Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava
V spolupráci s Cinemart
Zdroj: ©Cinemart SK

Čaká nás film s odlišnou atmosférou, než mali prvé dva diely. 10 zaujímavostí o novom sci-fi horore Tiché miesto: Prvý deň

Prequel výbornej hororovej série vstupuje do slovenských kín.

Po dvoch kriticky aj divácky úspešných dieloch sa nám séria Tiché miesto pripomenie už tretím dielom. Tiché miesto: Prvý deň je, ako naznačuje už názov, prequelom a ukáže nám, ako si mimozemšťania citliví na akýkoľvek zvuk podmanili našu planétu.

V tomto článku sa trochu viac pozrieme do zákulisia tohto lákavého projektu a uvedenými zaujímavosťami ťa snáď nalákame do kina.

1. Réžie sa mal pôvodne chopiť iný tvorca

Režírovať mal pôvodne oceňovaný Jeff Nichols, autor skvelých nezávislákov ako Úkryt, Bahno z Mississippi či Loving.

Nichols napísal aj scenár, ale napokon z projektu vycúval kvôli kreatívnym nezhodám a natočil drámu Motorkári. Na jeho miesto nastúpil Michael Sarnoski, ktorý napísal aj vlastný scenár.

2. Vo filme sa objaví jedna postava z druhého dielu

Hoci Tiché miesto: Prvý deň nám predstaví úplne nové postavy, v jednom prípade sa dočkáme aj známej tváre. Djimon Hounsou si už totiž zahral v druhom diele.

Stvárnil muža, ktorý žil na ostrove spolu s ďalšími preživšími. Vtedy sme sa nedozvedeli jeho meno, avšak informácie k Prvému dňu uvádzajú, že sa volá Henri.

filmy, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, Tiché miesto: Prvý deň, sci-fi, horor
MovieStillsDB / Paramount Pictures / CinemArt SK

3. Režíroval tvorca oceňovanej nezávislej drámy

Režisér Michael Sarnoski má zatiaľ na konte celovečernú trilerovú drámu Pig s Nicolasom Cagom. Tento netradičný príbeh si podmanil kritikov a dal nám na známosť, že sa zrodil mimoriadny režisérsky talent. Sarnoskiho si vyhliadol priamo režisér prvých dvoch dielov Tichého miesta John Krasinski.

„Prišiel za mnou a spýtal sa ma: ‚Dokážeš vložiť atmosféru Pig do vesmíru Tichého miesta? Ako by to podľa teba vyzeralo?‘,“ prezradil Sarnoski a dodal, že ho práca na Tichom mieste lákala.

„Sú to hororové trilery, ktoré majú veľmi strašidelné momenty, no vo svojom jadre sú to príbehy o ľuďoch, ktorí riešia niečo, o čom nevedia, ako sa s tým vysporiadať. Chcel som sa zamerať na tento aspekt jeho jedinečným spôsobom.“

4. Lupita Nyong’o prezradila, že séria podľa nej môže pokračovať

Predstaviteľka hlavnej úlohy Lupita Nyong’o nadhodila možnosť ďalších dielov. Vlastne povedala, že podľa nej môže táto séria pokračovať v podstate „donekonečna“. „To, čo na tejto sérii milujem, je, že ide o príbeh mimozemskej invázie,“ vysvetlila.

„Takže predstavuje veľa možností sledovať rôznych ľudí počas toho prvého dňa. Zúžili sme to na dve postavy, ale je tu mnoho miliárd ľudí na celom svete. Séria teda môže pokračovať donekonečna.“

Faktom je, že regulárna trojka Tichého miesta je už potvrdená. Réžie by sa mal opäť ujať John Krasinski, ktorý zdôraznil, že tretí diel by mal príbeh zavŕšiť. Je ale možné, že pokiaľ bude mať úspech, tak sa skôr či neskôr dočkáme aj ďalších filmov.

filmy, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, Tiché miesto: Prvý deň, sci-fi, horor
MovieStillsDB / Paramount Pictures / CinemArt SK

5. Film bude mať odlišnú atmosféru ako jeho predchodcovia

Už ukážka naznačuje, že tentokrát sa dočkáme filmu s trochu inou atmosférou, akú mali prvé dva diely. To potvrdil aj režisér, podľa ktorého ponúkne Tiché miesto: Prvý deň trochu iné poňatie.

