Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 18.10.2024
sk
Lukáš
cz
Lukáš

Stále viac a viac narastá počet tínedžerov či mladých dospelých, ktorí sa cítia nešťastní, prípadne cítia depresiu. To tvrdia podľa Psychology Today nedávne štúdie, ktoré tiež dodávajú, že medzi mladými je výrazne vyšší výskyt psychologických problémov a ochorení.

Podľa psychologičky Jean Twenge ide až o 52 % nárast depresií a iných porúch nálady, ako aj samovražedných myšlienok a pokusov medzi mladými od 12 do 17 rokov. Medzi mladými dospelými vo veku 18 až 25 rokov je tento výskyt dokonca vyšší až o 63 %. Čo za týmto nárastom ale je?

HBO

Aké sú dôvody?

Podľa expertov je to do istej miery logickým vyústením súčasnej hektickej doby, stále sa zvyšujúcich nárokov, ale aj veľkej sily sociálnych sietí a nedostatku spánku.

Sociálne siete hrajú v životoch mladých ľudí veľmi veľkú rolu, možno väčšiu, než by sme si boli ochotní pripustiť. Sám iste poznáš situácie, keď sa nevieš odtrhnúť od svojho mobilu či počítača a do zblbnutia scrolluješ na Facebooku. Podľa psychológov to psychickému zdraviu rozhodne neprospieva.

Vytráca sa totiž skutočná živá komunikácia medzi ľuďmi, čo má v konečnom dôsledku veľmi neblahé účinky na psychiku. Pri niektorých mladých možno môžeme hovoriť aj o určitom stupni závislosti na sociálnych médiách. Existuje dokonca fenomén FOMO (fear of missing out), keď človek pociťuje úzkosť z toho, že nie je online a môže mu tak niečo podstatné ujsť.

IFC Films

Na to sa následne viaže druhý spomenutý problém, a tým je nedostatok spánku. Je známym faktom, že dobrý a zdravý spánok je predpokladom aj pre väčšiu pre psychickú pohodu. Akonáhle sa však jeho pravidelnosť naruší, začne sa to negatívne prejavovať. Napríklad podráždenosťou, úzkosťou, depresívnymi pocitmi.

Toto všetko je zároveň výzvou pre mladých, aby sa pokúsili sociálne siete obmedziť, pokiaľ cítia, že sa im to vymyká z rúk. Namiesto toho by sa mali so svojimi priateľmi stretnúť osobne, prípadne vyraziť do prírody a vyčistiť si hlavu. Pokiaľ sú však negatívne pocity až príliš silné a otupujú človeka v jeho každodennom živote, je dobré vyhľadať psychológia.

Rovnako by to malo byť budíčkom aj pre rodičov, ktorí by mali so svojimi deťmi tráviť viac času. Občas aj obyčajný rozhovor výrazne pomôže. Rovnako prejavenie podpory, pochopenia a empatie.

Zdroj: psychologytoday.com, ncbi.nlm.nih.gov


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.