Potraviny našej dennej spotreby, ktoré si môžeme kúpiť v obchode, objednať v reštaurácii alebo zaobstarať iným modernejším spôsobom, majú svoju temnejšiu stránku, ktorú síce výrobcovia netaja, ale, logicky, sa ňou nikde ani nechvália. Jedlo je nevyhnutnou súčasťou života a výrobcovia majú oprávnený dojem, že v očiach spotrebiteľa by jeho cena klesla, ak by širšia verejnosť poznala niektoré tajné receptúry.
Celkom určite máš svoje obľúbené jedlá – možno aj tie nezdravé jedlá, chuťovky z detstva alebo skrátka niečo, čo máš radšej ako bežné jedlo. A možno túto svoju „pochutinu“ nájdeš aj v zozname, ktorý sme ti pripravili. Dobrú chuť!
Pri čítaní postupuj opatrne a na vlastné riziko. Možno sa totiž už nikdy nebudeš pozerať na jedlo rovnakým spôsobom ako doteraz.
Malinová a vanilková príchuť môže pochádzať z análnych žliaz bobra
Bobry produkujú kastoreum – látku, ktorá sa niekedy používa ako potravinová prísada. Vylučujú ho zo svojich análnych žliaz a používajú ho na označenie svojho územia. Kastoreum obsahuje jemné tóny jahôd, malín a vanilky. Tento pach je teda vlastne celkom príjemný.
Vďaka svojej príťažlivej vôni môže byť kastoreum použité v parfumoch a iných vonných prípravkoch spolu s potravinárskymi arómami. Americký úrad pre potraviny a liečivá ho považuje za bezpečný, ale náklady s ním spojené spôsobili pokles jeho použitia v potravinárstve. V roku 2011 päť svetovo najväčších spoločností, ktoré vyrábajú vanilkové príchute, uviedlo, že nepoužili pri výrobe kastoreum. Takže ak si v lete dopraješ vanilkovú zmrzlinu, spomeň si na toho milého bobra, vďaka ktorému máš pocit, že si si doprial niečo „príjemné“.
V arašidovom masle môžu byť chĺpky hlodavcov
V USA je spotreba arašidového masla omnoho vyššia ako v Európe či dokonca vo zvyšku sveta. Vo svojich usmerneniach o potravinách Americký úrad pre potraviny a liečivá uvádza, že arašidové maslo môže obsahovať 30 alebo viac úlomkov hmyzu na 100 gramov výrobku. Okrem toho je na 100 gramov arašidového masla prijateľný jeden chlp z hlodavca.
Čiže ak máš pred sebou 300-gramové balenie tejto pochúťky, môže obsahovať až tri chlpy hlodavcov. A je to vraj úplne normálne.
Šalátový dresing obsahuje rovnaké farbivo ako opaľovací krém
Dresing je obľúbený doplnok na šalátoch, grilovanom mäse, hranolčekoch a mnohých ďalších jedlách. Zložkou, ktorá robí dresing bielym, je oxid titaničitý, ktorý môže dodať pleťovým produktom ich krásny biely vzhľad – hlavne opaľovacím krémom. Oxid titaničitý bol prvýkrát použitý na sfarbenie do biela v roku 1923 a našiel uplatnenie v priemyselných farbách, keramike, textíliách a výrobkoch osobnej starostlivosti.
Napríklad spoločnosť Dunkin‘ Donuts až v roku 2015 odstránila oxid titaničitý zo svojich produktov. V máji 2020 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín rozhodol, že oxid titaničitý sa už nepovažuje za bezpečný v potravinách.
Hrozienka patria medzi najšpinavšie potraviny na planéte
Je všeobecne známe, že sušené hrozienka sa v niektorých prípadoch sušia na slnku. Aj keď tento proces môže byť zdĺhavý, umelé svetlo a pridané teplo urýchľujú schnutie, ale žiadajú si vyššie náklady výrobcu.
Proces vysušenia hrozna priťahuje hmyz a ponecháva ovocie vystavené špine, piesku a iným časticiam. Na boj proti hmyzu sa používajú pesticídy a insekticídy a nie vždy sa tieto látky pri spracovaní dokonale omyjú. Drvivá časť testovaných hrozienok v USA je kontaminovaná dvoma alebo viacerými pesticídmi. Ako je to v Európe?
Cukrárska glazúra z výlučkov hmyzu
Cukrárska glazúra známa ako šelak je práve tá prísada, ktorá udržuje cukríky a iné sladkosti lesklé. Je to vlastne niečo ako povrchový lak. Názov šelak je odvodený od výlučkov chrobáka Kerria lacca.
Samičky hmyzu prijímajú šťavu zo špecifických druhov stromov – často z čeľade Fabaceae alebo z rodu Rosales. Absorbujú ho ako potravu, kladú vajíčka a potom vylučujú šťavu. Keď sa okolitý vzduch spája s týmito výlučkami, stáva sa tvrdým a chráni vajíčka. Práve v tomto okamihu pracovníci zbierajú povlak zo stromov a spracovávajú ho na rôzne produkty.
Napríklad značka Skittles odstránila šelak zo svojho produktu v roku 2009, ale mnohé iné výrobky stále obsahujú farbivo odvodené z karmínu, ktorý pochádza z hmyzu.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane