Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava

Veľkému víťazstvu slovenských futbalistov pomohli moderné technológie. Ako fungujú?

Stretnutie Slovenska s Belgickom si pripísalo historické prvenstvo.


Ako sme informovali v pondelok, slovenskí futbalisti prekvapivo porazili Belgicko 1:0. Naši reprezentanti dokázali na majstrovstvách Európy zdolať v súčasnosti tretí najlepší tím na svete, čím sa postarali o fantastický šok.

Aj zahraničné médiá si všimli, že na európskom šampionáte ešte nikdy nevyhral tím nad súperom, ktorý bol o toľko priečok vyššie v rebríčku FIFA (48. a 3.). Zaujímavosťou tohto zápasu bol fakt, že rozhodcovia vyhlásili dva belgické góly za neplatné. Hviezdny strelec Lukaku sa tak dvakrát tešil predčasne.

Ako fungujú technológie, pomocou ktorých rozhodcovia dospeli k rozhodnutiam, ktoré určite spravili radosť všetkým slovenským fanúšikom?

Video asistent

Prvý belgický gól bol vyhlásený za neplatný kvôli tesnému ofsajdu. Hlavný rozhodca dostal od video asistenta rozhodcu správu o tom, že belgický hráč sa dopustil ofsajdu. Takzvaný video assistant referee (VAR) využíva niekoľko kamier k tomu, aby mal dokonalý prehľad o dianí na trávniku.

Hlavný VAR má pod sebou tím niekoľkých ďalších asistentov. VAR môže cez slúchadlo podať hlavnému rozhodcovi informáciu o incidentoch, ktoré spozoroval. Hlavný rozhodca zasa môže VAR požiadať o konzultáciu, pokiaľ si nie je istý tým, čo sa na ihrisku udialo.

Shutterstock

V rámci majstrovstiev sveta bol VAR prvýkrát použitý v roku 2018. Rôzne štadióny majú pre VAR tímy vyhradené rôzne priestory, táto záležitosť nie je štandardizovaná na medzinárodnej úrovni.

Systém bol vyvinutý v priebehu minulej dekády v Holandsku, kde bol aj testovaný v najvyššej lige. Implementácia VAR na medzinárodnej úrovni dlhé roky narážala na húževnatý odpor riaditeľa FIFA Seppa Blattera. Blatter odmietal akúkoľvek novú technológiu, ktorá by ovplyvňovala rozhodnutia arbitrov.

Veci sa pohli až v roku 2015, keď Blattera vo funkcii vystriedal Gianni Infantino. Dá sa povedať, že on má na VAR presne opačný názor ako Blatter a inováciu vo veľkom podporoval. Od roku 2016 sa VAR začal intenzívne používať v rôznych ligách a medzinárodných stretnutiach.

Napriek tomu, že niektorí video kontroly kritizujú za zdržiavanie hry, jedna VAR konzultácia a rozhodnutie trvá asi len 80 sekúnd. Technológia sa osvedčila a na vrcholových podujatiach pomohla odhaliť mnoho prehreškov hráčov.

Slováci porazili Belgicko aj vďaka tomu, že dva belgické góly boli vyhlásené za neplatné. Pomohli k tomu moderné technológie.
TASR

Múdra lopta

Druhý belgický gól bol anulovaný vďaka tomu, že bola odhalená hra rukou belgického hráča. Napomohla k tomu technológiami nabitá lopta, ktorý sa používa na majstrovstvách sveta. Technológia connected ball od Adidasu využíva senzory na monitorovanie dotykov. Senzor deteguje kontakt až 500-krát za sekundu.

Podobná technológia ako connected ball je známa fanúšikom kriketu, vo futbalovom svete našla uplatnenie na majstrovstvách sveta v Katare v roku 2022. Zápas Slovenska a Belgicka bol však predsa v niečom výnimočný.

Počas prenosu sa na obrazovke objavila čierna mriežka s krivkou, ktorá zobrazovala identifikovaný dotyk ruky Loïsa Opendu s loptou vo vzduchu. Išlo vôbec o prvýkrát, čo mali futbaloví fanúšikovia možnosť vidieť niečo takéto počas zápasu.

Nové technológie menia aj svet futbalu a rozhodcovia vďaka nim majú objektívnejší prehľad o hre. Tentoraz to padlo Slovákom veľmi vhod a vďaka správnym rozhodnutiam rozhodcov si naši futbalisti pripísali najväčšie víťazstvo od roku 2010, keď na majstrovstvách sveta zdolali Talianov.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.