Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 22.11.2024
sk
Cecília
cz
Cecílie

Nemusíš byť super šéfkuchár nato, aby sa ti podarilo pripraviť lahodné jedlá. Občas si vieš v kuchyni pomôcť jednoduchými trikmi, ktoré tvoje jedlo ozvláštnia.

Keď sa ich naučíš, môžeš s nimi machrovať pred svojimi kamarátmi či rodinou, prípadne len pred svojimi chuťovými bunkami. Stojí to však za to, poznať niektoré z týchto jednoduchých trikov, ktorými dokážeš svoje jedlo povýšiť na nový level.

Pridaj do svojej praženice maslo

Namiesto oleja urob praženicu na masle. Bude oveľa vláčnejšia a nebude taká suchá. A rozhodne to pocítiš aj na chuti.

Vyzdvihni chuť sladkého soľou

Ak si už niekedy jedol slaný karamel, tak veľmi dobre vieš, o čom je reč. Sladkú chuť zvykne pekne podporiť štipka soli. Prípadne sa nemusíš báť kombinovať sladké a slané veci, ako napríklad nivu s jablkom. Inšpirácie na nevšedné kombinácie jedál načerpáš aj v našom článku.

Brandless, Unsplash

Aj šalát sa dá jednoducho ozvláštniť

Plníš si svoje predsavzatia, vďaka čomu ťa neminulo jedenie šalátov? Okrem toho, že treba pri šalátoch myslieť na to, aby boli dostatočne vyvážené, čo sa týka živín, musia aj dobre chutiť.

Nezabúdaj v každom prípade na dresing, no a dotvoria ho napríklad semiačka, ktoré sú ideálnym zdrojom vlákniny. Stačí chvíľu opekať tekvicové alebo slnečnicové semiačka na panvici a máš chrumkavú bodku tvojho šalátu hotovú.

Ozvláštni hráškovú polievku mätou

Obyčajná hrášková polievka by mohla byť dosť vágna, no stačí, že k nej pridáš trochu mäty a hneď bude výsledok zaujímavejší.

S. Laiba Ali, Unsplash

Experimentuj s kávou

V prípade, že máš rád rôzne kávové nápoje, ktoré sú niečím originálne, môžeš si ich pripraviť aj sám doma. Do kávy stačí pridať rastlinné mlieko, ktoré našľaháš a hneď má tvoja káva inú chuť. Ak patríš ku kávičkárom, ktorí sú už pokročilejší a robia si doma nejaký ten filter, ku káve môžete dať trochu kokosu a máte hotovú ochutenú kávičku.

Horčica a kečup nemusia byť len k párkom

Jemnú pikantnosť alebo kyslosť v jedlách môžeš spôsobiť pridaním lyžice horčice. Napríklad môžeš takto ozvláštniť vajíčkovú nátierku. Kečup sa hodí pridať napríklad k restovaným kuracím pečienkam, ale pokojne môže byť aj pomocníkom pri príprave dresingu alebo marinády. Netreba sa báť pridať nejakú tú lyžicu aj do omáčok, dokáže to jedlo jednoducho spestriť.

Dennis Klein, Unsplash

Citrusy nepatria len do koláčov

Citrusy a ich kôra sú skvelým doplnkom do rôznych jedál. Napríklad dokážu ozvláštniť obyčajné pečené kura. Stačí naň pred pečením nastrúhať zázvor, cibuľu, cesnak a pridať šťavu z citróna alebo pomaranča. Zmiešaj túto zmes a kura ňou potri. Už len pridaj pár plátkov citrusov a exotické pečené kura je na svete.

Alkohol nemusíš liať iba do seba

Nielen víno, ale aj pivo sú skvelými pomocníkmi v kuchyni. Pridaním piva do viacerých jedál vieš vykúzliť naozaj zaujímavé spojenia chutí, napríklad v syrovej omáčke. Môžeš ním podliať aj pečené kura alebo pridať trochu piva do gulášu.

Patrick Fore, Unsplash

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.