Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Streda 23.10.2024
sk
Alojzia
cz
Teodor
, Theodor

Slováci sa môžu radovať. Bude sa zvyšovať stravné pre zamestnancov

Koľko dostaneš po novom?


Už čoskoro sa niektorí Slováci najedia „lacnejšie“. Máme totiž dobrú správu pre mnohých zamestnancov, už čoskoro by sa malo zvyšovať stravné. Ako uvádzajú Aktuality, vyplýva to z návrhu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Suma sa má navýšiť o 5,3 percenta.

Iniciatíva vznikla v dôsledku stúpajúcich nákladov na stravovanie a celkovo cien v reštauráciách. Pripravovaná zmena by mala platiť už od tohto leta, presnejšie od 1. augusta 2024. Naposledy sa stravné upravovalo ešte minulý rok v júni.

„Sumy stravného pri pracovných cestách boli naposledy upravené opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 368/2023 Z. z. o sumách stravného s účinnosťou od 1. októbra 2023 na základe indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní za mesiac jún 2023,“ stojí v návrhu.

ubytovanie v Taliansku zadarmo

Mohlo by ťa zaujímať:

Slováci môžu mať ubytovanie v Taliansku zadarmo. Stačí splniť tieto podmienky

Potreba zvýšenia vyplýva z rastúcich cien

Cieľom opatrenia je zmierniť tlak na zamestnancov. Zvýšenie by sa malo týkať všetkých, ktorí majú nárok na príspevok na stravu zo strany svojho zamestnávateľa.

„V mesiaci apríl 2024 dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v Slovenskej republike hodnotu 105,3, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5,3 percentuálneho bodu (za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného),“ ozrejmil rezort práce.

Shutterstock

Výška zvýšenia bude rôzna

Stravné sa zvýši v rozmedzí od 50 centov až po jedno euro, líši sa to podľa rozsahu pracovných ciest.

Pri pracovnej ceste, ktorá trvá 5 až 12 hodín, bude nárast o 50 centov, zo 7,80 € na 8,30 €. Ak pôjde o cestu nad 12 hodín až do 18 hodín, tak je nárast o 70 centov, čo znamená zvýšenie z 11,60 € na 12,30 €. Nárast o celé euro je v prípade ciest nad 18 hodín, a teda z 17,4 € na 18,4 €.

Zamestnávateľ by mal zo zákona preplatiť minimálne 75 percent stravného lístka. To znamená, že pri základnej sume 8,3 € by sa minimálna suma zvýšila z 5,85 € na 6,23 €. Ako vysvetľuje rezort práce, zamestnávatelia môžu zamestnancovi poskytnúť aj vyššiu sumu stravného lístka.


Tagy:

Viliam Šuška
Fanúšik popkultúry, predovšetkým kinematografie. Sledujem aktuálne dianie, avšak občas odo mňa nájdeš aj nejaký zaujímavý technologický či herný článok, prípadne zaujímavosti.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.