Vajíčka sú jednou z najzákladnejších surovín v kuchyni. Spôsob ich prípravy závisí od osobných preferencií každého človeka, no najtradičnejším je asi praženica. Ako na dokonalú praženicu?
Na sociálnych sieťach nájdeš množstvo videoreceptov, ako na dokonalú praženicu a čo je tou tajnou ingredienciou, vďaka ktorej zažiješ praženicovú extázu. My ti dnes predstavíme spôsob, akým pripravujú praženicu svetoznámi šéfkuchári ako Gordon Ramsay či Jamie Oliver. Sľubujeme, že tento článok ti zmení život.
Nie je to totiž len o vajíčkach a soli. Do praženice vieš pridať možno na prvý pohľad netradičné zložky, ktoré z nej spravia úplne iný pokrm. A to nie je všetko, dôležitý je aj spôsob prípravy. Studená panvica či horúca panvica? Mlieko, smotana, minerálka? A čo takto pridať štipku údenej papriky?
Kto ako prvý pripravil praženicu?
Miešanie vajíčok je prastará technika. Najstarší zdokumentovaný recept na miešané vajíčka bol v talianskej kuchárskej knihe Libro della cucina zo 14. storočia.
Tri metódy prípravy praženice
Základ prípravy praženice ovláda každý. Potrebuješ vajíčka, maslo alebo olej, soľ, trochu korenia a niečo, na čom túto praženicu pripravíš. Autor videa z TikToku menom barefoodtim hovorí o troch metódach prípravy praženice.
Pri prvej do rozohriatej panvice s horúcim olejom „buchneš“ vajíčka a rýchlo miešaš. Týmto spôsobom zaručene dosiahneš tuhú praženicu. Samozrejme, proti gustu žiaden dišputát, no ak hľadáš kľúč ku krémovej praženici, ktorá sa ti bude rozplývať na jazyku, toto to zrejme nebude.
Druhá metóda (ktorú robí aj Kelly Scott vo videu nižšie) je o niečo šetrnejšia k vajíčkam a ak si aj ty už nejakú tú praženicu vo svojom živote odvaril, prišiel si na to, že dôležitým krokom prípravy je nachystať si vajíčka vopred.
To znamená, že si ich pred vložením na panvicu rozklepeš v mištičke, pridáš soľ a až následne ich vyleješ na panvicu s horúcom olejom. Ani pri tejto metóde však nesmieš zlyhať pri miešaní, inak sa z praženice mihnutím oka stane omeleta. Vyzerá to veľmi chutne, no Gordon Ramsay to takto nerobí.
Metóda a lá Gordon Ramsay
Pri tretej metóde tohto tiktokera je prvým krokom príprava chleba. Pečivo jednoznačne k praženici patrí, preto to netreba podceňovať. Malý tip – skús na toast pridať okrem soli aj trošku čierneho korenia. A teraz prichádza zlom. Tajomstvom prípravy „dokonalej“ praženice podľa Gordona Ramsayho je studená panvica.
Priamo do studenej panvice rozbiješ vajíčka, pričom až následne zapneš nahrievanie, ale len na nízky stupeň. Potom pridáš kúsok masla do vajíčkovej zmesi a prichádza ďalší gamechanger – pomalé a trpezlivé miešanie, ktoré ti zaručí, že sa vajíčka nezbijú do hrudiek.
Môže to trvať niekoľko minút v závislosti od tvojich preferencií ohľadom hustoty. Následne vypni teplotu a prilej tajnú ingredienciu – smotanu. Zastavením varenia a primiešaním smotany získa tvoja praženica krásnu krémovú štruktúru.
Ako to naozaj robí Gordon Ramsay
Toto bola interpretovaná metóda Gordona Ramsayho, no my sme pátrali hlbšie a našli sme samotného majstra kuchára, ako vysvetľuje základy dokonalej praženice a odhaľuje svoje tajomstvá. Hovorí, že tajomstvom, jedným z viacerých, je práca s teplotou. Vajíčka totiž majú schopnosť uvariť sa veľmi rýchlo, preto je dôležitá trpezlivosť a čas.
„Tajomstvom každej dobre praženice je zabrániť prevareniu vajec. Nikdy nešľaháme vajíčka predtým, ako ich varíme,“ hovorí Ramsay. Vajíčka dá priamo do studenej panvice a ešte k nevymiešaným a studeným pridá maslo. Následne zapne nahrievanie a prichádza ďalšia veľmi dôležitá časť, ktorou je rozmiešanie vajíčok a ich zmixovanie s maslom. Ramsay odporúča používať plastovú pomôcku na miešanie.
Ako zdôrazňuje, počas varenia nepridáva ani soľ, ani žiadne korenie. Postupne mierne zvyšuje teplotu a po cca 60 sekundách zoberie hrniec s vajíčkami dole z ohňa. Vystríha, že je dôležité očistiť strany hrnca či panvice a pomaly jemne vmiešať všetky ujdené časti do zmesi.
Po cca 30 sekundách vráti hrniec späť na oheň. Teplotu však zníži a po pár sekundách vezme praženicu opäť dole. A pridá niečo, čo by si možno nečakal – kyslú smotanu. A až v tomto momente pridá soľ a čierne horenie.
Metóda Jamieho Olivera
Čo by to bol za článok o praženici, keby sme sa nepozreli na to, ako ju pripravuje Jamie Oliver. Na svojom blogu uvádza pomerne jednoduchý recept na praženicu, v ktorom, na rozdiel od Ramsayho, operuje s vopred rozšľahanými a ochutenými vajíčkami, maslom a nahriatou panvicou.
Dôležité však aj podľa neho je, aby bola teplota nízka a aby si svoju praženicu zobral z ohňa skôr, ako bude hotová. Teplota panvice bude aj tak pracovať, vďaka čomu ti vajíčka takpovediac „dôjdu.“ Oliver však predstavuje tri metódy prípravy praženice podľa svetových kuchýň – americkú, francúzsku a britskú.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane