Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Odmalička ho zaujímalo zloženie výrobkov, vyštudoval na univerzite v Írsku riadenie maloobchodných sietí a obetoval výskumu potravín svoje úspory a doterajší život. Kvôli svojim aktivitám si znepriatelil mnoho výrobcov a predajcov, no vo svojej práci napriek tomu vidí viac pozitív ako negatív.

Patrick Linhart, prvý potravinový kritik na Slovensku, nám porozprával aj o tom, aký je boj s nečestnými výrobcami potravín, aké najväčšie faily odhalil, a prečo je potrebné dávať si pozor na nadmernú konzumáciu chemizovaných výrobkov. Vysvetlil tiež rozdiel medzi zdravým stravovaním a tým, ktoré aplikuje on, a ozrejmil, či je na to potrebné mať veľa peňazí.

EMEFKA

Hovoríte si prvý potravinový kritik na Slovensku. Ako ste sa k tomuto netradičnému povolaniu dostali a čo všetko zahŕňa jeho nezvyčajný názov?

Skúmaniu potravín sa profesionálne venujem dvadsať rokov. Už od šiestich rokov sa v podstate zaoberám analýzou potravín, začal som tak, že som skúmal zloženie na plechovkách. Už ako dieťa som sa stále špáral v zložení výrobkov. Je to moje hobby a tým by mala byť podľa mňa aj práca.

Prvý potravinový kritik si hovorím, pretože je to pravda. Je to svetové označenie pre človeka, ktorý sa venuje analýze a kritike potravín, rovnako ako ich skúmaniu. Je to skôr hobby, nie platená práca. Prácu potravinového kritika robím zdarma a práve kvôli objektívnosti to potvrdzujem tým, že si ma nikto nedokázal kúpiť. Žijem z novootvoreného obchodu a reštaurácie, ktorá predáva potraviny, nie otraviny!

https://www.facebook.com/zivaplaneta/photos/a.172709839789588/784956495231583/?type=3&theater

Čiže na Slovensku to nikto iný nerobí alebo máte aj nejakých profesijných nasledovníkov?

Sú tu výživoví poradcovia, ale netreba si to mýliť. Potravinový kritik je niekto, kto sa venuje analýze potravín, kvalite potravín. Ja osobne sa realizujem v oblasti maloobchodu, sú aj takí, čo robia rozbory v reštauráciách. Ja sa venujem analýze spracovaných potravín predávaných na pultoch potravinových reťazcov.

Mám niekoľko spolupracovníkov, no áno, patrí mi prvenstvo, pretože predo mnou sa tomu na Slovensku nikto nevenoval. Ľudia si klepkali prstom na čelo, že či mi šibe, čo teraz idem rozoberať, o čo sa akože pokúšam. Keď som dal na Facebook prvýkrát rozbor potraviny, mal som tam dvesto priateľov. Tí ma ale vysmiali.

Tak som sa rozhodol, že neskončím s tým, čo ma baví, ale skončím s tými, čo ma nepodporujú. Vymenil som dvesto priateľov za dnešných stotisíc followerov. A musím povedať, že v súčasnosti ma ľudia zastavujú na ulici a spoznávajú ma, fandia mi a vyjadrujú podporu. Je to práca, ktorá prináša veľa mínusov, no ale ešte viac plusov.

https://www.facebook.com/zivaplaneta/photos/a.172709839789588/784956375231595/?type=3&theater

Ako vyzerá Váš klasický pracovný deň?

Vstávam o šiestej, automaticky bez budíka, už asi dvadsať rokov. Počítam svoj čas na sekundy a snažím sa všetko stihnúť. No ja vôbec nemám čas. Ľuďom sa možno zdá, že vyrobiť a pridať video je veľmi jednoduché, zapnem si mobil a niečo urobím.

