Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 19.5.2024
sk
Gertrúda
cz
Ivo
, Ivoš

Hovoria ti často, že si všetko príliš pripúšťaš alebo že si rovno precitlivený? Ako uvádza Bustle, je možné, že spadáš medzi 15 – 20 % ľudí, ktorí sú hypersenzitívni. Čo to vlastne znamená?

Hypersenzitivita sa zvykne označovať aj ako senzorická citlivosť spracovania (sensory processing sensitivity). Stručne povedané, ide o ľudí, ktorí sú výrazne citlivejší na akékoľvek vonkajšie aj vnútorné podnety. Je to vrodená predispozícia, ale významne sa na nej podieľajú a formujú ju aj sociálne faktory a výchova.

Všetko cítia výraznejšie

Akýkoľvek stimul, či už zvuky, pachy, bolesť či emócie z bežných životných situácií, vnímajú hypersenzitívni ľudia oveľa silnejšie než zvyšok populácie. Prípadné neúspechy či negatívne javy (hoci aj banálne) sa ich dokážu veľmi silno dotknúť. Vysoko citliví ľudia sú oveľa ľahšie zraniteľní a mnohokrát si veľmi pripúšťajú aj veci, ktoré by iný človek hodil za hlavu.

Prehnane sa sústredia na detaily a ich emócie ich nezriedka premôžu. Silno dokážu vnímať aj veľmi vzdialené negatívne javy (napríklad vojenské konflikty, o ktorých si prečítajú v novinách).

Pixabay (https://pixabay.com/sk/photos/chengdu-%C4%8D%C3%ADna-qionglai-kolegovia-1558513/)

Podľa odborníkov sú zároveň oveľa empatickejší a vnímavejší. Vedia veľmi dobre odhadnúť ostatných, ich potreby a vedia sa tiež vcítiť do ich problémov. Dokážu čítať medzi riadkami a obyčajne sú mimoriadne pracovití. Dávajú ale prednosť pokojnejšej práci, kde nie sú neustále vystavovaní veľkému stresu.

Ak sa dostávajú pod tlak, môžu reagovať zbrklo či podráždene. Oveľa radšej pracujú samostatne, keďže tak dokážu podávať lepšie výkony. Dokážu byť síce aj tímoví hráči, ale pokiaľ sa dá, vždy uprednostnia individuálnu prácu.

Často majú umelecké nadanie

Tento osobnostný rys sa najčastejšie vyskytuje ruka v ruke so silným umeleckým a estetickým cítením. Niet preto divu, že veľa hypersenzitívnych ľudí nájdeme práve medzi umelcami, básnikmi, spisovateľmi či maliarmi. Odborníci sa tiež viac-menej zhodujú, že hypersenzitívni ľudia majú ohromný a veľmi bohatý vnútorný svet.

Mnohým však zvýšená citlivosť často prekáža vo fungovaní v bežnom živote, resp. ju vnímajú ako niečo negatívne. Keďže akýkoľvek stimul vnímajú niekoľkonásobne silnejšie než iní ľudia, znamená to aj to, že sa rýchlejšie vyčerpajú a zvyšuje sa u nich hladina stresu.

Pixabay (https://pixabay.com/sk/photos/zv%C3%BD%C5%A1i%C5%A5-v%C3%BDzva-na-%C5%A1%C3%ADrku-hora-3338589/)

Majú tiež zvýšené tendencie k úzkostiam a depresívnym ochoreniam. Hypersenzitívni ľudia sú na seba často až príliš nároční a uprednostňujú skôr prácu, ktorú vnímajú ako zmysluplnú, pred takou, ktorá im prinesie väčší profit. Vyhýbajú sa konfliktom, často ide o idealistov a veľmi zapálene dokážu bojovať za hodnoty, ktoré považujú za správne.

Zároveň pri nich hrozí symptóm vyhorenia. V súvislosti so zvýšenou citlivosťou a vysokou náročnosťou na seba ich často dostihnú pocity psychického a fyzického vyčerpania. Najmä v súčasnom svete, ktorému často dominuje cynizmus, karierizmus, ostré lakte, tvrdosť či neústupnosť, sa nezriedka môžu cítiť stratení.

