Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 29.9.2024
sk
Michal, Michaela
, Michael
cz
Michal
, Michael

To NAJ z roku 2023: Najväčšie hoaxy a falošné správy tohto roku

Čo môže človek urobiť pre to, aby nenaletel falošným správam?


Hoaxy v roku 2023 boli veľmi úspešné. Žiaľ. Dokonca sa zdá, že nástroje na vytváranie zavádzajúceho obsahu sú stále dostupnejšie a schopnejšie. Bežní ľudia majú k dispozícii programy, ktorými môžu pomerne hodnoverne zreprodukovať hlas známej osoby alebo vytvárať falošné fotografie.

Putinov režim a jeho sympatizanti sa falošnými správami snažili rozvrátiť dôveru medzi demokratickými štátmi a vieru občanov v samotnú myšlienku demokracie. Mnoho dezinformácií sa šírilo ohľadom vojny Izraela s palestínskymi militantmi.

Kuriózne hoaxy sa spájali s ničivými letnými požiarmi na Havajských ostrovoch. Podľa niektorých zdrojov boli vedome rozpútané laserom z vesmíru. Dôkazom má byť to, že modré veci nezhoreli. Ako to tak býva, kopa modrých vecí, samozrejme, zhorela a nezmyselnú teóriu teda podporuje nepravdivý dôkaz.

Hoci koronavírus nie je horúca téma, stále sa objavujú hoaxy spojené s ním – napríklad po smrti Daniela Heribana bolo mnohým hneď jasné, že ho určite zabila vakcína! Zdravie a stravovanie je jedna z tém, ktorou konšpirátori nikdy nepohrdnú!

Čo motivuje človeka k tomu, aby vypustil do sveta hlúposti?

Možností je hneď niekoľko: môže ísť napríklad o snahu zmanipulovať verejnú mienku a získať podporu pre nejakú politickú ideu, naberanie lajkov a zhliadnutí (tým pádom peniažkov z reklamy) a do úvahy pripadá aj ďalší častý motív – bavenie sa na nešťastníkoch, ktorí hoaxu uveria a ďalej ho šíria.

Žaba na obale potravín

Boj proti temným silám v zákulisí, ktoré sa nám snažia otráviť potravu, je obľúbená disciplína mnohých Slovákov. Neustále sa objavujú nové konšpiračné teórie o tom, ktorá potravina je v skutočnosti znehodnotená či otrávená a ako ju spoznať.

Rozhodni o kráľovi digitálneho umenia v roku 2023. Pomôž nám vybrať obraz, ktorý vyhrá špeciálnu cenu

Mohlo by ťa zaujímať:

Rozhodni o kráľovi digitálneho umenia v roku 2023. Pomôž nám vybrať obraz, ktorý vyhrá špeciálnu cenu

V roku 2023 sa hitom stalo logo so žabou, ktoré môžeme vidieť na rôznych potravinách. Konšpi scéna ho považuje za dôkaz o tom, že takéto potraviny obsahujú nejaké „svinstvo“. Buď ide o nejaké jedovaté látky alebo kúsky hmyzu.

Ak by nám niekto chcel predávať nevhodné potraviny, prečo by ich viditeľne značkoval? Žaba na obale v skutočnosti znamená, že produkt vznikol s ohľadom na udržateľnosť a ochranu životného prostredia.

„Československí občania“

V USA je známa skupina „sovereign citizens“. Títo ľudia majú veľmi svojský výklad práva a sú presvedčení, že sa ich zákony USA netýkajú, pokiaľ oni sami nechcú. Z Nemecka poznáme zasa hnutie „reichsbürger“, ktoré tvrdí, že Spolková republika Nemecko je nelegitímna a v skutočnosti stále exituje Nemecká ríša – či už vo forme monarchie alebo nacistického režimu.

Bola len otázka času, kedy sa niečo podobné objaví aj u nás. Konečne sme sa dočkali!

Na Slovensku a v Česku sa rozšírili takzvaní „československí občania“. Títo ľudia si myslia, že Československo stále existuje a oni sú jeho občania. Tvrdia, že české resp. slovenské zákony sa ich netýkajú, pretože ČR a SR v ich svete neexistujú.

Je tu hneď niekoľko konkurenčných skupín, z ktorých každá sa považuje za jediné skutočné Československo s vlastnou vládou. Českí a slovenskí policajti mali tú česť komunikovať s občanmi, ktorí sa im legitimovali komickými podomácky vyrobenými československými dokladmi.