No asi si neuvedomujú, že tie informácie si ľudovo povedané „nevycucám z prsta“, ale mám za sebou ľudí z SPU Nitra a potravinových technológov, bývalých hygienikov, s ktorými sa o všetkých postupoch a informáciách radím. To, čo rozprávam ja, nie sú len moje poznatky, je za tým veľký tím odborníkov, ktorý to celé riadi. Ja som len tá mediálna tvár.

https://www.facebook.com/zivaplaneta/photos/a.172709839789588/797503743976858/?type=3&theater

Aký je rozdiel medzi zdravým a kvalitným stravovaním?

Zdravé stravovanie nepraktizuje človek, ktorý vyzerá ako ja, mám 140 kíl (smiech). Aplikujú ho ľudia, ktorí si dávajú pozor na vyvážený jedálniček a určitý počet cukrov, tukov a bielkovín. Ja denne zjem naozaj obrovské množstvo tukov. No kvalitných. Poznám ich pôvod, viem, čo sú to za tuky.

Takisto konzumujem aj veľké množstvo cukrov a neviem sa v tom obmedziť, lebo je to moja závislosť a môj benzín, ináč by som ten svoj náročný denný harmonogram nedával, keby som sa nenabil dostatočne energiou. Ja nejem zdravo, ani vyvážene, no kvalitne. Viem, čo jem, odkiaľ to pochádza, a to je pre mňa podstatné.

Napríklad slanina s trinástimi pridanými látkami je niečo, čo si v žiadnom prípade nedám, ale uprednostním takú, ktorá je zo Slovenska a jediný konzervant, ktorý sa v nej nachádza, je soľ.

Akú myšlienku nesiete v tomto trende kvalitného stravovania, skrátka, o čo Vám ide?

Hlavne o zdravie. A tiež o to, aby človek vedel, čo kupuje a sám si vybral, či uprednostní kvalitnú potravinu pred tou chemizovanou. Aby mal možnosť voľby a poznal pravdu! Napríklad, na základe nevedomosti alebo neinformovanosti kupujúceho môže nastať nasledovná situácia. Predajca zeleniny a ovocia vám povie: „Urobte si z toho pokojne džúsik, je to ultra bio a budete zdraví“. No v nápoji sa nachádza všetko okrem zdravia.

Lenže, keď klame, a mamina svojmu dieťaťu ten džús urobí a chemické látky v ňom mu spôsobia zdravotné ťažkosti, tak to je už vážny problém a treba to riešiť. Zákazník má právo vedieť, čo si kupuje. A hlavne o to mi ide. Ja sa sám zdravo nestravujem, a preto nebudem propagovať zdravý životný štýl.

No na druhej strane, presne viem, čo si kupujem, a chcem, aby aj ostatní boli o tom informovaní a vedeli, aké majú výrobky zloženia, a aby si nekupovali mačku vo vreci. Mnohí spotrebitelia vďaka mojej iniciatíve zmenili svoje nákupné správanie a vďaka tomu sa zmenili aj výrobcovia.

Ako podľa Vás škodí, keď sa človek „kŕmi“ éčkami a vôbec si na to nedáva pozor?

Dostávam veľa správ od fanúšikov, ktorí mi ďakujú za to, čo robím. Zmieňujú sa aj o tom, že keď zmenili svoje stravovanie, zmenil sa im život. Pretože sa im zlepšilo zdravie a s lepším zdravím prichádza aj pozitívnejšie myslenie.

Aj vedecky je dokázané, že náš organizmus je fyzicky prepojený s mozgom, čiže aj s myslením a psychickou pohodou, ktorá ovplyvňuje myslenie. Dobré, kvalitné a ľahké jedlo vás dobije energiou a vy budete reagovať inak, budete mať otvorenú myseľ.

Je podľa Vás potrebné mať veľa peňazí, ak sa chcete kvalitne stravovať?

Nie, a hovorím to z vlastnej skúsenosti. Keď som sa vrátil z Írska naspäť na Slovensko, všetky svoje úspory som vložil do potravinových testov a žil som z dvesto eur mesačne, no dokázal som to. Jedol som menej, ale kvalitne. Raňajky a aj obed ma vyšli spolu na štyri eurá.

