Je to tak. Výraz etiketa, okrem štítku na tvojom obľúbenom víne za dve päťdesiat, znamená aj súbor pravidiel spoločenského správania sa. Ak sa občas pľasneš po vrecku a pozveš Nikolu do fancy reštaurácie alebo máš biznis míting ako „úspešný“ finančný poradca, tieto rady ti pomôžu správať sa ako človek na úrovni.
Milan pri večeri papá so zatvorenými ústami a nemliaska. Milan vie, ako nebyť sedlák. Buď ako Milan.
1. Ak chceš okoštovať niečo z cudzieho taniera, nenačahuj sa za tým cez celý stôl a bez opýtania. Isto zhodíš pohár s červeným vínom alebo sa ti chytia vlasy od horiacej sviečky, ty grambľoš. Vždy sa najskôr popýtaj svojho suseda, či ti to podá.
2. Nekrájaj si všetko jedlo dopredu na kocky jak pre kojenca. Odkrajuj si počas toho, ako ješ.
3. Prosím, nebuď na čašníka drzý alebo povýšenecký. Takto Nikolu veľmi neohúriš.
4. Na privolanie čašníka nevrieskaj, ani nemávaj ako na prvého mája. Úplne stačí nadviazať očný kontakt alebo zdvihnúť prst pravej ruky.
5. Ach, hlavne si daj záležať, aby si sa obliekol primerane k danej udalosti. Červená adidasková šuštiaková súprava nebude príliš ladiť k tým krištáľovým lustrom.
6. Aj keby si za chleba s masťou pýtali dvadsať evri, nehovor o cenách a nesťažuj sa na ne. Prosto akceptuj fakt, že si chudobný ako kostolná myš, a ak s Nikolou v noci nič nebude, no ty si na ňu vysolil polovicu výplaty, zabiješ sa tupým nožom.
7. Keď piješ víno či kávu, nevystrkuj malíček. Nie, naozaj pri tom nevyzeráš ako fajnšmeker. Skôr ako idiot.
8. Ak už raz použiješ príbor, nikdy ho nepokladaj naspäť na stôl. Zas*rieš im obrus, ktorý stál viac než tvoja zle padnúca košeľa.
9. Nerozčuľuj sa na čašníčku, ktorá ti zobrala nedojedený tanier a obrala ťa o to drahé jedlo len preto, že nevieš, ako nechávať príbor.
10. Nezastrkuj si servítok za golier ako podbradník. Vieme, že si to videl vo filmoch, ale to z teba nerobí experta.
11. Zad*baný servítok potom nehádž na vrch taniera. Po správnosti by sa po jedle mal nechávať na ľavo od taniera. Ak počas jedla odchádzaš na toaletu, servítok by si mal položiť na stoličku.
12. Ak máš k jedlu chlieb, bagetu alebo iné pečivo, nehrýz to ako hladný vlk. Odlamuj si ho na kúsky, ktoré sa ti zmestia do úst.
13. Nežiadaj o kečup alebo horčicu, nie si v staničnom bufete.
14. Keď nevieš, ktorý príbor je na čo, vždy chňapni od kraja!
15. Nejedz rýchlejšie ako tvoji spoločníci a objednaj si rovnaký počet chodov ako oni.
16. Nechoď na večeru príliš hladný. V týchto high-class reštauráciách im to jedlo obvykle trvá dlhšie, a ani porcie nie sú také veľké ako šnicel s kašou kopcom v závodnej jedálni.
17. Si na večeri, nie na wifi párty. Nefejsbukuj, nepokladaj mobil na stôl a preboha, opováž sa fotiť si jedlo na Instagram.
18. Užívaj si! Ktovie, kedy zas na dačo také našetríš.