieho sveta.

SLOVART

10. Lesley Kara – Fáma (28.2.2020)

Čaro psychologických trilerov tkvie v tom, že je im celkom ľahké uveriť a prinútia ťa zamyslieť sa, či sa opisované skutočnosti nemôžu stať aj tebe. Základom knihy Fáma je šírenie bezstarostnej poznámky – podobnej, akú možno veľakrát vypúšťaš z úst aj ty.

Keď Joanna začuje pred školou svojho syna šokujúcu fámu, nemieni ju šíriť ďalej. Jedna bezstarostná poznámka však vedie k druhej… a teraz sa to už nedá vrátiť. Rozšíri sa fáma, že notoricky známa vrahyňa, ktorá v detstve spáchala surový zločin, žije nový život so zmenenou identitou v Joanninom mestečku.

Kto je tá kriminálnička, čo sa skrýva medzi nimi? Všetky ženy v meste sú zrazu podozrivé.

Albatros Media

11. Michaela Zamari – Zákulisie samovydávania (alebo ako si vydať knihu) (28.2.2020)

Píšeš tajne „do zásuvky“, lebo máš strach, že by ťa vydavateľstvá odmietli? Ak je tvojím snom pohľad na vydanú knihu, ktorú si sám napísal, ale netušíš, ako to v tejto sfére chodí, máme pre teba záchranu.

Je ňou manuál Zákulisie samovydávania, ktorú napísala mladá slovenská autorka Michaela Zamari na základe vlastných skúseností. Jej debut Šéf môjho šéfa bol vydaný cez vydavateľstvo, ďalšie štyri knihy si však autorka vydala už sama – a preto máš istotu, že v knihe nájdeš overené tipy a skúsenosti bez prikrášlenia, úprimne a priamo.

Či už sa chceš vydať na spisovateľskú dráhu alebo ťa zaujíma proces, ktorým si autor musí prejsť, kým mu vyjde dielo – táto útla knižka ti odpovie na väčšinu tvojich otázok.

Michaela Zamari

Ako sám vidíš, februárová knižná nádielka noviniek je naozaj bohatá – stačí si už len vybrať a začítať sa.


Viktória Veresová
Som introvertná duša, ktorá si povinnosť rozprávať sa s cudzími ľuďmi v práci kompenzuje dokonalým pokojom na gauči v spoločnosti napínavých knižných príbehov, o ktorých aj píšem pre EMEFKA. Na prvý pohľad som síce možno "trochu nudná a odmeraná", ale v skutočnosti vraj tak "správne trafená" knihomoľka, ktorá sa bez kávy nepohne ani na krok, miluje trilery, dokumenty o sériových vrahoch, sarkazmus a podnetné rozhovory s ľuďmi, pri ktorých si nemusí dávať pozor na to, čo povie.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.