Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava

Obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov oznámili prísne pravidlá. Kde a za aké činnosti ti hrozí pokuta?

Toto by si v týchto krajinách nemal robiť.


Mnohé európske populárne dovolenkové destinácie sa pasujú s náporom turistov. Nedávno sme ťa informovali o tom, že obľúbené Benátky začali vyberať od turistov vstupné.

Nejde však o jediné miesto, ktoré prišlo s netradičným pravidlom či zákazom. Miestne samosprávy na celom kontinente už zaviedli tvrdé opatrenia a za ich porušenie ti hrozí veľakrát mastná pokuta. O ktoré teda ide a čoho sa zákazy týkajú?

Taliansko

Talianska Sardínia sa snaží o trvalú udržateľnosť tým, že na svojich najznámejších plážach zavádza limit počtu návštevníkov. Okrem toho región udeľuje pokuty vo výške takmer 4 000 amerických dolárov za krádeže piesku, najmä na lososovo sfarbenej pláži Spiaggia Rosa. Táto slávna pláž a jej ružový piesok sú od polovice 90. rokov minulého storočia pre návštevníkov uzavreté, aby sa zabránilo ďalšiemu úbytku piesku.

Okrem toho si prístup návštevníkov na ďalšie obľúbené pláže, ako sú La Maddalena, Cala Coticcio a Cala Brigantine, vyžaduje predbežnú online rezerváciu a nominálny vstupný poplatok, aby sa zabezpečili postupy trvalo udržateľného cestovného ruchu.

Benátky

Mohlo by ťa zaujímať:

Populárne talianske mesto začalo vyberať vstupné od turistov. Bez lístka ti hrozí pokuta až do výšky 300 eur

Portofino zase zavádza pokuty na zvládnutie preťaženia turistami. Starosta Matteo Viavaca oznámil pokuty vo výške približne 300 dolárov pre tých, ktorí sa až pridlho zdržiavajú na obľúbených fotogenických miestach, aby zabránil chaosu v uliciach mesta. Pravidlo je zamerané na dve „červené zóny“, ktoré sú známe blokovaním dopravy chodcami.

Cieľom tejto iniciatívy je zlepšiť zážitky návštevníkov a zároveň zabrániť preplneniu mesta. Portofino sa pripája k celosvetovému trendu destinácií, ktoré zavádzajú limity pre návštevníkov a dane, aby vyvážili cestovný ruch a kvalitu miestneho života.

Portugalsko

Portugalsko dúfa, že zavedením vysokých pokút za hlasnú hudbu podporí pokoj na svojich plážach. Národný námorný úrad (AMN) zakázal prenosné reproduktory, ktoré rušia dav, pričom pokuty pre jednotlivcov a skupiny sa pohybujú od približne 200 do 39 000 amerických dolárov. Cieľom týchto pravidiel je zabezpečiť pokojný pobyt na pláži pre všetkých a zdôrazniť dôležitosť rešpektovania spoločného priestoru.

Chorvátsko

Chorvátsko je jednou z najobľúbenejších letných destinácií v Európe. Krajina zaviedla na viacerých najnavštevovanejších ostrovoch zákaz cestnej premávky. Na niektoré z nich nepustia autá ani bicykle.

Situácia sa dostala do takého extrému, že unikátne dedinky a malebné mestečká, ktoré nemajú infraštruktúru, aby mohli reagovať na masový cestovný ruch, žiadajú, aby ich názvy boli vymazané zo zoznamov „najkrajších“ alebo „najlepších“ destinácií.

Preľudnené mesto Dubrovník zase zaviedlo zákaz spania a močenia na verejných priestranstvách, lezenia na pamiatky, nevhodného správania pod vplyvom alkoholu, pitia alkoholu v blízkosti chránených verejných priestranstiev vrátane škôl a priestupkov súvisiacich s drogami, za ktoré hrozia vysoké pokuty a tresty odňatia slobody, píše magazín Forbes.

Shutterstock

Španielsko

Mesto Sevilla dúfa, že zachová verejnú mravnosť tým, že sa prísne zameria na búrlivé správanie na rozlúčkach so slobodou. Novozavedené opatrenia mesta bojujú proti „obscénnym činom“ vrátane explicitného oblečenia alebo odevu so sexistickými odkazmi na verejných priestranstvách.

Toto úsilie je súčasťou širšej iniciatívy, ktorá zahŕňa podobné opatrenia, ktorých cieľom je zabezpečiť, aby ulice Sevilly zostali úctivé a príjemné pre všetkých. Toto opatrenia sa snaží vyvážiť moderný, pulzujúci nočný život s tradičným kultúrnym dedičstvom, ktoré priťahuje návštevníkov z celého sveta.

Strategicky umiestnené tabule antikapitalistických skupín na plážach Mallorky naďalej odrádzajú turistov a zdôrazňujú kolektívny odpor miestnych obyvateľov proti nadmernému turizmu. Cieľom tejto iniciatívy organizácie Manacor Caterva je zachovať prírodné krásy ostrova a zmierniť vplyv miliónov návštevníkov, ktorí ho ročne navštívia. Značky varujú pred neexistujúcimi nebezpečenstvami a vysielajú do sveta odkaz o vplyve cestovného ruchu na životné prostredie a blaho komunity.

Shutterstock

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.