Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava
Zdroj: ©Shutterstock

Sú lákadlom pre mnohých turistov. Hojdačiek v prírode je na Slovensku niekoľko

Najzaujímavejšie hojdačky na Slovensku.

Hojdačky predstavujú spôsob, ako sa vrátiť do detských čias. V Slovenskej prírode sa nachádza množstvo týchto neprírodných unikátov, ktoré lákajú pestrú škálu návštevníkov. Ich popularita stúpa, a to nielen medzi deťmi, čo dokazuje aj ich rastúci počet. Niektoré z nich sú ľahko dostupné, iné sú výzvou.

Gelnica

Hojdačka v tvare srdca? Áno, vidíš správne. Nájdeš ju pri rozhľadni Bognár neďaleko Gelnice. Dostaneš sa k nej po približne 25-minútovej prechádzke po poľnej ceste. Jej zaujímavý tvar láka mnoho turistov.

Malá Baňa

Jednu z nich nájdeš aj na vrchole Malá Baňa, neďaleko hlavného mesta. Cesta k nej nie je žiadna výzva, dokáže ju zdolať každý, bez ohľadu na vek. Na vrchole ťa okrem hojdačky čakajú aj ďalšie lákadlá – pohodlné sedenie, miesto na opekanie a dokonca aj bufet. Cesta k hojdačke je jednoduchá, stačí sa vydať po modrom chodníku, ktorý začína nad cintorínom, len kúsok od zastávky električky v bratislavskej Rači. Prechádzka k hojdačke a späť zaberie približne 2 hodiny, ale ak by ti to nestačilo, môžeš pokračovať po červenej značke smerom na Biely kríž.

Sampor

V blízkosti Sliača, nad mestskou časťou Sampor, sa nachádza hojdačka, ku ktorej sa môžeš dostať dvomi trasami. Vybrať si môžeš trasu priamo od Sampora po modrej turistickej značke alebo zo Sliača či Zvolena, čo je trochu dlhšia cesta.

Molpír

Neďaleko Smolenického zámku sa ukrýva hojdačka, ktorá dotvára atmosféru tejto lokality. Nachádza sa na vrchu Molpír. Cesta k hojdačke začína pri kostole v Smoleniciach a vedie popri drevených domčekoch. Dovedie ťa k nej žlto vyznačená rasa.

Vernár

Ani Slovenský raj nie je výnimkou. Dedinka Vernár sa taktiež môže pýšiť hojdačkou. Naskytnú sa ti z nej očarujúce výhľady, napríklad na Kráľovu hoľu. Je vzdialená približne 15 minút chôdze od hotela Studničky, ktorého majitelia sa postarali o jej vznik.

Zázrivá

Medzi zaujímavé destinácie, ktoré lákajú nielen milovníkov fotografovania, ale aj nadšencov dobrodružstva, patrí hojdačka v Zázrivej. Naskytne sa ti z nej úchvatný pohľad na scenériu Malej Fatry, vrátane významných vrchov ako Kubínska hoľa, Osnica, Rozsutec, Chleb, Pupov a Kriváň.

Práve kvôli tomuto nádherne zachovalému prostrediu sa stala hojdačka neodmysliteľnou súčasťou tohto regiónu. Cesta k nej začína v časti obce Havrania, odkiaľ ťa navedie žltá turistická značka. Trasa má približne 4 kilometre, ale jej dĺžka môže byť ovplyvnená ročným obdobím. Pri hojdačke nájdeš aj ohnisko a posedenie.

Stock.adobe

Soblahov

V obci Soblahov sa nachádza jedna z tých hojdačiek, na ktorých húpanie si vyžaduje opatrnosť. Uvidíš z nej Strážovské vrchy, Trenčín a Biele Karpaty. Aby si sa k nej dostal, musíš zdolať nenáročnú 30-minútovú trasu, ktorú môžeš začať pri Chate pod Ostrým vrchom. Potom nasleduj modrú turistickú značku.

Žibrica

V južnej časti tajomného pohoria Tribeč sa skrýva najvyšší vrch Žibrica. Ak si chceš vychutnať pohľad z netradičného miesta, zájdi k hojdačke, ktorá sa tu nachádza. Na cestu k nej máš niekoľko možností – môžeš vyraziť z obce Podhorany, čo je najkratšia a najrýchlejšia cesta, alebo z obcí Žirany a Štitáre, kde sa tvoja túra predĺži o pár kilometrov. Ak máš chuť na viac dobrodružstva, môžeš sa vydať na cestu z Nitry, ktorá ťa prevedie cez Zobor po náučnom chodníku Zoborské vrchy.

Spišský Hrhov

Ak sa chceš dostať k hojdačke v Spišskom Hrhove, musíš najskôr prejsť okolo 12 metrov vysokej rozhľadne na Medveďom vrchu. Je totižto záchytným bodom pre nájdenie hojdačiek, ktoré sa v jej okolí nachádzajú. Iba pár metrov pod ňou, po približne hodine kráčania, natrafíš na visiace hojdačky, z ktorých si môžeš vychutnať výhľad nielen na Spiš či Levočské vrchy, ale aj na Vysoké Tatry.

Strelenka

Azda najpopulárnejšia s nádherným výhľadom na Javorníky. To je hojdačka Strelenka v Lysej pod Makytou. Príliš veľká popularita jej, žiaľ, uškodila a bola zničená, avšak opäť sa na nej môžeš pohojdať. Dostaneš sa k nej z osady Holcove alebo Ondričkovci.

Hojdačiek v slovenskej prírode nájdeš naozaj niekoľko. Nachádzajú sa v rôznych častiach našej krásnej krajiny. Okrem vyššie spomenutých za návštevu stoja aj hojdačky Zuberec, Párnica, Necpaly, Oščadnica a mnoho iných. Každá je niečím výnimočná.

Hojdačky v prírode majú jedinečnú schopnosť osloviť nielen deti, ale aj dospelých, a to z mnohých dôvodov. Ľudia všetkých vekových kategórií sa k nim utiekajú, aby si spestrili voľný čas, objavili očarujúcu prírodu a vytvorili si krásne spomienky. Bez ohľadu na dôvod návštevy, hojdačky v slovenskej prírode nám pripomínajú, aké dôležité je tešiť sa z maličkostí.

Obsah bol spracovaný z podkladov slovander.sk.


Tagy:

Radka Klemanová
Milovníčka cestovania, spoznávania nových krajín či kultúr. Špeciálne miesto v mojom srdci si vyslúžilo Slovensko a aj preto chcem čitateľov EMEFKA motivovať k jeho spoznávaniu.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.