Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 26.10.2024
sk
Demeter
cz
Erik
, Ervín
Zdroj: ©Shutterstock

Dobrá správa pre milovníkov detektívok a trilerov. Tieto mrazivé príbehy si môžeš prečítať ešte tento rok

Výber najnovších krimi kníh, po ktorých sa oplatí siahnuť do konca roka.

Ako stále spomíname, prechod medzi jeseňou a zimou praje huňatým dekám, horúcim nápojom a dobrej knihe. Mnoho čitateľov v tomto období najradšej siaha po temných a mrazivých príbehoch, z ktorých občas tuhne krv v žilách. Ak patríš medzi nich, potešíme ťa výberom najnovších detektívok a trilerov, ktoré boli nedávno vydané alebo sa ešte len objavia na pultoch kníhkupectiev.

Pri čítaní týchto knižných príbehov ti viackrát prebehne mráz po chrbte, neminú ťa zimomriavky a dej ti ešte nejakú dobu bude vŕtať v hlave aj ťa nepriamo prenasledovať. Okrem noviniek ako Oko, Elitný klub, Ja som smrť, Nehas, čo ťa nepáli alebo Kamzík, ktoré sme spomenuli v našom poslednom článku s novinkami, stoja za prečítanie aj nasledujúce trilery:

Dominik Dán – Konečne normálna vražda

Každý ozajstný fanúšik krimi žánru vie, že december patrí najnovšej dánovke. Tentokrát to bude v poradí už 37. kniha, ktorú autor Dominik Dán nazval Konečne normálna vražda.

Na jeseň 2008 rozohral detektív Krauz špionážno-detektívnu hru netušiac, kedy a ako sa skončí. Čakal na odozvu z Viedne, čakal a premýšľal, ako pomôcť demotivovanému kolegovi hnijúcemu v kúte kancelárie. Riešenie prišlo samé od seba – šéf oddelenia ich poslal preveriť bizarný nález mŕtvoly mladého dievčaťa visiaceho na strome. Chosé sa potešil, okamžite sa chopil iniciatívy.

Čokoľvek mu bolo odrazu dobré, len aby sa nemusel rýpať v starých Krauzových prípadoch. Konečne normálnu vraždu si vzal za svoju a vrhol sa do vyšetrovania, hoci nikomu nebolo jasné, či ide o vraždu, samovraždu alebo iba o nehodu. Chosému to bolo jedno, mal svoj prípad, mal svoju verziu a neochvejné presvedčenie, že krásnu Grétu niekto zavraždil.

Už po dvoch dňoch, keď detektívi zistili, že Burger s Hanzelom vyšetrujú tri roky starú vraždu podobného dievčaťa, prestali si z Chosého robiť žarty a celá kancelária stoštyridsaťjeden pristúpila k vyšetrovaniu s patričnou vážnosťou. Nitky spájajúce dve vraždy mladých krásnych dievčat s trojročným odstupom sa začínajú preplietať a ani jeden detektív nevie, kde sa skrýva zákerný vrah.

kniha, novinka, detektívka, triler, Dominik Dán, Konečne normálna vražda
Slovart

Sebastian Fitzek – Lovec očí

Sebastiana Fitzeka milujeme, čo sme odôvodnili už v mnohých článkoch. Jeho najnovší triler Lovec očí voľne nadväzuje na otvorený koniec románu Zberateľ očí a ďalej sleduje osudy postáv, s ktorými sme sa už zoznámili.

Znovu stretávame policajného reportéra Alexandra Zorbacha, jeho spolupracovníkov z polície či psychoterapeutku Alinu Gregorievovú, pribudli však aj ďalšie kladné i záporné postavy, napríklad doktor Zarin Suker, jeden z najlepších očných chirurgov na svete, ale aj psychopat.

Chceš zarábať, aj keď spíš? Nemusíš byť podnikateľ, stačí spraviť túto jednoduchú vec!

Mohlo by ťa zaujímať:

Chceš zarábať, aj keď spíš? Nemusíš byť podnikateľ, stačí spraviť túto jednoduchú vec!

Príbeh má dve dejové línie, ktoré striedavo rozprávajú dvaja rozprávači. Jeden z nich, Alexander Zorbach, stále hľadá svojho synčeka Juliana a pátra po Zberateľovi očí, až napokon natrafí na jeho úkryt. Dúfa, že tam nájde svojho uneseného syna. Stále verí, že Julian žije, dokonca je ochotný ponúknuť svoj život, len aby ho zachránil.

