Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava
Zdroj: ©Shutterstock

Zákaz alkoholu pred voľbami či povinné cvičenie jogy. Zaujímavé politické tradície z celého sveta

Od čajových obradov po povinnosť voliť.

Tradície. Niečo, čo robím náš život istým spôsobom zviazaný s predkami. Odpoveď na to, prečo niektoré tradície dodržiavame aj dnes, keď už pre nás nemajú žiadny význam, asi nenájdeme. Jednoducho je to niečo, čo sa má, robili to naši rodičia, pred nimi ich rodičia, takže to budeme robiť aj my. Bodka.

Zvyky sú niečo, čo sa vyskytuje vo väčšine sfér života, či už ide o slávnostné udalosti, rodinné zvyklosti, spoločensky zakorenené tradície a podobne. Zamyslel si niekedy nad tým, ako tradície ovplyvňujú politiku? V nasledujúcich riadkoch ti predstavíme nezvyčajné politické tradície, ktoré ovplyvňujú krajiny naprieč celým svetom.

Ceremoniálna výmena stráží (Anglicko)

Kráľovská garda je názov pre peší regiment zodpovedný za stráženie londýnskych palácov – Buckinghamský palác a jeden z najstarších palácov v Londýne St. James’s Palace. Podľa toho, koľko strážcov stojí pred Buckinghamským palácom, sa dá určiť, či je vo vnútri prítomný kráľ. Ak sú na stráži štyria, panovník je doma, ak dvaja, nie je tam.

Výmena kráľovskej gardy je slávnostná udalosť. Stráž sa skladá z roty vojakov z jedného pluku, ktorý je rozdelený na dve časti, čím sa zabezpečuje obsadenie každého miesta. Ceremónia prebieha v tradičnom formáte – Stará garda sa zoradí pred palácom, kde ju nahradí Nová garda prichádzajúca z Wellingtonských kasární.

Príchod Novej gardy sprevádza kapela a obrad predstavuje formálne odovzdanie zodpovednosti Novej Garde Starou Gardou, pričom celá ceremónia trvá asi 40 minút. Výmena stráží sa v mesiacoch máj až júl koná denne o 11:30, zvyšnú časť roka sa pešiaci striedajú každý druhý deň.

Sampeah ako prejav národnej hrdosti (Kambodža)

Keď sa Kambodžania stretnú, zvítajú sa pozdravom Sampeah. Ide o tradičný kambodžský štýl pozdravu, ktorým obyvatelia tejto krajiny vyjadrujú rešpekt a úctu. Sampeah sa deje spojením dlaní k sebe do pozície modlitby a miernym úklonom. Výška pozície rúk zodpovedá spoločenskému stavu vítanej osoby. Pri pozdrave na uvítanie sa zvyknú používať slová „chumréab suŏr“, zatiaľ čo s lúčením sa spája formulka „chumréab léa“.

Pozdrav Sampeah je aj súčasťou štátnych návštev a verejných podujatí, napríklad kultúrnych festivalov. Ide o prostriedok podpory národnej jednoty a hrdosti na kambodžskú kultúru. Vo všeobecnosti sa pozdravom Sampeah preukazuje rešpekt politickým vodcom, slúži aj ako znak úcty pri vyjadrení vďaky za pomoc alebo ospravedlňovaní sa za chyby.

back to the future

Odporúčame prečítať:

Štúdio zodpovedné za vizuálne efekty najúspešnejších filmov našich dejín. Toto je Industrial Light & Magic

Čajový obrad (Čína)

Čajový obrad známy pod názvom Cha Dao je tradičný čínsky rituál, ktorý má v tejto obrovskej krajine veľký kultúrny a politický význam trvajúci už viac ako tisíc rokov. Medzi základné kroky patrí príprava čaju, jeho podávanie a následné ocenenie. Obrad kladie dôraz nielen na samotný čaj, ale aj na jeho chuť a vôňu.

V Číne sa tradičné podávanie čaju používa aj ako nástroj podpory diplomacie a spojenectva. Napríklad v roku 2013 čínsky prezident Si Ťin-pching podával čaj vtedajšiemu prezidentovi USA Barackovi Obamovi počas ich stretnutia v Kalifornii. Cieľom tohto stretnutia bola podpora dobrej vôle lídrov a zlepšenie vzťahov medzi krajinami, čo svedčí o významnosti zvyku podávania čaju.

Čajová tradícia má však aj vnútropolitický význam – upevňovanie moci a štátneho vplyvu. Okrem toho, že v roku 2015 spustila krajina globálnu kampaň na podporu svojej čajovej kultúry a etablovanie sa ako lídra v čajovom priemysle, v roku 2018 začala čínska vláda s krokmi posilňujúcimi čajovú kultúru etnických menšín, ako sú Tibeťania či tzv. ľudia Yi alebo Nuosu. Cieľom kampane bolo podporiť národnú jednotu a pocit hrdosti.

svet, politika, politické tradície, fakty a zaujímavosti, čajový rituál, čaj, Čína
Shutterstock

Otvorenie parlamentu (Anglicko)

Štátne otvorenie parlamentu je slávnostná udalosť, ktorou sa začína nové obdobie zasadania štátnikov Spojeného kráľovstva. Tradícia tejto ceremónie siaha až niekam do 16. storočia, jeho súčasná podoba sa ustanovila pri prvom otvorení Westminsterského paláca v roku 1852 (po požiari v roku 1834).

Celý proces začína tým, že kráľ (kráľovná) sa v štátnom koči v sprievode domácej kavalérie vydá do Westminsterského paláca. Monarcha prichádza do Sovereign’s Entrance a pokračuje do Robing Room. Oblečený v karmínovom štátnom rúchu s korunou na hlave vedie sprievod cez Kráľovskú galériu, ktorá je plná hostí. Procesia končí v Snemovni lordov.

Predstaviteľ Snemovne lordov známy ako Black Rod je poslaný zvolať tzv. Commons, teda členov Dolnej snemovne. Dvere do Snemovne lordov sú zatvorené, čo je tradícia ešte z čias občianskej vojny. Má symbolizovať nezávislosť poslaneckej snemovne od monarchie.

svet, politika, politické tradície, fakty a zaujímavosti, otvorenie parlamentu, Anglicko
Shutterstock

Black Rod udrie do dverí trikrát, až potom sa otvoria. Členovia Dolnej snemovne potom nasledujú Black Roda a predsedu Dolnej snemovne do Snemovne lordov. Ich miesto je na opačnej strane miestnosti, ako je trón. Toto miesto sa nazýva Bar snemovne a má oddeľovať verejné priestory od samotnej rokovacej sály. Z tohto miesta si členovia Dolnej snemovne vypočujú prejav známy ako Kráľova reč.

Lord Chancellor, najvyšší minister spomedzi štátnych predstaviteľov Spojeného kráľovstva, prinesie kráľovi prejav zabalený v špeciálnom hodvábnom vrecúšku a položí mu ho na kolená. Zaujímavé je, že tento prejav síce prednáša panovník, no píše ho vláda. Obsahuje náčrt jej politiky a navrhovanú legislatívu pre novú schôdzu parlamentu.

Keď kráľ (kráľovná) dočíta prejav, zo snemovne odchádza a začína sa riadna schôdza parlamentu. Okrem rôznych tém členovia oboch snemovní diskutujú o obsahu prejavu a dohodnú sa na „odpovedi na milostivý prejav Jeho (Jej) Veličenstva“. Táto udalosť je naozaj výnimočná – ide o moment, keď sa tri zložky vlády – zákonodarná, výkonná a súdna – stretajú na jednom mieste spolu s panovníkom.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.