Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava

Európou sa šíri vysoko infekčný vírus. Prípady zaznamenali už aj na Slovensku

Vírus spôsobuje prudké hnačky a zvracanie.


Európou sa začal šíriť nepríjemný vírus – norovírus. V Spojenom kráľovstve naberá na intenzite, pričom počet prípadov hlásia momentálne o 75 percent vyšší než obvykle.

Úrady v Británii už ľudí vyzvali, aby dodržiavali prísne hygienické opatrenia, nakoľko vírus je vysoko nákazlivý, píše portál Dnes24.

Vírus spôsobuje zvracanie a hnačky. V niektorých prípadoch má nakazený človek horúčku, bolesť hlavy a končatín, pričom vírus môže v tele pretrvávať aj niekoľko týždňov. Britská zdravotnícka organizácia vydala niekoľko odporúčaní, ako sa nákaze vyhnúť.

Ako sa mu teda vyhnúť?

V prvom rade sa vyhýbaj blízkemu kontaktu s osobou, ktorá vykazuje príznaky norovírusu. Vyhýbaj sa dotyku povrchov alebo predmetov, na ktorých sa môže vírus nachádzať a za žiadnych okolností sa nedotýkaj úst. Dôkladne a často si umývaj ruky mydlom a teplou vodou. Je to najlepší spôsob, ako zabrániť šíreniu norovírusu, pretože alkoholové gély na ruky vírus nezničia.

V Stuttgarte sa na konci apríla počas festivalu nakazilo vírusom vyše 300 ľudí. Všetci trpeli zvracaním a hnačkami.

Žiaci na Slovensku oslovujú stredoškolských učiteľov titulom profesor. Je to tak správne?

Určite si prečítaj:

Žiaci na Slovensku oslovujú stredoškolských učiteľov titulom profesor. Je to tak správne?

Prípady zaznamenali aj na Slovensku

Pred pár týždňami dokonca epidémiu norovírusu zaznamenali v Bánovciach nad Bebravou. „Pôvodcom nákazy je zariadenie spoločného stravovania, ide o veľkú vývarovňu, ktorá pripravuje približne 2 000 jedál. V inkriminovanej dobe to bolo približne 2 200 jedál a z tohto počtu máme približne 500 chorých,“ uviedla regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Shutterstock

Určite si prečítaj:

Tomuto typu vodičákov na Slovensku čoskoro skončí platnosť. Ak ho máš, musíš si ho vymeniť

„Pacienti mali ťažkosti ako zvracanie, hnačky, u pár prípadov sa vyskytla zvýšená teplota, celková slabosť, malátnosť, došlo tam i k dehydratácii. Neboli to ťažké stavy. Niektorí zamestnanci z firiem museli vyhľadať lekára,“ informovala.

Zariadenie podľa zistení RÚVZ vydáva podľa nej pokrmy do približne desiatich zariadení. „RÚVZ nariadil opatrenia. Prevádzka sa uzatvorila a nariadilo sa čistenie, dezinfekcia, vyšetrenie všetkých zamestnancov, aby sme vylúčili, či tam nejde o ďalšiu baktériu,“ dodala Bučková. Prípady evidovali hygienici aj v okresoch Topoľčany, Partizánske, Trenčín a Nové Mesto nad Váhom.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.