Druhou rozprávačkou je nevidiaca psychoterapeutka Alina Gregorievová. Polícia ju požiadala, aby vo väzenskej nemocnici vyšetrila očného chirurga dr. Sukera a pokúsila sa pomocou svojich jasnovideckých schopností zistiť, kto má byť ďalšou obeťou. Uznávaný špecialista Suker vedie dvojitý život. Cez deň vykonáva tie najkomplikovanejšie operácie ľudského oka a v noci sa venuje špeciálnym pacientkam – v pivnici svojej kliniky im odstraňuje viečka, znásilňuje ich a doháňa svoje obete k samovražde.

kniha, novinka, detektívka, triler, Sebastian Fitzek, Lovec očí
Tatran

Robert Bryndza – Ťaživé ticho

Milovníci napätia vedia, že príbehy od obľúbeného autora Roberta Bryndzu sú jednoducho stávkou na istotu. Inak to nie je ani pri najnovšom románe – príbehu Ťaživé ticho.

Maggie je úspešnou lekárkou a s manželom Willom žije presne taký život, o akom vždy snívali. Jedného dňa však do nemocnice privezú postreleného muža v povedomom oblečení. Maggin život sa najprv zastaví a potom otočí hore nohami. Napriek všetkej snahe sa Willa nepodarí zachrániť a Maggie je presvedčená, že sa stal obeťou vlámania. Policajná správa však znie jasne: spúšť potiahol Will sám.

Maggie je zdrvená od žiaľu a zožierajú ju nezodpovedané otázky. Jej manžel nebol samovrah. Mal toľko dôvodov žiť. Po pohrebe odchádza Maggie do ich prázdninového domu na malom chorvátskom ostrove, aby unikla realite. Lenže všetko ju to dostihne aj na opustenom mieste a pravda je oveľa temnejšia, než čakala.

Všetko odštartuje list, ktorý jej Will napísal pre prípad svojej smrti a ktorý obsahuje indície odhaľujúce strašidelné tajomstvo. Postupne, ako si Maggie skladá čriepky dokopy, zisťuje, že Willova smrť je spojená s niekým z jeho minulosti… S niekým, kto urobí všetko pre to, aby ju umlčal.

kniha, novinka, detektívka, triler, Robert Bryndza, Ťaživé ticho
Grada

Agatha Christie – Jed v šampanskom

V klasickej detektívke Jed v šampanskom z roku 1945 Agatha Christie majstrovsky rozohrala psychologickú hru plnú žiarlivosti, klamstiev a intríg. Román vznikol prepracovaním poviedky Žltý iris a Hercula Poirota v úlohe vyšetrovateľa v ňom nahradil plukovník Race, známy z románov ako Smrť na Níle a Muž v hnedom obleku.

Narodeninová oslava krásnej dedičky sa náhle zmení na nočnú moru, keď Rosemary Bartonová vypije otrávené šampanské a s tvárou skrivenou od bolesti sa zrúti mŕtva na stôl. Takmer rok žijú všetci jej blízki v presvedčení, že spáchala samovraždu. Potom však začnú chodiť jej manželovi Georgeovi anonymné listy, v ktorých stojí, že jeho milovanú Rosemary zavraždili.

George sa teda rozhodne zariskovať a záhadu vyriešiť vlastnými silami. Pod zámienkou oslavy osemnástych narodenín Rosemarinej sestry Iris zorganizuje na výročie manželkinej smrti ďalšiu večeru. Tá istá reštaurácia, ten istý stôl, tí istí hostia, no jedno miesto ostalo prázdne. Pred ním leží na stole vetvička rozmarínu – na pamiatku.

Nikto z hostí však na Rosemary nezabudol, na jej krásu, na jej šarm a ani na jej desivý odchod zo sveta. Zdá sa, že aj tento večer bude pre nich nezabudnuteľný – v jednom pohári so šampanským sa totiž opäť skrýva jed…

kniha, novinka, detektívka, triler, Agatha Christie, Jed v šampanskom
Slovenský spisovateľ

Elina Backman – Kým príde polárna noc

Vidieť polárnu žiaru je snom mnohých ľudí, nielen čitateľov. V prípade, že patríš do tejto skupiny, môžeš sa naladiť na vlnu mrazivej atmosféry zo severského prostredia aj novinkou Kým príde polárna noc, ktorá sa odohráva v Laponsku.

Žitný ostrov, Slovensko, termálne vody

Mohlo by ťa zaujímať:

Aj na Slovensku sa môžeš cítiť ako v rozprávke. Tieto jedinečné miesta doprajú relax tvojmu telu i duši

Bývalú novinárku Saanu Havasovú požiada o pomoc žena, ktorá pracuje pre právnickú firmu. Jej sestru našli pred vyše dvadsiatimi rokmi mŕtvu neďaleko dediny Angeli v severnom Laponsku. Páchateľa nikdy nechytili. Polícia prípad vzdala a v tejto rozľahlej oblasti Laponska sa nikdy nenašli žiadni svedkovia.

Saana cestuje na sever a púšťa sa do pátrania. Zhovára sa s miestnymi obyvateľmi a začne odhaľovať neočakávané tajomstvá. Udalosti naberú zlovestný smer, keď v Inari nájdu ďalšie mŕtve dievča. Čo sa na severe kedysi stalo? Po všetkých tých rokoch sa vrah opäť vrátil? Komu sa dá veriť? Okruh podozrivých rastie, no zima a polárna noc sa rýchlo blížia…

kniha, novinka, detektívka, triler, Elina Backman, Kým príde polárna noc
Arkus

Freida McFadden – Anatómia lží

Trilery z lekárskeho prostredia majú vždy svoje osobité čaro. Ak máš rád Fitzekove psychotrilery, mohla by sa ti páčiť aj najnovšia kniha Freidy McFadden – triler Anatómia lží.

Novomanželia Tricia a Ethan hľadajú svoj vysnívaný domov. Navštívia odľahlé sídlo, ktoré kedysi patrilo doktorke Adrienne Haleovej, uznávanej psychiatričke, ktorá pred tromi rokmi bez stopy zmizla. Počas obhliadky ich v dome uväzní silná zimná búrka… nemajú šancu uniknúť, pokým sa snehová smršť neskončí.

Pri hľadaní knihy, ktorá by ju zabavila, kým neprestane snežiť, narazí Tricia na tajnú miestnosť. Nájde v nej zvukové záznamy všetkých pacientov, s ktorými kedy doktorka Haleová pracovala. Pri počúvaní kaziet sa dozvedá o desivom reťazci udalostí, ktoré viedli k záhadnému zmiznutiu doktorky Haleovej.

Tricia si prehráva jednu kazetu po druhej do neskorých nočných hodín. Po každej z nich do seba zapadá ďalší šokujúci kúsok skladačky a pavučina lží doktorky Adrienne Haleovej sa pomaly rozpletá. A potom sa Tricia dostane k poslednej kazete. K tej, ktorá odhalí celú desivú pravdu.

kniha, novinka, detektívka, triler, Freida McFadden, Anatómia lží
Motýľ

Isabella Maldonado – Hadie oči

Ďalšou veľmi sľubne vyzerajúcim príbehom plným napätia je triler Hadie oči, v ktorom autorka Isabella Maldonado postupne zvyšuje napätie a všetky kúsky skladačky úhľadne zapadnú na svoje miesto.

Počas spánku vyvraždili celú rodinu. Špeciálna agentka FBI Nina Guerrer a jej nový tím majú za úlohu zistiť, či existuje nejaké spojenie medzi týmto útokom a ďalšou trojnásobnou vraždou spred štyroch rokov, ktorá sa udiala viac ako dvetisíc míľ odtiaľ. Počas pátrania objavia prefíkaného sériového vraha, ktorého hrozná stopa smrti trvajúca takmer tri desaťročia bola až doteraz neodhalená.

Každé miesto činu pripomína Nine príznačnú latinskoamerickú ľudovú rozprávku La Llorona. Tá ju vydesila, už keď bola opusteným a zraniteľným dieťaťom. Teraz ju opäť prenasleduje. Nina poznala zlo, ale tieto strašidelné rekonštrukcie sú rovnako znepokojujúce aj mätúce.

Musí odhaliť význam rituálov a dôkazy ju zavedú nečakaným smerom – oveľa bližšie k domovu, ako si ktokoľvek dokázal predstaviť. Keď tím vyberie jedného podozrivého, Nina znova čelí svojej minulosti a tentoraz sa musí obetovať.

kniha, novinka, detektívka, triler, Isabella Maldonado, Hadie oči
Grada

Dúfame, že si čas strávený pri knihe užiješ, nech už si vyberieš hociktorú zo spomenutých kníh, a prajeme príjemné čítanie.


Tagy:

Viktória Veresová
Som introvertná duša, ktorá si povinnosť rozprávať sa s cudzími ľuďmi v práci kompenzuje dokonalým pokojom na gauči v spoločnosti napínavých knižných príbehov, o ktorých aj píšem pre EMEFKA. Na prvý pohľad som síce možno "trochu nudná a odmeraná", ale v skutočnosti vraj tak "správne trafená" knihomoľka, ktorá sa bez kávy nepohne ani na krok, miluje trilery, dokumenty o sériových vrahoch, sarkazmus a podnetné rozhovory s ľuďmi, pri ktorých si nemusí dávať pozor na to, čo povie.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.