Očakávaný zoznam 50 najlepších reštaurácií sveta 2024 bol zverejnený v stredu 5. júna na slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa konal vo Wynn Las Vegas. Na podujatí sa zišli najlepší šéfkuchári a ikony gastronómie z celého sveta.
V rebríčku sa predstavili reštaurácie z 26 území a piatich kontinentov. Poď sa spolu s nami pozrieť na TOP 10 toho najlepšieho, čo svetová gastronómia ponúka. Za niektorými podnikmi nemusíš cestovať ani tak ďaleko.
10. Don Julio, Buenos Aires
Rodinná reštaurácia reprezentuje Argentínu na najväčších gastronomických scénach. Šéfkuchár Guido Tassi navrhuje menu tak, že sa zameriava na sezónnu dostupnosť a miestne plodiny. Vyberá si len trávou kŕmený dobytok Aberdeen Angus a Hereford na najlepšie steaky a remeselné údeniny. Okrem špeciálnych steakov Don Julio ponúka aj rozsiahly sortiment vín najvyššej kvality. V pivnici reštaurácie sa nachádza viac ako 14 000 argentínskych značiek.
9. Gaggan, Bangkok
Indický šéfkuchár Gaggan Anand sa snaží posunúť hranice kulinárskeho zážitku a vytvoriť „kulinárske dobrodružstvo zmyslov a jazdu na horskej dráhe plnej emócií“. Jedálny lístok ponúka jedinečnú progresívnu indickú kuchyňu s francúzskymi, thajskými a japonskými vplyvmi. Hostia môžu byť vyzvaní, aby jedli rukami alebo dokonca olizovali tanier.
8. Alchemist, Kodaň
Ešte pred príchodom do reštaurácie ťa zaujmú dvoje ťažké bronzové dvere s dekoráciami, ktoré ťa zavedú do tajomného sveta reštaurácie. Gastronomický zážitok z jedla sa odohráva pod kupolovitou strechou s rôznymi grafickými prvkami, ktoré sa menia podľa druhu jedla.
7. Quintonil, Mexico City
Quintonil je pomenovaný podľa zelenej bylinky, ktorá sa vyskytuje v niektorých jedlách a nápojoch. V tomto podniku si na svoje prídu všetci, ktorí hľadajú čerstvé miestne suroviny a tradičné mexické chute. Reštaurácia je majstrovským dielom šéfkuchára Jorgeho Valleja a jeho manželky Alejandry Floresovej, ktorí do nej vnášajú výnimočnú pohostinnosť. Sezónne degustačné menu ponúka kreatívne jedlá, ako sú tamales z kačacieho mäsa pibil s krémom elote, dusený volský chvost v tradičnej omáčke black recado, crème fraîche s medom melipona, kapským egrešom a kaviárom alebo opunciový sneh.
6. Atomix, New York
Kórejská kuchyňa v jej najlepšej podobe. Sofistikované a chutné jedlá, ktoré vychádzajú z tradícií, ale sú odlišné a inovatívne. Každé jedlo sa podáva v krásnej keramike na mieru, ku ktorej je priložená vysvetľujúca kartička s dostupnými informáciami o surovinách, pôvode a inšpirácii.