Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

Naposledy sme vás informovali o tom, ako chlapci pokračovali vo svojej „púti“ po Afrike s novým Honzovým pasom, ustavične kaziacou sa Šádou, no s úsmevom na tvári a s očakávaním nových nezabudnuteľných zážitkov.

Tentoraz vám opíšeme ich posledný týždeň dobrodružstva v Afrike a priebeh spiatočnej cesty z Dakaru do Maroka. Epizódy o Šádistoch ukončíme rozhovorom o tom, čo im tento netradičný mesačný výlet priniesol a do akej destinácie sa chystajú najbližšie.

Šádou

Prejazd hranicami bez komplikácií, no Šáda opäť neposlúchala

„Hranice s Mauritániou a Marokom sme prešli za 15 minút. Príjemne nás to potešilo a prekvapilo, keďže kvôli predchádzajúcim skúsenostiam sme už automaticky očakávali niekoľkohodinové zdržanie a problémy s policajtmi. Avšak teraz sme všetky tie hraničné priechody zvládli ľahko,“ rozpráva o ceste domov Čech Martin.

Škodovka však ostala verná svojej povesti a kazila sa jedna radosť. „Pokračovali sme smerom do Maroka cez Dakhlu a tam nám praskla remenica od vodnej pumpy, čiže nefungovalo dobíjanie auta a pokazil sa nám aj motor. Išli sme do kasární za vojakmi, či by nám nepožičali zváračky, no odmietli nám pomôcť. Tak sme došli na škodovke až do Dakhli a až tam sa nám podarilo nájsť zvárača, ktorý nám ju pomohol dať do poriadku,“ pokračuje v rozprávaní Martin.

Skutočný maratón smoly sa chlapcom rozbehol, keď spali za Guelmimom v skalách pri ceste. „Vyskratovala nám baterka a to bolo fakt vzrúšo, pretože sa nám to stalo 50 kilometrov za nejakou dedinou a 100 kilometrov pred ďalšou, a nevedeli sme vôbec, čo teraz robiť s tým autom. Nakoniec nám zastavil kamionista a pomohol nám ho roztlačiť. Následne sa nám po 10 kilometroch minul benzín,“ spomína na cestné nepríjemnosti mladík z Plzne.

Robov náhly odchod a ubytovanie alá geto

Slovák Róbert opustil ich zohraté trio o pár dní skôr, lebo musel odletieť domov pre pracovné povinnosti, ktoré už nepočkali. „Keďže mi letelo lietadlo až ráno a nemal som možnosť počkať na letisku, rezervoval som si poblíž neho hotel, ktorý ale vyzeral ako ľahší odvar Luníku 9.

Videl som ho síce len z diaľky, no keď som zahliadol tie rozbité okná alebo iba okenné trámy prebité drevom, mal som dosť. Hneď som sa otočil na päte (smiech) a zabookoval niečo iné,“ rozpráva Róbert.

Šádou

Očarujúca krajina

Chlapci si cestou stihli vyobzerať aj krásy kontinentu. „Celou cestou sme išli okolo pohoria Antiatlas až do marockého mesta Zagora a za ňou sme vošli do pohoria Atlas, ktoré je tiež krásne. Boli sme v Ouarzazate, kde sa natáčal seriál Games of Thrones, Kráľovstvo nebeské a Gladiátor,“ rozpráva Martin o cestovateľských zážitkoch ich spiatočnej cesty.

Šádou

Čo vás táto cesta naučila?

Martin: Naučila ma väčšej trpezlivosti a tolerancie voči druhým. Uvedomil som si, že sa tu v Česku a na Slovensku máme fakt v porovnaní so zemami tretieho sveta sakramentsky dobre. A sám o sebe som sa naučil, že je mi najlepšie, keď som sám (smiech) a som pokojnejší, keď viem, čo mám od druhého očakávať.

Róbert: Neviem povedať, či ma niečo naučila… V každom prípade to však bola skúsenosť, na základe ktorej sa v budúcnosti pri podobných akciách vyhnem niektorým, podla mňa zbytočným, situáciám, z ktorých vznikli komplikácie.

Šádou

Aký bol váš naj zážitok?

Róbert: Najoriginálnejší zážitok bola rozhodne strata pasu a všetky tie „hurá“ akcie okolo toho, vďaka ktorým trip neskončil v Maroku, ale pokračoval do cieľa. Najkrajším pre mňa boli očarujúce rána na pláži, vďaka ktorým viem, aký výhľad chcem mať raz zo svojho okna zo spálne a obývačky. Už len nájsť spôsob, aby ním nebola iba tapeta na stene (smiech).

Honza: Pre mňa bol najkrajším zážitkom pocit, keď som sedel večer na pláži, pil pivo, pozeral sa na západ slnka a pritom mal Šádu po svojej pravici. Pre niekoho nič výnimočné, no pre mňa tie autá znamenajú niečo viac.

Šádou

Chystáte nejakú výpravu znovu?

Róbert: Určite mám iniciatívu Afriku zopakovať, pravdepodobne, tú istú trasu, ale trošku v inom duchu. Chcel by som to zažiť trochu „terénnejším“ spôsobom, jednoducho mať viac piesku za ušami. To občas potrebujem, utiecť takýmto spôsobom pred realitou a spraviť niečo, čo iní nechápu. Je to taká moja prevencia pred zbláznením. Už som dokonca oslovil nejakých známych a je tu šanca, že niekedy v máji/júni bude snaha o repete.

Honza: Určite áno, na budúci rok by sme chceli absolvovať cestu z Dakaru do Kapského mesta. Afrika sa mi veľmi páčila. Ak ma sklamala, tak v tom, že sa tamojší o svoju krásnu krajinu poriadne nestarajú a všade majú neporiadok. Na druhej strane ma výlet veľmi bavil a ani neviem, či naplnil moje očakávania, lebo ja väčšinou nemám žiadne. Proste niekam idem a chcem to tam spoznať.

Martin: Oni pôjdu, ale už bezo mňa (smiech). Ja už podobný výlet s nimi neplánujem, skôr sám by som ešte chcel „objať svet“.

Šádou
Šádou

Ak si chceš pripomenúť, ako sa chlapcom na ich ceste za dobrodružstvom v Afrike darilo, celý seriál Na škodovke do Afriky nájdeš tu.


Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.