Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 1.10.2024
sk
Arnold
cz
Igor

Niektoré scenérie sú také nádherné, až je zaťažko uveriť, že skutočne patria do nášho sveta. Ich krásou nie sú očarení len domáci a turisti, ale niekedy dokonca aj tvorcovia rozprávok. A to až natoľko, že sa nimi nechali inšpirovať.

1. Tádž Mahal, India

Palác princeznej Jazmíny z rozprávky Aladin ti bol vždy veľmi povedomý, a teraz už vieš, prečo. Je totiž pomerne hodnovernou replikou indického Tádž Mahalu. Agrabah, animované mestečko čarov a záhad, mal byť situovaný niekde v okolí rieky Jordán. Z obrázku je však jasné, že mesto omnoho viac ako okolie tejto rieky pripomína Ágru.

Pixabay, Walt Disney Television

2. Hrad Neuschwanstein, Nemecko

Neuschwanstein je jedným z najnavštevovanejších hradov v celom Nemecku a jeho okolie sa turistami len tak hemží. Postaviť ho dal bavorský kráľ Ludovít II., ktorého spoločnosť na základe nehynúcej lásky k rozprávkam prezývala „rozprávkový kráľ“. Niet preto divu, že sa práve jeho hrad prebojoval do disneyho Šípkovej Ruženky.

Samotný Ľudovít II. však veľmi rozprávkovo neskončil. Okrem toho, že takmer priviedol krajinu k bankrotu, zomrel pomerne mladý vo veku 41 rokov. Jeho telo sa našlo na brehu jazera. Niektorí veria, že išlo o samovraždu, iní sú presvedčení, že ho odstránila bavorská šľachta. Podľa nej bol totiž neschopný vládnuť.

Pexels, Walt Disney Production

3. Alsasko, Francúzsko

Alsasko, jeden z francúzskych regiónov situovaný na východe krajiny, je známe svojimi dychberúcimi dedinkami. Nie je preto žiadnym prekvapením, že si aj ony našli svoje miesto v jednej z najobľúbenejších disneyoviek všetkých čias – Kráska a zviera.

Producenti čerpali najmä z charakteristických čŕt dedín Eguisheim a Colmar. Ich kombináciou vzniklo Belline, rodné provinčné mestečko, ktoré všetci dobre poznáme.

Flickr, Walt Disney Productions

4. Vodopády Angel Falls, Venezuela

V rozprávke Hore z produkcie Disney Pixar mali diváci možnosť zachytiť monumentálne animované vodopády – Paradise Falls. Tvorcovia ich nakreslili na základe skutočnej predlohy. Tou sa stali najvyššie vodopády na svete, Angel Falls, situované na venezuelskej hore Auyantepui. Voda v nich padá neprerušene takmer tisíc metrov.

Wikipedia Commons, Pixar Animation Studios

5. Machu Picchu, Peru

V rozprávke Vladárova nová tvár sa dvojica hlavných postáv, Kuzco a Pacha, snažila navrátiť slnko na jeho právoplatné miesto a tým prekaziť plány zlej Yzmy. Yzma sa pokúšala prebudiť temného boha Supaia, neúspešne. Možno práve vďaka tejto spojitosti s nadpozemskými silami sa tvorcovia kresleného seriálu rozhodli zasadiť dej do Strateného mesta Inkov – Machu Picchu.

Pixabay, Walt Disney Feature Animation

6. Katedrála Notre-Dame, Francúzsko

Parížska katedrála sa nedávno dostala do nemilosrdných plameňov, ktoré na nej spôsobili značné škody. Ešte predtým sa však vo svojej plnej kráse objavila ako kľúčová lokalita v rozprávke Zvonár u Matky Božej. Rozprávka pochádza z dielne Walta Disneyho, pričom hlavnou inšpiráciou bola kniha spisovateľa Victora Huga. Tá nesie názov Chrám Matky Božej v Paríži. 

Kniha bola publikovaná v roku 1831 a animovaného spracovania sa dočkala až o vyše storočie a pol neskôr, v roku 1980. Rozpráva príbeh o zohavenom dobrákovi Quasimodovi, ktorý sa pred zrakom okolitého sveta ukrýva práve v Notre-Dame, krásnej cigánke Esmeralde a zloduchovi Frollovi.

Pixabay, Walt Disney Feature Animation

7. Hrad Chateau de Chillon, Švajčiarsko

Chateau de Chillon sa od rozprávkového hradu z Malej morskej víly líši skutočne len tým, že neleží na brehu oceána, ale jazera. Hrad vyrástol pri švajčiarskom jazere Geneva približne v roku 1150. Vtedy ešte určite nikto netušil, že sa jeho vonkajšia podobizeň stane domovom princa Erica z jednej z najznámejších disneyoviek.

