Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 22.11.2024
sk
Cecília
cz
Cecílie
Zdroj: ©Shutterstock

Biele víno k morským plodom, pivo k mäsu aj čokoláde. Základy párovania (ne)alkoholických nápojov a jedál

Nie každý nápoj sa hodí ku každému jedlu.

Je všeobecne známe, že niektoré nápoje, najmä tie alkoholické, sa viac hodia k niektorým konkrétnym pokrmom ako iné. Pri kombinovaní jedál a nápojov sa často sústredíme len na to, čo je tradičné alebo známe. Pritom vyhýbaním sa experimentom sami seba okrádame o výrazný gastronomický zážitok.

Nejde však len o víno, pivo či destiláty. Aj nealkoholické nápoje ako džús, káva a voda sa lepšie hodia k niektorým konkrétnym pokrmom. Správne skombinovaný nápoj môže oživiť chute jedla a posunúť gastronomický zážitok na úplne novú úroveň. Ako dosiahnuť harmonickú symbiózu medzi nápojom a jedlom? Poď sa pozrieť na niekoľko základných princípov.

Základné pravidlá

Pri kombinovaní jedla a nápoja ide o hľadanie rovnováhy. Základom je mať na pamäti, že každý nápoj a jedlo majú svoju silu, jedna by nemala tú druhú narúšať, skôr by sa mali navzájom vyvažovať. Napríklad pikantné jedlo si môže vyžadovať sladký alebo kyslastý nápoj na vyrovnanie chutí, zatiaľ čo k mäsovým pokrmom sa lepšie hodí nápoj s hlbokou chuťou.

  • Podobné s podobným: Silné jedlá si vyžadujú silný alkohol, zatiaľ čo ľahké jedlá sa najlepšie kombinujú s ľahkými nápojmi.
  • Kontrastné chute: Pikantné jedlo môže byť skvelé s nápojom, ktorý má sladký kontrast, napríklad pikantné ázijské jedlá so sladkým vínom.
  • Nezabúdajte na kyseliny: Vína s vysokým obsahom kyselín, ako je napríklad Sauvignon Blanc, sú ideálne k jedlám s vysokým obsahom kyselín, ako sú paradajkové omáčky alebo citrusové šaláty.

Víno

Ľahké biele vína sa najlepšie kombinujú s morskými plodmi, hydinou a zeleninovými pokrmami. Vína s krémovejšou chuťou, napríklad také Chardonnay, sa hodia k pokrmom s bohatšou textúrou, ako sú ryby v omáčke alebo hydina s rovnako krémovými omáčkami.

Hlboké a robustné červené vína, napríklad Cabernet Sauvignon, sú ideálne k hovädziemu mäsu alebo divine. Špeciálnou kategóriou sú šumivé vína, ktoré dokonalo ladia k morským plodom a kaviáru, tiež sú najvhodnejšie ako súčasť aperitívu pred jedlom.

káva, čaj, alkohol, pivo, víno, destilát, džús, párovanie, jedlo, nápoje, kombinácia
Shutterstock

Pivo

Svetlé pivá sú skvelou voľbou ku kurčaťu alebo rybám, dokonca sa hodia aj k morským plodom. Špecifickejšie druhy pív, ako napríklad IPA alebo ALE, dokážu podčiarknuť pikantnú chuť grilovaného mäsa a syrov. A že pivo sa nehodí k sladkým jedlám? A čo taký Stout či Porter? Ideálna voľba k hovädzím pokrmom, čokoládovým dezertom alebo syru.

Likéry a destiláty

Spomedzi alkoholických nápojov si nielen pivo či víno vyžaduje detailnejší výber pokrmov, s ktorými sa podávajú. Táto kombinačná mágia sa týka aj likérov a destilátov. S bravčovým mäsom, údeninami a syrmi je dobré kombinovať alkohol ako whisky a bourbon.

Medzi obľúbené alkoholické nápoje patrí určite rum, ktorý sa veľmi dobre dopĺňa so sladkými dezertmi, čokoládou a tropickým ovocím. Spomedzi bieleho alkoholu sú najčastejšie konzumovanými gin a vodka, ktoré sa hodia k ľahkým jedlám, ako sú morské plody, šaláty alebo citrusové dezerty.

Mohlo by ťa zaujímať:

Naši čitatelia si mohli vyskúšať mesačné PREMIUM členstvo ZADARMO. Získali tak prístup k exkluzívnym článkom

Nealkoholické nápoje

Ideálnym spoločníkom ku všetkým jedlám je určite voda. Či už minerálna, jemne perlivá alebo perlivá, voda má tendenciu neutralizovať chuťové poháriky medzi jednotlivými sústami, vďaka čomu vynikne chuť konzumovaného pokrmu.

Niektorí ľudia si nevedia predstaviť nedeľné poobedie bez kávičky a koláčika. Ide o nerozlučiteľný pár – espresso a čokoládový dezert. Klasická kombinácia, ktorá nikdy nikoho nesklame. Spomedzi teplých nápojov ľudia radi pijú čaj. Napríklad taký zelený dopĺňa ázijskú kuchyňu a hodí sa k rybám, zatiaľ čo silnejšie čierne čaje sú vhodnejšie ako kontrast k mastnejším a sladkým jedlám.

Citrusové šťavy (pomarančová alebo grepová) sedia k raňajkám a tiež sa hodia k slaným jedlám, zatiaľ čo jablková šťava je výborná k hydine. Tropické ovocné džúsy a smoothie môžu byť skvelými spoločníkmi pre letné jedlá a šaláty.

káva, čaj, alkohol, pivo, víno, destilát, džús, párovanie, jedlo, nápoje, kombinácia
Shutterstock

Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.