„Prvé dva diely sa točili hlavne okolo jednej rodiny a ľudí, s ktorými nadviazali vzťahy,“ povedal Michael Sarnoski. „Chcel som teda preskúmať, aké by to bolo pre cudzích ľudí, ktorí by museli koniec sveta prežiť spoločne.“

6. Hoci sa príbeh odohráva v New Yorku, filmári v ňom nenakrúcali

Príbeh sa odohráva v New Yorku, štáb však v jeho uliciach nenakrúcal. Točilo sa totiž v Londýne. Prvá klapka padla vo februári 2023, posledná v apríli toho istého roka.

filmy, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, Tiché miesto: Prvý deň, sci-fi, horor
MovieStillsDB / Paramount Pictures / CinemArt SK

7. Problém s mačkami

Hlavná hrdinka Sam v podaní Lupity Nyong’o vo filme vyrazí na výlet do New Yorku so svojím kocúrom menom Frodo. Herečka sa kvôli tomu musela naučiť prekonať svoj strach z mačiek.

„Spýtala som sa režiséra Michaela Sarnoskiho, či nemôžeme mačku zameniť za iné zviera,“ prezradila. „Navrhovala som pásavca, ale toho nemal. Musela som sa o sebe veľa naučiť, veľa sa naučiť o tej mačke, aby som to v pohode zvládla.“

Pred nakrúcaním absolvovala niekoľko sedení s terapeutom a napokon svoj strach z mačiek prekonala. Dokonca si po nakrúcaní sama jednu adoptovala. Novinárom tiež prezradila, že práve jej nový zvierací kamarát jej pomohol prekonať ťažké životné obdobie po rozpade vzťahu.

8. Režisér prvých dvoch dielov pracoval aj na prequeli

John Krasinski, ktorý režíroval prvé dva diely Tichého miesta, na prequel dohliadal ako jeden z producentov. Okrem toho je aj autorom námetu.

filmy, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, Tiché miesto: Prvý deň, sci-fi, horor

9. Jednu z hlavných úloh si zahral obľúbenec zo Stranger Things

Druhú hlavnú postavu Erica stvárnil Joseph Quinn, ktorý na seba upozornil hlavne ako sympatický outsider Eddie zo seriálu Stranger Things. Práve Eric sa spojí so Sam (Lupita Nyong’o) s cieľom prežiť inváziu. Spolupráca s Quinnom bola podľa Nyong’o výborná.

„Je výborný poslucháč a je tiež plný prekvapení,“ prezradila herečka. „Neviete, čo urobí najbližšie, čo je vzrušujúce, pretože sa na to nemôžete príliš pripraviť.“

10. Mimozemšťania zmenia Zem na Tiché miesto

Tiché miesto: Prvý deň nás zavedie do rušného New Yorku. Práve sem dorazila na výlet Sam (Lupita Nyong’o). Netrvá ale dlho a na Zem zaútočia hroziví mimozemšťania. Tí síce nevidia, ale zato sú extrémne citliví na akýkoľvek zvuk. Keď ho začujú, jeho zdroj okamžite zničia.

Sam sa v chaose podarí spojiť s mladíkom Ericom (Joseph Quinn) a obaja sa snažia prežiť. Čoskoro zistia, že najväčšiu šancu majú vtedy, ak ostanú úplne potichu. To však nie je také jednoduché, ako sa zdá.

Vo filme si zahrali aj Djimon Hounsou, Alex Wolff, Denis O’Hare a Elijah Ungvary. Ukážka naznačuje, že tentokrát sa môžeme tešiť na trochu epickejší príbeh než v prípade prvých dvoch dielov.

Obsadenie je kvalitné a Michael Sarnoski na režisérskej stoličke tiež vzbudzuje nádej na kvalitný kúsok. Tiché miesto: Prvý deň zamieri do našich kín 27. júna.

filmy, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, Tiché miesto: Prvý deň, sci-fi, horor
CinemArt SK

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.