Pixabay, Walt Disney Pictures

8. Kostol sv. Olafa, Nórsko

Kostol, v ktorom bola disneyho princezná Elsa z Ľadového kráľovstva korunovaná na kráľovnú, je vernou replikou jedného skutočného. Ten sa nachádza v nórskej oblasti Balestrand, a nielenže je nádherný, viaže sa k nemu aj rovnako nádherný a romantický príbeh. Kostol bol postavený na príkaz Knuta Kvinkea, obyčajného muža, ktorý po boku svojho brata šéfoval hotelu Kvinkes.

Svoju osudovú lásku našiel v anglickej horolezkyni Margaret Sophii Green. Krátko po prvých stretnutiach spečatili svoj vzťah pred bohom, no ich šťastie netrvalo dlho. O niekoľko rokov Margaret zomrela na tuberkulózu. Pred smrťou jej Knut sľúbil, že jej dá postaviť kostol, a potom, čo ho opustila, svoj sľub naplnil.

Wikipedia, Walt Disney Animation Studios

9. Hrad Dunnottar Castle, Škótsko

Dej rozprávky o odvážnom ryšavom dievčatku, ktoré sa rozhodlo vzpriečiť vlastnému osudu, sa odohráva v stredovekom Škótsku. Reč je o Neskrotnej (Brave), ktorá svojimi ohnivými kučerami sedem rokov dozadu vyrazila dych všetkým detským divákom. Len málokto však tuší, že jej rozprávkový hrad bol inšpirovaný skutočným – hradom Dunottar Castle.

Disneyho tím to s celou škótskou záležitosťou myslel naozaj vážne. Dôkazom toho nie je len predloha v skutočných historických budovách krajiny, ale aj fakt, že nechal vzor použitý na šatách rozprávkových postáv zapísať do oficiálneho registra škótskych tartanov.

Flickr, Walt Disney Pictures

10. Collodi, Taliansko

Príbeh o drevenej bábke, ktorá prišla k životu, uchvátil pred niekoľkými desaťročiami malých i veľkých a úspešne sa mu to darí aj dnes. Disneyho Pinocchio bol animovaným spracovaním knihy Pinocchiove dobrodružstvá z dielne florentského spisovateľa Carla Lorenziniho. Ten zasadil dej do prostredia jemu veľmi blízkemu – rodnej dediny svojej mamy, v ktorej strávil detstvo.

Nazýva sa Collodi, a pochopiteľne, rozprestiera sa v Taliansku. Lorenzinimu tak veľmi prirástla k srdcu, že sa zriekol vlastného priezviska a začal namiesto neho používať meno dediny. Dnes ho preto mnohí poznajú ako Carla Collodiho.

https://www.instagram.com/p/BwfcG7ehOij/

11. Le Mont-Saint-Michel, Francúzsko

Scenérie z rozprávky o odvážnej zlatovláske, ktorá strávila život zavretá vo veži, sa tiež odrážali od reality. Napríklad kráľovstvo z Na vlásku sa ponáša na Le Mont-Saint-Michael, 80 metrov vysoký žulový ostrov nachádzajúci sa na pobreží Normandie. Kedysi sa mohol ostrov pýšiť skvelou obrannou pozíciou, ktorá odrádzala nepriateľov jedna radosť, dnes zase tisíckami zvedavých turistov.

Pixabay, Walt Disney Pictures

12. Alcázar de Segovia, Španielsko

Domovom zlej kráľovnej zo Snehulienky a siedmich trpaslíkov bol hrad vymodelovaný na základe jedného naozajstného. Nachádza sa v Španielsku, nesie meno Alcázar de Segovia a za roky svojej existencie slúžil na mnoho rôznych účelov. Od vojenskej pevnosti a domova pre španielsku šľachtu, cez väzenie a delostreleckú vysokú školu, až po múzeum. Tým je aj dnes.

Wikipedia, Walt Disney Productions

Zdroje: kviknes.com, owlcation.com, brightside.me, boredpanda.com, cntraveler.com


Tagy:

Michaela Molnárová
Som také ukecané malé pivo, ktoré miluje zvieratká a za trojuholník vegánskej pizze by ťa pokojne aj prešlo traktorom. Neriskuj. Na EMEFKA tvorím už nejaký ten piatok, preto v mojom portfóliu nájdeš naozaj všeličo. Mojou špecialitkou sú vzťahové záležitosti, mužsko-ženské peripetie a ľudské príbehy, ale pred nejakým tým internetovým virálom tiež nebudem utekať
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.