Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Bezpečnosť počítača by mala byť v čase internetu prvoradá. Napriek tomu si ľudia často uvedomia, že majú problém, až keď je už neskoro. Preto je určite dobré poznať varovné signály, ktoré tvoj počítač vysiela a ktoré naznačujú, že s ním nemusí byť všetko v poriadku. Pripravili sme pre teba 10 základných signálov, ktorým by si mal venovať pozornosť.

1. Počítač spomaľuje

V prípade, ak máš nový počítač alebo aspoň nie úplne starý, a ten napriek tomu pracuje pomaly, je dobré tomu venovať pozornosť. Tvoj počítač môže byť napadnutý malwarom či vírusmi. Tie sa môžu do neho dostať aj celkom nevinne, keďže sa často tvária ako bezpečné programy.

2. Programy sa vypínajú

Pokiaľ programy prestávajú pracovať, prípadne dochádza k ich „samovypínaniu“, je dobré zbystriť. Môže ísť o aktivitu hackerov, ktorí sa snažia získať tvoje súkromné dáta. Odporúča sa preto nevypisovať na verejne dostupné siete či appky citlivé informácie (napríklad číslo bankovej karty) a mať dostatočne kvalitné heslo (kombinácia veľkých a malých písmen a čísiel).

3. Webkamera začne nakrúcať

Ak tvoja webkamera začne z ničoho nič nakrúcať, je to obvykle zlé znamenie. Je totiž možné, že niekto „na druhej strane“ ťa takýmto spôsobom sleduje. Nekradne teda len tvoje dáta, ale nahráva si ťa pri najrôznejších aktivitách.

4. Menšia výdrž baterky

Dochádza notebooku šťava, aj keď ešte pred pár dňami vydržal omnoho dlhšie? Môže to signalizovať väčší problém. Pravdaže, je možné, že ide o banálny problém s batériou, ale v hre sú aj rôzne spyware programy a vírusy. V prípade nízkej výdrže batérie možno tvoj procesor napadol škodlivý malware.

5. Zmení sa ti homepage

Ak máš nastavenú nejakú predvolenú úvodnú stránku (napr. Google) a odrazu sa ti zmení, je to problém a počítač je s najväčšou pravdepodobnosťou infikovaný vírusom.

6. Vyskakovacie reklamy

Podobne to je aj, ak sa ti na overených stránkach odrazu vyroja otravné vyskakovacie reklamy. Pokiaľ sa tak deje na stránkach, kde sa to predtým nestávalo, je to dôvod mať sa na pozore.

Tieto reklamy často lákajú na najrôznejšie výhry a žiadajú vyplnenie osobných údajov. Asi netreba pripomínať, že za žiadnych okolností nevypĺňaj súkromné informácie na pochybných stránkach.

7. Neznáme programy

Môže sa tiež stať, že vo svojom počítači nájdeš programy, ktoré tam predtým neboli. Do počítača sa ti „nasáčkujú“ programy, ktoré následne škodia. Stať sa to môže aj po nainštalovaní nejakého overeného programu. Je preto dobré priebežne kontrolovať nainštalované programy a pokiaľ objavíš niečo naozaj podozrivé, okamžite to vymazať.

8. V histórii sa nachádzajú stránky, ktoré si nenavštívil

Pokiaľ máš na svoj počítač/notebook prístup len ty a v histórii sa ti zobrazujú stránky, ktoré si rozhodne nikdy nenavštívil, mal by si tomu venovať pozornosť. Je možné, že to naznačuje, že niekto sa snaží dostať k tvojim citlivým dátam.

9. Časté presmerovanie na inú stránku

Trochu podobný prípad ako s vyskakovacími reklamami. Niekedy sa pri blúdení internetom stáva, že stránky zvyknú svojich návštevníkov presmerovať na iné, oveľa pochybnejšie stránky. Opäť platí zlaté pravidlo: nevypĺňať žiadne osobné údaje. Pokiaľ dochádza k presmerovaniu po tom, čo do browsera zadáš overenú adresu, tak to signalizuje problémy.

10. Rozsvecovanie svetiel

Pokiaľ počítač nie je aktívny, ale napriek tomu sa rozsvecujú svetielka, akoby niekto prijímal či odosielal nejaké súbory, väčšinou to neveští nič dobré. Vírusy a malware totiž môžu sťahovať tvoje dáta a posielať ich do iného počítača, a to aj keď o tom nevieš.

Veľmi dobrým spôsobom, ako sa vyhnúť problémom s vírusmi, malware či spyware je pravidelne kontrolovať počítač, mať kvalitný antivírus, prípadne programy na odstránenie spyware. Nezaškodí tiež zvýšiť ostražitosť a navštevovať len overené stránky a neotvárať maily od neznámych osôb (a prílohy už vôbec nie).

Zdroj: psafe.com, smallbusiness.chron.com, webroot.com, dailymail.co.uk, bleepingcomputer.com, pcmag.com, computerhope.com, thewindowsclub.com


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.