Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 18.10.2024
sk
Lukáš
cz
Lukáš
V spolupráci s TV JOJ

Slovenskí režiséri prezradili zaujímavosti zo svojej práce. Prečo diváci obľubujú kriminálky?

"Keď prídete na set, zabudnete na všetky bočné veci, lebo máte možnosť sa v práci hrať," hovorí Matúš.


Krimi titul, ktorý v sebe tentokrát nesie aj dávku humoru, na obrazovky TV JOJ dorazil len pred pár týždňami. Aj keď ide o vážnu tému vraždy mafiánskeho bosa – Darka Besarabiča, ktorého duch chce od vyšetrovateľa Emila pomoc pri odhalení zrady, ktorá viedla k jeho smrti –, divákov zaujal práve svojou vtipnou stránkou.

Podstatnou časťou každého nového seriálu je práca režiséra, ktorá môže byť niekedy zábavná, no inokedy stresujúca. Svoje o tom vedia aj slovenskí režiséri Matúš Ryšan a Róbert Šveda, ktorí sa podieľali na režírovaní nového slovenského seriálu Duch. Čo o svojej práci prezradili a prečo by si divák mal pozrieť práve slovenské prevedenie Ducha?

TV JOJ

Čo je na práci režiséra pre vás najväčšou výzvou a čo vás, naopak, najviac baví?

Matúš: Najväčšou výzvou je asi ten nepravidelný a náročný časový režim počas samého natáčania. Ale človek, ktorý si vybral túto profesiu, s tým už dopredu musí počítať.

Čiže vždy to skončí maximálne pri tom, že si ráno o pol piatej zahundrem pred zrkadlom pri umývaní zubov, v duchu toho že „Prečo musíme točiť s východom slnka?“, no keď už prídete na set, zabudnete na všetky tieto bočné veci, lebo máte možnosť sa v práci hrať. Ja som len pár rokov od vyštudovania školy a ešte stále sa mi nechce veriť, že si mám možnosť takouto prácou zarábať.

Róbert: Mňa bavia všetky tie “oživovacie” fázy tvorby. Byť prítomný pri tvorení fiktívneho sveta či už pri literárnej predlohe, či aj pri nakrúcaní. To je pre mňa najväčší zážitok. Málo si užívam postprodukciu, tá je pre mňa vždy fázou, kde potrebujem výraznú podporu, dodať energiu, ktorú som zanechal na pľaci.

Preto je pre mňa výber strihača, zvukového majstra, autora hudby atď. v postprodukcii dôležitý. Nie sú to len ľudia, ktorí tvorivo pristupujú k dielu, ale zároveň aj moji liečitelia po vysiľujúcom nakrúcaní. 

TV JOJ

Prečo by mali diváci pozerať váš nový seriál Duch? 

Matúš: Duch je jedinečnou kombináciou kriminálky, akcie a komédie. Myslím si, že na slovenskom trhu nebolo veľmi dlho niečo podobné a práve unikátnosť tohto seriálu bude pre slovenského diváka tým najatraktívnejším faktorom.

Okrem toho máme úžasné obsadenie hercov – Michal Kubovčík, Predrag Bjelac a Rebeka Poláková, to sú mená naozaj veľkého kalibru, ktoré svoje postavy stvárnili úplne úžasne. Epizódy sú naozaj rôznorodé a divák sa môže tešiť na veľkú dávku akcie, ktorá sa vzápätí kombinuje s humorom, ktorý však nie je úplne prestrelený a poteší svojím dôvtipom.

Mohlo by ťa zaujímať:

Veria slovenskí herci na duchov? S jedným sa im dokonca podarilo stretnúť

Róbert: Lebo Duch je po dlhej dobe skvelý príklad buddy seriálu na obrazovkách. S trošku neštandardnou dvojicou, ktorej rozdielnosť vytvára práve ten komický aspekt. Myslím si, že ukazuje mnohé “zločiny dnešnej doby”, ale z iného pohľadu. Aj z perspektívy vyšetrovateľa, ale zároveň bývalého zločinca.

Myslím si, že tento seriál má všetky aspekty pozerateľnosti – postavy, ktoré budeš mať rád, zločiny, čo sa dotýkajú aj našej spoločnosti, a mieru humoru, ktorá ukazuje, že veci možno riešiť niekedy aj inak. A to je také to “duchovno” toho seriálu, taký nadhľad. Ten nadhľad je vždy pri riešení problémov potrebný.

TV JOJ

Veríte na duchov?

Matúš: Bohužiaľ, na duchov neverím, no tých filmových si viem naozaj veľmi užiť. Jedným z mojich najobľúbenejších je práve Ryuk z Death Note, ktorý má s Darkom možno aj niekoľko podobných čŕt.

Róbert: Keď som bol mladší, tak niekde s absenciou hororového žánru za socíku sme mali tendenciu rozprávať si duchárske príbehy. Sedeli sme v pivnici a vyvolávali ducha mŕtvej kamarátky či sa „šalili“ navzájom o objektoch, kde zaručene strašia duchovia. Ale vekom táto “viera” opadala.

Aj keď u mojej babky odháňal privolaný exorcista ducha môjho uja, ktorý ju vraj chodieval po jeho smrti cez okno strašiť, tak už som tomu nejak neveril. Ale vo fikcii to mám rád, je to vždy také “zrkadlo samotnému hlavnému hrdinovi”, ktorý poskytuje pestré možnosti dramatizácie či už v strašidelnej, alebo aj komickej podobe.

Prečo majú podľa vás diváci tak radi kriminálny žáner?

Matúš: Kriminálny žáner je pre diváka veľmi vďačný práve kvôli tomu, že ho aktívne veľmi zapája. Diváci majú možnosť počas trvania dielu rozmýšľať nad tým, kto bol vrah, a vyskúšať si svoj odhad. O to silnejšie a ľahšie sa potom človek pripúta k samotným charakterom a príbehu.

TV JOJ

Róbert: Kriminálka je rébus, teda dráma s otáznikom, ktorý sa dá úplne na začiatku – expozíciou zločinu. To ma spoločné aj s detektívkou. Táto expozícia môže byť pre ňu aj zradnou. Ak si pozrieme filmové databázy, tak diváci to považujú za vrchol kriminálky – odhalenie zločinca. Ale kriminálka nemusí byť len o rébuse, lebo ukazuje boj s možno aj priznaným a ukázaným zločincom.

Lebo, aby sme chápali náročnosť boja kriminalistov, potrebujeme vnímať silu zločinca. A tento boj je pre kriminálku dôležitý. A úspech tkvie v tom, že ľudia radi riešia. Kriminálka, to je ako vedomostná súťaž, je tam jedna otázka, niekoľko možností, odpovedí, ale, našťastie, na ich zodpovedanie ti stačí sledovať to dielo, nie študovať encyklopédie.

Pokračovanie seriálu v podobe ďalšej časti uvidíš už dnes o 20:40 na obrazovkách TV JOJ.


Tagy:

Nikola Kulová
Aktuálne dianie mám pod palcom, novinky tu nájdeš každý deň. Okrem toho sa venujem PR článkom a rozhovorom s inšpiratívnymi ľuďmi.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.