Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Názvy rokfortských fakúlt pôvodne napísala na vrece s odpadkami. Zaujímavé fakty, ktoré si možno nevedel o J. K. Rowlingovej

Vedeli ste, že bez stanice King's Cross by možno nikdy nebola žiadna J. K. Rowlingová?

J. K. Rowlingová je od konca 90. rokov 20. storočia známa ako tvorkyňa sveta Harryho Pottera. Jej príbeh nie je tajomstvom. Väčšina fanúšikov vie, že rukopis prvého Harryho Pottera bol minimálne 10-krát odmietnutý, kým sa ho konečne chopil odvážny vydavateľ.

Ako dobre poznáte JKR? Vedeli ste napríklad, že ona a Harry oslavujú narodeniny v rovnaký dátum?

Za Harryho Pottera vďačíme 8-ročnému dievčatku

Väčšina ľudí vie, že Rowlingová bola s rukopisom odmietnutá desaťkrát. Mnohí ale nevedia, že keby nebolo jedného 8-ročného dievčaťa, bolo by tých odmietnutí viac. Tým dievčatkom bola Alice Newton, dcéra výkonného riaditeľa Bloomsbury Publishing Nigela Newtona. Ten priniesol domov Rowlingovej rukopis a dal ho Alici na prečítanie. Tá si knihu zamilovala a zvyšok je história.

Bola prvou autorkou, ktorá sa stala miliardárkou

Písanie z vás v zriedkavých prípadoch môže urobiť jedného z najbohatších ľudí na planéte. Medzi túto vzácnu spoločnosť patrí aj J. K. Rowlingová. V roku 2004 ju oficiálne privítali v klube miliardárov. Bola vôbec prvou autorkou, ktorá sa kedy stala miliardárkou. A od roku 2019 má najvyšší čistý majetok zo všetkých žijúcich spisovateľov na planéte.

Hoci technicky z nej tento čistý majetok už nerobí miliardárku. Zo zoznamu vypadla v roku 2012 po tom, čo prispela 160 miliónmi dolárov na charitu.

Inšpirovala ju vlastná depresia

Nie je žiadnym tajomstvom, že spisovatelia často berú svoje vlastné skúsenosti a prenášajú ich do svojich diel. V dielach ich často skryjú do zašifrovanej úrovne. V prípade Rowlingovej sa jej boj s klinickou depresiou po narodení prvého dieťaťa prejavil v podobe dementorov, teda prízrakov kradnúcich duše.

Určite si prečítaj:

Vo filme Harry Potter si zahral rozmaznaného synáčika. Ako vyzerá herec Dudleyho dnes?

Miluje Minecraft

Existuje určitý obraz rutiny spisovateľa, a nie je to len proces samotného písania. Ešte bežnejší je obrad hľadania spôsobov, ako odložiť písanie. Pre J. K. Rowlingovú táto prokrastinačná rutina zahŕňa mnohé neočakávané aktivity. Čítanie kníh, sledovanie správ, varenie čaju, ale aj jednu konkrétnu činnosť – hranie Minecraftu.

Išla si v utajení kúpiť svadobné šaty

S veľkým úspechom prichádza strata anonymity. A J. K. Rowlingová nie je výnimkou. Nepredáte milióny kníh a nezarobíte si milióny dolárov bez toho, aby ste nedostávali pravidelnú dávku pozornosti. Považuje sama seba za šťastnú. Vraj sa to nikdy nezhoršilo tak, že by sa musela maskovať, aby sa vyhla odhaleniu na verejnosti.

Existovala však jedna výnimka. Pri kúpe svadobných šiat si obliekla prestrojenie. Podrobnosti o ňom ale nezverejnila.

Použila iniciály, pretože sa vydavatelia báli, že chlapci nebudú čítať jej knihu

Keď prvá kniha zo série Harry Potter konečne našla vydavateľa, ten vedel, že má v rukách niečo, čo osloví kompletné mladé publikum, teda chlapcov aj dievčatá. A tu vznikol problém v mena autora. Boli obavy, či by chlapci čítali knihu, keby vedeli, že ju napísala žena. Vydavateľ teda požiadal Rowlingovú o rodovo neutrálnejší pseudonym.

A ona ponúkla iniciály „J. K.“.

Jej oficiálne meno znie Joanne Kathleen Rowlingová, ale technicky Kathleen nie je jej stredné meno. V skutočnosti stredné meno nemá. Pre „K“ použila meno svojej starej mamy. Bola to pocta človeku, ktorého milovala.

Názvy rokfortských fakúlt pôvodne napísala na odpadové vrecko

Rowlingová tvrdí, že môže písať kdekoľvek. A podľa toho to aj vyzerá. Pre magazín Nickelodeon sa priznala, že počas domácich prác si na zadnú časť vreca na odpadky napísala názvy fakúlt na Rokforte. Až potom ich prepísala do rukopisu.

