Veľa Slovákov chodieva na obedy do kantín či reštaurácií, čo sa potom ukáže aj na výdavkoch. Ako informujú TV Noviny, Slováci za obedy míňajú veľké peniaze. V ktorých krajoch za ne nechajú najviac? Prinášame ti rebríček.
Bežne sa môžeš stretnúť s tým, že ak si dáš obed s polievkou a prípadne nejakým nápojom, tak sa cena vyšplhá bez problémov na 10 eur a viac. Keď si to zrátaš za celý mesiac, tak ti vyjde naozaj vysoká čiastka. V niektorých krajoch však zaplatíš menej ako v iných. Ak si čakal, že najdrahšie bude hlavné mesto, tak si na omyle.
Prehľad najdrahších obedov podľa kraja
Kraj | Priemerná cena za obed |
8. Trenčiansky kraj | 7,69 eura |
7. Prešovský kraj | 8,20 eura |
6. Bratislavský kraj | 8,23 eura |
5. Nitriansky kraj | 8,30 eura |
4. Žilinský kraj | 8,52 eura |
3. Banskobystrický kraj | 8,88 eura |
2. Košický kraj | 9,07 eura |
1. Trnavský kraj | 9,60 eura |
Ako môžeš vidieť na základe tabuľky, v prvom štvrťroku 2024 si najviac ľudia zaplatili v Trnave. V jej závese bola metropola východného Slovenska – Košice. Nasledovala Banská Bystrica, Žilina a Nitra. Prekvapivo, jedným z najlacnejších miest na obedy je hlavné mesto – Bratislava. Radovať sa môžu aj na východe v Prešove. Úplným hrotom je však Trenčín.
Spoločnosť Edenred údaje zverejnila v rámci svojho TRC indexu, ktorý zahŕňa celkové platby, a teda jedlo, občerstvenie alebo kávu.
„Je evidentné, že ceny potravín a jedál neklesajú, ba naopak. Aj preto odporúčame zamestnávateľom, aby namiesto minimálneho stravného, ktoré je stanovené na 5,85 eura, využívali možnosť prispievať zamestnancom na stravu optimálnou výškou stravného v hodnote 7,80 eura, pretože kvalita stravovania ovplyvňuje pracovný výkon aj zdravie zamestnancov,“ uviedla riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred Lívia Bachratá.
Nárast oproti minulému roku
Minulý rok to bolo o niečo lepšie, prvenstvo vtedy získali Košice, kde ľudia nechali za obed v priemere 8,81 eura. Trnava bola hneď druhá, tam to bolo 8,76 eura. Nasledoval Prešov s cenou 8,42 eura a Žilina s 8,40 eura. Veľký rozdiel nebol ani v Banskej Bystrici, kde to bolo 8,37 eura. Oveľa lepšie na tom bola Nitra so sumou 8,18 eura či Bratislava s 8,02 eura. Najlacnejšie sa stále dalo najesť v Trenčíne, a to za 7,53 eura.
„S rastom cien môže zamestnávateľ pomôcť svojim zamestnancom napríklad zvýšením príspevkov na stravné alebo inými nefinančnými benefitmi. Naše prieskumy dokazujú, že zamestnanci, ktorí cítia, že sa zamestnávateľ o nich stará, sú lojálnejší, pracujú lepšie a nepomýšľajú na zmenu práce,“ vysvetlila Bachratá.