Radiácia z Ukrajiny

Ďalší z nespočetných hoaxov, ktorých cieľom je očierniť Ukrajinu a oslabiť jej zahraničnú podporu, sa týka údajného úniku radiácie. V máji sa rýchlo šírila falošná správa o tom, že po zničení ukrajinského muničného skladu unikla radiácia, ktorá sa voľne šíri Európou.

Ako to tak býva, odborníci o ničom nevedeli a žiadne špecializované pracovisko v Európe nezachytilo žiadnu anomáliu, ktorá by tieto tvrdenia mohla podporiť. Ochudobnený urán jednoducho nemá vlastnosti, ktoré by mohli viesť k opisovanému incidentu.

Zmanipulované voľby

Prakticky od začiatku roka 2023 sme sa stretávali s rozmanitými špekuláciami a „zaručenými informáciami“ o tom, že najbližšie parlamentné voľby budú zmanipulované. Už v marci polícia zverejnila varovanie, v ktorom rozsiahlo opisovala tieto naratívy, ktorých cieľom je narušiť dôveru v štát a demokratické inštitúcie. Obľúbený bol napríklad hoax o tom, že na volebných obálkach musí byť červená pečiatka obce, inak bude hlas neplatný.

Podľa prieskumu pred voľbami až 64 % voličov strany Smer verilo, že voľby budú zmanipulované. Keď sme sa však dočkali výsledkov a Smer vyšiel ako jasný víťaz, tieto obavy sa zrazu rozplynuli a viac sme sa s takýmito poznámkami nestretávali. Čo sa stalo? Voľby sú zmanipulované, len keď sa nám nepáči výsledok? Nie je to troška detinské?

Ak niekto môže naozaj nariekať, že mu bolo pred voľbami bolo ublížené, je to Progresívne Slovensko. Na konci septembra sa začala sociálnymi sieťami šíriť falošná nahrávka rozhovoru medzi predsedom PS Michalom Šimečkom a Monikou Tódovou, novinárkou Denníka N.

Mastný chlieb za 8,90 €

Asi najsmiešnejší slovenský hoax tohto roka využil meme z dielne EMEFKA. Poslanec Karol Farkašovský napísal nahnevaný príspevok o predraženom mastnom chlebe na bratislavských vianočných trhoch. Obrázok, ktorý ho sprevádzal, však nebola reálna fotka, ale naše meme.

Hoax zdieľala aj Anna Belousovová a stovky Farkašovského podporovateľov. Možno ide o nevinnú falošnú správu, ktorá reálne nikomu neublížila, ilustruje však, že naši volení zástupcovia v Národnej rade sú ochotní vedome klamať a zotrvávať pri lži aj po upozornení.

Mohlo by ťa zaujímať:

Čitatelia EMEFKA si mohli aktivovať Premium úplne zadarmo ako náš vianočný darček

Medvede všade!

Veľká hystéria sa strhla ohľadom medveďov. Médiá referovali o viacerých kontaktoch človeka s medveďom, čo právom vzbudzovalo obavy. Tento strach však, samozrejme, využili šíritelia hoaxov na to, aby falošnými príspevkami o medveďoch ďalej zneisťovali a strašili Slovákov.

Medvedia otázka skutočne spolarizovala spoločnosť. Jeden tábor žiadal štát, aby medvede zrovnal do laty a nechal ich postrieľať, druhý tábor takúto možnosť zubami-nechtami odmietal. Na oboch stranách sa objavilo množstvo neodborných argumentov, vychádzajúcich z osobných dojmov a ani po mnohých hádkach odohrávajúcich sa na internetovom bojisku sme sa zrejme nikam neposunuli…

Čo môže človek urobiť pre to, aby nenaletel falošným správam?

Dôležité je navštevovať seriózne weby, ktoré majú aspoň akú-takú tradíciu a renomé. Zároveň sledovať viaceré médiá a nespoliehať sa len na jeden zdroj. Dobrým nápadom tiež môže byť hodiť si obrázky z článku do Googlu. Falošné správy totiž často recyklujú staré fotky a umiestňujú ich do iného kontextu.

Čo je zo všetkého najpodstatnejšie – používať hlavu a udržiavať si skeptický odstup. Ak znie niečo príliš bombasticky a šokujúco, treba byť opatrný! Vyvracaniu hoaxov a podvodných správ sa venuje oficiálna stránka zriadená slovenskou políciou alebo napríklad český portál hoax.cz.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.