Zverejnila zamietavé listy, aby pomohla inšpirovať nových spisovateľov

Súčasťou toho, že ste spisovateľom, je fakt, že dostávate odmietavé listy. A nie je ich málo. Aby Rowlingová pomohla novým spisovateľom cítiť sa lepšie, zverejnila ukážky svojich odmietavých listov. Samozrejme, z úcty k vydavateľom ich podpisy a iniciály odstránila. Nejde jej o pomstu, len o to, aby dala novým autorom najavo, že sa nesmú báť odmietnutia.

Získala bakalársky titul z Exeteru po tom, čo ju Oxford odmietol

V roku 1982 začala Rowlingová robiť prijímacie skúšky na univerzitu. Veľmi chcela ísť do Oxfordu, ale bola odmietnutá. Namiesto toho sa rozhodla ísť do Exeteru. Tam nakoniec získala titul BA vo francúzštine. Priznáva, že chcela študovať angličtinu, no rodičia na ňu tlačili, aby to nerobila. Počas svojich vysokoškolských rokov sa nezameriavala na tvorivé písanie. Namiesto toho študovala klasiku.

Svoju dcéru pomenovala po spisovateľovi

Medzi svojich hrdinov, literárnych aj iných, J. K. Rowlingová počíta Jessicu „Decca“ Mitfordovú, spisovateľku, investigatívnu novinárku a prominentnú ľavicovú aktivistku. Tá sa preslávila v polovici 20. storočia. Rowlingová bola jej veľkou obdivovateľkou a priznáva, že ňou bola ovplyvnená už od svojich 14 rokov. A zašla tak ďaleko, že po zosnulej spisovateľke dala svojej prvej dcére meno Jessica.

Pracovala ako učiteľka angličtiny v Portugalsku

Ak získate titul BA z francúzštiny, študujete klasiku a chcete byť spisovateľom, čo budete robiť ďalej? Samozrejme, učiť angličtinu v Portugalsku. Tento krok bol čiastočne podnietený smrťou jej matky. Práve v Portugalsku napísala niektoré časti Harryho Pottera. Učila angličtinu v Porte, prvýkrát sa vydala a porodila dcéru Jessicu.

Iba jednu postavu zo sveta „Harryho Pottera“ pomenovala po skutočnej osobe

Deväťročná Natalie McDonald bola veľkou fanúšičkou Harryho Pottera. Bojovala s leukémiou. Priateľ jej matky napísal e-mail J. K. Rowlingovej, ktorá ale bola vtedy na dovolenke. Kým si ho autorka stihla prečítať, dievča zomrelo. Keď sa to Rowlingová dozvedela, uctila si Natalie tak, že zahrnula jej meno do knihy Harry Potter a Ohnivá čaša.

Natalie sa tak stala jedinou postavou zo série Harry Potter, ktorá bola oficiálne pomenovaná po skutočnej osobe.

Jej najobľúbenejším športom je basketbal

Ak si spomeniete na Škótsko, tak práve basketbal vám nepríde ako logická voľba. J. K. Rowlingová je ale veľkým fanúšikom tohto športu. Keď bola v Portugalsku, stala sa fanúšičkou Chicago Bulls. Tých v tom čase viedol Michael Jordan. Nielenže v nasledujúcich rokoch pokračovala v sledovaní NBA, ale dokonca veľa pravidiel metlobalu založila práve na basketbale.

Rowlingová používa aj mužský pseudonym

Určite si prečítaj:

Vo filme Harry Potter si zahral rozmaznaného synáčika. Ako vyzerá herec Dudleyho dnes?

J. K. Rowlingová je určite najlepšie známa ako autorka Harryho Pottera či série Fantastické zvery. Ale napísala aj iné diela, a to pod pseudonymom.

Svoj prvý kriminálny román Volanie kukučky vydala začiatkom roka 2013 pod pseudonymom Robert Galbraith. Z pochopiteľných dôvodov chcela oddeliť svoju novú prácu od franšízy, ktorá z nej urobila ikonu.

Po tom, čo bol román v predaji len niekoľko mesiacov, bola Rowlingová nakoniec odhalená ako skutočná autorka knihy. Medzi známymi spisovateľmi nie je tento krok žiadnou vzácnosťou. Tento pokus urobil aj Stephen King, keď použil pre svoje dielo pseudonym Richard Bachman.

Rowlingovej rodičia sa stretli na stanici King’s Cross

Vlaky tvoria veľkú časť príbehov Harryho Pottera. A, samozrejme, je tu slávne tajné nástupište na stanici King’s Cross. Ale prečo táto stanica? Ako sa ukázalo, toto miesto je pre Rowlingovú veľmi výnimočné. Práve tu sa stretli jej rodičia. Išli tým istým vlakom, ktorý odchádzal z King’s Cross.

Bez stanice King’s Cross by možno nikdy nebola žiadna J. K. Rowlingová. A bez nej by nebol ani Harry Potter.


Tagy:

Andrej Jakubík
Moje články na EMEFKA sú hlavne o zaujímavostiach sveta okolo nás. Tých známych, menej známych, živých aj neživých. Doma som v zoológii, botanike, histórii, ale aj záhadách a všadeprítomnej popkultúre. A jedno zvláštne miesto v mojom živote zaujímajú ryby.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.