Kúpil som si bio vločky, z ktorých som si uvaril kašu, nie „marketingovú“ klobásu za päť eur, pri ktorej netušíte, čo skutočne obsahuje. Človek si dokáže nastaviť režim tak, aby žil z menej, no rovnako kvalitne.

Ľudský organizmus nepotrebuje jesť každý deň mäso, stačí nám raz za týždeň. Veď aj naši predkovia to tak robili. Žili na kašiach a strukovinách, ktoré im tiež dodávali proteíny. Čiže áno, dá sa jesť kvalitne a za málo, pokiaľ jednotlivec uvažuje.

https://www.facebook.com/patricklinhartnakupovaniespotravinovymkritikom/photos/p.1278480742333438/1278480742333438/?type=1&theater

Prečo je podľa Vás v poslednej dobe tak trendy sa zdravo stravovať?

Tých ľudí by som roztriedil do dvoch skupín. V prvej z nich sú takí, ktorí to už musia robiť zo zdravotných dôvodov. Poznám človeka, okolo ktorého všetci zomreli na rakovinu a zostal sám a až vtedy zmenil svoje stravovacie návyky. A v druhej sú takí, ktorým sa „otvorili“ oči a začali to študovať, vzdelávať sa a sledovať, čo prijímajú do organizmu, aké potraviny.

Viete mi povedať príklady aj na kvalitné potraviny, ktoré nie je problém na Slovensku zohnať?

So všetkým je problém, pretože jedna vec je to, čo máte napísané na produkte, a druhá, že aká je pravda. Ale najväčší je asi so strukovinami. Šošovicu na Slovensku bežne kúpite takú, na ktorej sú pri pôvode uvedené štyri štáty, a vy neviete, ktoré zrnko je odkiaľ.

Mäso taktiež, lebo napríklad všetko bravčové sa vyváža do Talianska a skoro všetko hovädzie do Turecka, keďže tam ho jedia viac. Čiže 75 % slovenských potravín opúšťa našu krajinu.

https://www.facebook.com/zivaplaneta/photos/a.172709839789588/797545013972731/?type=3&theater

A tak máme na našom trhu minimum potravín pôvodom zo Slovenskej republiky a nahradili ich také s podimenzovanými cenami a zlou kvalitou dovážané z cudzích štátov.

Postrehli ste zmenu vyvolanú vašimi aktivitami? Zlepšilo sa niečo posledné roky?

Dovolím si neskromne povedať, že aj vďaka mne sa zmenili výrobcovia, predajcovia a hlavne spotrebitelia, pretože od nich ide zmena. Ak to prestanú kupovať, jednoducho sa to prestane vyrábať. A predajcovia sa museli prispôsobiť trhu.

Lebo, keď začnete vyrábať salámu či šunku bez éčok, je jasné, že ľudia budú kupovať tú. Čiže ja som tie výrobky vyrobil, ukázal som všetkým, že sa to dá a potom to začali robiť tak aj oni.

Príklady potravín, v ktorých Patrick Linhart našiel nedostatky:

https://www.facebook.com/patricklinhartpotravinynieotraviny/photos/a.763800473973255/905506253136009/?type=3&theater

https://www.facebook.com/patricklinhartpotravinynieotraviny/photos/a.763800473973255/861690747517560/?type=3&theater

https://www.facebook.com/patricklinhartpotravinynieotraviny/photos/a.763800473973255/849139668772668/?type=3&theater

https://www.instagram.com/p/BzQ75thoQb4/

https://www.instagram.com/p/BzQ7U_0IrbA/

https://www.instagram.com/p/BzQ4z4joHGP/

https://www.instagram.com/p/BzHoykLILAI/

https://www.instagram.com/p/BvONFd9gErZ/

https://www.instagram.com/p/BzQ8Rnao_Kc/

https://www.instagram.com/p/BzQ33zfoHtE/


Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.