Tieto vlastnosti sú im totiž na míle vzdialené. Môžu tiež vzbudzovať pocit samotárov a mnoho z nich je skutočne založených skôr introvertne.

https://www.instagram.com/p/B1oe07-ht6b/

Potrebujú tráviť určitý čas sami

Mnohokrát sa stáva, že hypersenzitívni ľudia si musia od všetkého dať pauzu a vypadnúť niekam do ticha, kde budú mať pokoj. Radi trávia čas sami, prípadne v kruhu svojich blízkych. Práve to je pre nich dôležité, aby si takpovediac „dobili baterky“.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že súčasná spoločnosť nie je hypersenzitívnym ľuďom príliš naklonená. Väčšinou ich považuje za slabých a ufňukaných. Psychológovia poukazujú na to, že ide o veľmi mylné presvedčenie.

Hypercitliví ľudia sú totiž pre fungovanie spoločnosti nesmierne potrební. Nezriedka sú to práve oni, ktorí dokážu vďaka svojmu nekonvenčnému mysleniu vyriešiť nejaký náročný problém, prípadne predstaviť víziu, ktorá dovtedy nikomu ani len nenapadla.

https://www.instagram.com/p/B7CSx4oBpOz/

Cesta je sebaprijatie

Ľudia s touto povahovou črtou by sa ju podľa expertov nemali snažiť potláčať, ale prijať ju a zároveň sa zamerať na to dobré, čo im prináša (a čo prináša ich okoliu). Môžu si tiež nacvičiť lepšie kontrolovanie svojich emócií a učiť sa trochu väčšiemu nadhľadu. To im môže pomôcť zvládať niektoré – pre nich – náročnejšie situácie v každodennom živote.

Tiež je pre nich dobré naučiť sa filtrovať veci a problémy, ktorými sa skutočne treba zaoberať, namiesto tých, ktoré nemôžu zmeniť a len ich psychicky vyčerpávajú.

https://www.facebook.com/ScienceAlert/photos/bc.AbryTmlFZjF413Lca-nBA-qvkFnSMJFXLWtGVt_BjGYE3XMwG1DUVpkALZyktBbw3a2J6xhC_t4yUZ8HC5y7mF5MXWYMFNYXcr4SK8ak6GWATZ8n7CJ6pbPwmPQNOTwue2QgzbIeMgTqRXa84uKDJ7u2jnYnT6Sj1t_svVF47VXnmw/10152578906512518/?type=1&opaqueCursor=Abo8lH53lK7ogz4-wwT8fKYq6ZzF4irNZ8Y1VBk18_cLYW0n1md0Aduv4O_VxP3tKMtxI_HsnlfudrFEax6OWOfKHHMP68irOBp_68FjJx6w-yGp5gQ3Oxwvq43dIFLlEBtJVfIhXvh6SBTAwzj8gnTl7_EoVOuTt54-smDFZwQbWhyjBx4hC34FTl-qDf56xzvdZjoOF9o1uZ-xTaMdQOlzh8aCPLJ9SuShaZrMnEweT6dfa3cQtl4YhdL7-4UY4VIgTvbazGd5TomoP-dXsSeAQqcOv3_ipL4JPcpVFyOZrkirlaEO7M2Ts4FaiDBNkPngwjyWcQAh-mVb3jud9dZgbRtJ7TO1UOPuqRabxKmGRuNJhIT58ENCQDYGAD1QHSKjrL-MRNzWEF6UL1Wfy9O3l5A_Qn8ep4_wf8Zgx3IDiBykxMFevQ2I3MV3rgyO8IRi5muqzVl5BP037kU5NcslUdV4_2xagJwgkGLPPkNraTEhq_GluSgfz19dx3v7QhPSTVzzyrirPwGu3fxJA0NerSYQk56XmUcBLJ2vSSFZlylId9wVH1gqOLL9QYj0CGTAB-jO_t0ZFLKZ9CMzBvS6mjjvC9M372DIRxBm6sQp0Q&theater

Faktom ostáva, že mimoriadne citliví ľudia dokážu svoju citlivosť pozitívne využiť pri tvorivých činnostiach, pri pestovaní medziľudských vzťahov (tie sú nezriedka veľmi silné), ale aj v každodennom živote.

výbornými priateľmi a pozornými poslucháčmi, ktorí nešetria empatiou. Môžu toho ponúknuť naozaj veľa, preto si zaslúžia prijatie bez toho, aby museli skrývať to, kým v skutočnosti sú.

Zdroj: bustle.com


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.