Si fanúšikom potravín s údenou príchuťou? Nuž, asi ťa sklameme, ale tým bude zrejme už čoskoro koniec. Ako informujú TV Noviny, pochúťky s údenou arómou čaká veľká zmena, podľa odborníkov totižto môžu ničiť DNA.
Zakázaný by mal byť takzvaný tekutý dym, ktorý sa bežne používa v mnohých potravinách, vďaka čomu im dodáva, mnohými obľúbenú, údenú arómu. Skvelá chuť má však svoju nevýhodu, údajne je zdraviu nebezpečná.
Nie je to prvý raz, odkedy sa o škodlivosti tejto arómy rozpráva. Už v roku 2009 sa objavili prvé dohady o tom, že by mohlo ísť o problematickú príchuť. Tri roky nato, v roku 2012, sa sprísnili podmienky testovania, ktoré musia aromatické látky vstupujúce na trh EÚ systematicky podstupovať.
S obľúbenou príchuťou tekutého dymu sa môžeš stretnúť napríklad v rámci čipsov, syrov, niektorých polievok, hotových jedál či „prekvapivo“ v prípade slaniny.
Sú pre tvoje zdravie nebezpečné
Prvé varovanie tu už bolo minulý rok v novembri zo strany Eúropskeho úradu pre bezpečnosť potravín. Ten uviedol, že látky v tomto zlepšováku môžu byť genotoxické, čo v preklade znamená, že môžu poškodzovať našu DNA.
Minulý rok upozornil Írsky úrad pre bezpečnosť potravín na to, že sa na európskom trhu nachádza až desať takýchto nebezpečný látok. Počet sa však zredukoval, teraz je ich osem. Dôvodom je, že výrobcovia si nepredĺžili povolenie, od 1. januára teda nemôžu takéto jedlo predávať.
Je dosť pravdepodobné, že dymové arómy zakážu celkovo. Na internete už boli prvé informácie o tom, že sa naďalej nepredĺžia povolenia týchto dymových aróm. Hovorí sa o tom, že prvá zmena by mala prísť už v marci.
Čo to však znamená pre teba? Ak by si si chcel kupovať takto ochutené výrobky aj naďalej, tak budeš môcť, avšak len nejakú dobu. Hoci výrobky s tekutým dymom zmiznú, nebude to ihneď, príde to postupne. Výrobcovia by mali mať dostatočný čas na zmenu zloženia svojich produktov a možnosť vypredať zásoby. Je teda možné, že tieto produkty v obchode uvidíš ešte dlhšiu dobu.