Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 18.10.2024
sk
Lukáš
cz
Lukáš

Kedysi prekvitali, dnes z nich ostali len ruiny a opustené domy. Takzvané „mestečká duchov“ môžeme nájsť v najrôznejších lokalitách na svete.

Ide o mestá, ktoré obyvatelia opustili, či už v dôsledku katastrof, vojnových udalostí či jednoducho z dôvodu masívneho presunu obyvateľov. Ponúkame vám 15 pozoruhodných opustených mestečiek, z ktorých vanie nezameniteľná atmosféra minulosti.

1. Bodie, California

Mesto Bodie sa nachádza v americkej Kalifornii. Založené bolo v roku 1876 a v čase jeho najväčšej slávy v ňom žilo niekoľko tisíc obyvateľov. Išlo o banské mestečko, kde sa vo veľkom ťažilo zlato. V roku 1912 však Bodie začalo upadať a v roku 1915 bolo už úplne opustené. Dnes patrí k chránenej historickej pamiatke.

https://www.instagram.com/p/BrUYF51AhDT/

2. Garnet, Montana

Aj Garnet patrí k opusteným baníckym mestečkám. Nachádza sa v Montane a založené bolo v roku 1895. Obývalo ho približne tisíc ľudí. Keď sa však v oblasti vyťažilo všetko zlato, Garnet ostal opustený. Dodnes však láka turistov z celého sveta.

https://www.instagram.com/p/BnJz5cLBvs-/

3. Hashima, Japonsko

Tentokrát sa pozrieme rovno na celý jeden opustený ostrov vzdialený od známeho japonského mesta Nagasaki asi 15 kilometrov. Toto mesto bolo založené v roku 1887 a vo veľkom sa v ňom ťažilo uhlie. V roku 1959 bola populácia ostrova viac ako 5-tisíc. Pozvoľný úpadok začal v 70. rokoch a na prelome nultých rokov sa z ostrova stalo mesto duchov. Hashima patrí do svetového dedičstva UNESCO.

https://www.instagram.com/p/BxiLeZLoIZw/

4. Pripiať, Ukrajina

Pripiať je jedno z najznámejších opustených miest na svete. Leží na Ukrajine a muselo byť opustené v dôsledku jadrovej havárie v Černobyle. Založené bolo v roku 1970 a malo asi 50-tisíc obyvateľov. Mesto je stále zamorené rádioaktivitou a civilnému obyvateľstvu je tam vstup zakázaný.

https://www.instagram.com/p/Bx6xLTpHpX6/

5. Döllersheim, Rakúsko

História dediny Döllersheim siaha až do roku 1143. V roku 1938, keď nacistické Nemecko anektovalo Rakúsko, Hitler nariadil, aby bolo mesto evakuované. Následne sa stalo cvičným táborom Wehrmachtu.

GuentherZ/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:GuentherZ_2011-03-19_0082_Doellersheim_Ruine_Kirche_Friedhof.jpg)

6. Wittenoom, Západná Austrália

Wittenoom vzniklo v roku 1950. Kedysi išlo o prekvitajúce mesto, v ktorom sa ťažil azbest. Kvôli negatívnemu vplyvu na zdravie obyvateľov však boli bane v roku 1966 zatvorené.

Five Years/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wittenoom_WA_-_Old_Convent_2.JPG)

7. Varosha, Cyprus

Varosha bola kedysi obľúbenou turistickou destináciou, a to najmä v 70. rokoch. Bolo tu množstvo hotelov a rôznych turistických atrakcií. Po tureckej invázii v roku 1974 sa však oblasť dostala pod tureckú kontrolu. Obyvatelia pred nimi utiekli. Dodnes je do Varoshe zakázaný prístup.

Vikimach/Wikimedia Commons (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ghost_towns_by_country#/media/File:Mara%C5%9F_(KKTC).JPG)

8. Kennecott, Aljaška

Kennecott bolo malé mestečko, resp. banský tábor, v ktorom sa ťažila meď. Založené bolo v roku 1911. Opustené bolo v novembri 1938.

Sewtex/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kennicott.JPG)

9. Berlin, Nevada

Nevadský Berlin bol založený v roku 1897 a išlo o ďalšie z mnohých banských mestečiek. Tomuto sa však nedarilo prosperovať tak ako iným podobným mestám aj Berlin bol opustený v roku 1911. Mestečko je zapísané v Národnom registri historických miest.

Snowfalcon/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Berlin_Ghost_Town.jpg)

10. Pyramiden, Nórsko

Švédske mesto Pyramiden uzrelo svetlo sveta v roku 1910 a v roku 1927 sa dostalo do vlastníctva Sovietskeho zväzu. Sovieti ho využívali na ťaženie uhlia a v časoch najväčšej slávy mal Pyramiden okolo tisíc obyvateľov. Po zatvorení baní v roku 1998 opustili mestečko aj poslední obyvatelia. Dnes je Pyramiden vyhľadávanou turistickou destináciou.

Bjoertvedt/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Piramida_Svalbard_IMG_6283.JPG)

11. Irbene, Lotyšsko

Lotyšské mesto Irbene vzniklo v roku 1971. Sovietsky zväz tu vybudoval príbytky pre armádnych dôstojníkov a ich rodiny. Irbene zostalo opustené po tom, čo sovietske vojská v roku 1993 opustili Lotyšsko.

Powermelon/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Irbene.jpeg)

12. Glenrio, Nové Mexiko/Texas

Glenrio sa nachádza na hranici Texasu a Nového Mexika. Pôvodne išlo o železničné mestečko. V roku 1940 sa v ňom nakrúcal film The Grapes of Wrath podľa románu Johna Steinbecka. Dnes je však mesto úplne opustené.

Renelibrary/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glenrio4_(1_of_1).jpg)

13. Oradour-sur-Glane, Francúzsko

Oradour-sur-Glane sa nachádza vo Francúzsku a založené bolo v roku 1806. V roku 1944 boli všetci obyvatelia dediny, vrátane žien a detí, zmasakrovaní jednotkami SS. Po vojne bola v blízkosti pôvodnej dediny vybudovaná nová. V pôvodnej dedine sa nachádza pamätník obetiam masakra a patrí k Francúzskemu historickému dedičstvu.

Davdavlhu/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Village_martyr_d%27Oradour-sur-Glane_10.jpg)

14. Rhyolite, Nevada

Rhyolite bolo založené približne v roku 1905 počas zlatej horúčky. Na vrchole slávy malo mestečko 3-, až 5-tisíc obyvateľov. V roku 1911 sa bane zavreli a populácia rapídne klesla. V roku 1920 už v Rhyolite skoro nikto nežil.

Pierre Camateros/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abandoned_Rhyolite_General_Store.jpg)

15. Goose Village, Quebec, Kanada

Goose Village, po francúzsky Village-aus-Oies, sa nachádza v Quebecu v Kanade. Žilo tu okolo 6-tisíc írskych emigrantov. V rokoch 1847-1848 tu došlo k epidémii týfusu, ktorej podľahla väčšina obyvateľov. V roku 1964 došlo k takmer kompletnej demolácii mesta, z ktorého ostalo len niekoľko hlavných budov.

douaireg/Wikimedia Commons (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Victoriatown_Train_Station.jpg)

Zdroj: wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org, wikipedia.org


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.