Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita
Zdroj: ©Shutterstock

Máme viac ako päť zmyslov a používame 100 % mozgu. Známe „fakty“, ktoré okolo pravdy ani nešli

Aj vy sa radi necháte oklamať „faktmi“, ktoré na vás sype okolie?

Väčšina ľudí pozná všeobecne prijaté fakty. Tie niekde počuli alebo čítali a prijmú ich ako pravdu. Neoveria si ich pozadie a rozširujú ich ďalej. Ak by sme sa na to pozerali cez legislatívu, tak sú to vlastne šíritelia hoaxov.

Existuje niekoľko mylných faktov. A tie sú v ľudskej spoločnosti pevne zakorenené. Zrejme sa nikdy nedočkáme svetlého okamihu v podobe 100 % osvietenej spoločnosti, ktorá zakladá svoje poznanie na overenej vede.

Čím je to spôsobené? Nemalú úlohu v tomto fenoméne zohráva popkultúra. Hltáme „fakty“, ktoré sme videli vo filme, televízii alebo dokonca čítali v knihe od autora, ktorý nie je práve odborníkom. A, samozrejme, v tomto celom kolose kraľuje internet, ktorý nám dokáže dať odpoveď na každú otázku. Čo na tom, že to možno nie je pravda.

Niektoré z týchto mýtov sa vyskytli v priebehu histórie a mylného chápania vtedajších pokrokov vedy. Sú to mýty zo starej školy, ktoré odmietajú odísť do zabudnutia. Aj napriek tomu, že boli rôznymi vedeckými štúdiami spoľahlivo vyvrátené.

Mnoho potravín má viac draslíka ako banán

Hoci sú banány chutné a zdravé, predstava, že sú najlepším zdrojom draslíka pre ľudské telo, je prehnaná. V skutočnosti je to pravdepodobne jeden z najviac propagovaných „mýtov o ovocí“.

Pomaranče, sušené slivky a melón mu v koncentrácii draslíka konkurujú alebo ho priamo prevyšujú. Aj obyčajný zemiak má viac draslíka ako banán.

Shutterstock

Banány nie sú ani zďaleka také bohaté na draslík, ako si ľudia myslia. V priemere má jeden banán len asi 9 % dennej odporúčanej dávky. Omnoho viac ho nájdete v avokáde, sladkých zemiakoch, špenáte a vo vodnom melóne.

Máme viac ako 5 zmyslov

Že máme 5 zmyslov, sme sa učili už na základnej škole. Okrem zraku, sluchu, chuti, čuchu a hmatu máme aj iné zmysly.

Bolesť, rovnováha tela, teplota, hlad, smäd, čas, hormóny, sexuálne vzrušenie, únava, močenie, defekácia a mnoho iných zmyslov nájdete v každom ľudskom tele.

Hoci sa päť zmyslov stalo bežným jazykom väčšiny populácie, realita je oveľa komplikovanejšia. Neurológovia sa domnievajú, že ľudia majú zmyslom oveľa viac, pričom odhady sa pohybujú medzi 22 a 33 zmyslami. Niektoré z menej známych zmyslov zahŕňajú aj chroncepciu – teda vnímanie času a jeho plynutia.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Vtáčie matky neopustia svoje mláďatá, ak sa ich dotkne ľudská ruka

Mýtus zakorenený v ľudskej spoločnosti hovorí, že vtáčie matky opustia mláďa, ak zacítia, že sa ho dotkol človek.

Už dávno sa ukázalo, že vtáky sa až tak nespoliehajú na svoj čuch a sú rady, ak dostanú svoje mláďatá späť. Určite ich neopustia.

Vtáčí rodičia si veľmi pravdepodobne vezmú svoje mláďatá späť, aj keď sa ich dotkne ľudská ruka. Ale dotýkať sa mláďat vtákov sa rozhodne neodporúča. Mladé vtáky počas jarného obdobia môžu opustiť svoje hniezda skôr, ako budú môcť lietať, a ich rodičia sa budú pravdepodobne zdržiavať v ich blízkosti. Prítomnosť ľudí môže prilákať predátory (hlavne mačky), čo ohrozí život malého vtáčatka. Preto je najlepšie nechať ich na pokoji a v plnej starostlivosti rodičov. Oni vedia, čo robia.

Áno, používaš 100 % svojho mozgu

Hoci si znepokojujúca väčšina populácie myslí, že priemerný človek používa iba 10 % svojho mozgu, pravda je oveľa jednoduchšia. Štúdie v skutočnosti opakovane ukázali, že väčšina mozgu je takmer vždy používaná, a to aj v okamihu, keď človek spí.

Aj keď nie je úplne jasné, odkiaľ tento mýtus pochádza, stal sa všadeprítomným v populárnej kultúre aj v bežných rozhovoroch.

Nekŕmte mačky mliekom – netolerujú laktózu!

Mačky majú rady mlieko, aspoň tak znie jeden mýtus. V skutočnosti neznášajú laktózu, preto vás prosíme, nedávajte mačkám mlieko.

Pre mnohých ľudí sa zdá prirodzené dávať mačkám mlieko, najmä preto, že tento obraz je tak bežne pozorovaný v populárnej kultúre, od kníh cez televíziu až po film. Pravdou však je, že mačky veľmi často neznášajú laktózu, takže dávať im mlieko nie je veľmi dobrý nápad.

Rovnako ako ľudia, aj mačky s pribúdajúcim vekom postupne strácajú schopnosť tráviť laktózu a pitie mlieka môže často viesť ku hnačke a dehydratácii.

Psy vidia niektoré farby

Mýtus znie jasne – psy vidia len čiernobielo. Už dávne štúdie ukázali, aká nesprávna je táto myšlienka. Tento mýtus a jeho pôvod bol do značnej miery pripisovaný Willovi Judymu (1891-1973), veľmi známemu chovateľovi psov. A mnohí ďalší tento mýtus iba opakovali.

V skutočnosti majú psy v očiach oveľa menej čapíkov (a teda môžu vidieť menej farieb ako ľudia), predsa len ich vidia. Majú to, čo sa nazýva dichromatické videnie, čo znamená, že môžu vidieť odtiene modrej a žltej farby, ale nie červenú a zelenú.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Andrej Jakubík
Moje články na EMEFKA sú hlavne o zaujímavostiach sveta okolo nás. Tých známych, menej známych, živých aj neživých. Doma som v zoológii, botanike, histórii, ale aj záhadách a všadeprítomnej popkultúre. A jedno zvláštne miesto v mojom živote zaujímajú ryby.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.