Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 28.9.2024
sk
Václav
cz
Den české státnosti | Václav
, Václava

Internetom sa šíri hoax o zákaze slovenskej vlajky na futbalovom zápase s Ukrajinou

Neskutočná hlúposť sa so skvelým technologickým spracovaním stáva uveriteľnejšou.


Neustála nálož falošných správ, ktorých cieľom je ľudí poriadne nahnevať, nám akosi zovšednela. Aj v tejto oblasti však nastávajú technologické zmeny, kvôli ktorým sú hoaxy uveriteľnejšie a tým pádom nebezpečnejšie. Stránka Hoaxy a podvody odhalila falošnú správu o zákaze slovenskej vlajky na futbalovom zápase Slovensko-Ukrajina.

Hlúposť, avšak prepracovaná

Na rôznych sociálnych sieťach sa šíri video, v ktorom reportér AP po anglicky hovorí o tom, že slovenská vlajka bola zakázaná na zápase s Ukrajinou, pretože Ukrajincov by jej podobnosť s tou ruskou mohla urážať. Na prvé počutie to znie ako totálna blbosť, avšak video pôsobí veľmi presvedčivo!

Ako vysvetlil profil Hoaxy a podvody, reč reportéra Toma Krishera bola vystrihnutá z reportáže o Elonovi Muskovi. Za pomoci deepfake nástrojov bola upravená tak, aby Krisher povedal presne to, čo tvorca hoaxu chcel. Žiaľ, mnoho Slovákov falošnej správe naletelo a z neexistujúceho zákazu obviňujú nejaké temné zákulisné sily, ktoré v ich ponímaní nemajú na starosti nič iné, len ubližovať normálnym Slovákom.

Vyčerpávajúci boj s klamstvom

Počas zápasu dostane každý možnosť na vlastné oči sa presvedčiť o tom, že spomínaný zákaz neexistuje a tribúny budú plné slovenských vlajok Zrejme len málokto z tých, ktorí naleteli, sa poučí. Koľko ľudí si povie: „Aha, bol som oklamaný, nabudúce si budem dávať väčší pozor na to, čo čítam na internete!“ Šíritelia hoaxu zostanú nepotrestaní, nikto sa za nič neospravedlní, nabudúce príde ďalšia nechutná lož a kopa ľudí jej uverí.

Vypátrať pôvodného tvorcu klamlivého videa by bolo veľmi ťažké až nemožné. Určite však nevzniklo „len tak zo žartu“ a niekto sa ním snažil vyvolať protiukrajinský sentiment. Zrejme je na mieste klásť si otázku, komu môže prospievať šírenie nenávisti a nedôvery voči Ukrajine, ktorá už niekoľko rokov čelí ruskej agresii…


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.