Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 5.10.2024
sk
Viera
cz
Eliška
, Elsa

Odmietol Pulitzerovu cenu a zmizol, no dvakrát si zahral v Simpsonovcoch. Kto sú záhadní géniovia, ktorí žijú skrytým životom?

Mali slávu a obdiv, ale nestáli o to.


Niektorí géniovia sa ukryli z úplne rozumných dôvodov, ako napríklad útek pred gestapom alebo vyhnutie sa novinárom. Iní jednoducho zmizli bez stopy a zanechali za sebou záhadné odkazy, ktorým dodnes nerozumieme.

Grigori Perelman odmietol milión dolárov

Volali ho „Ruský boh matematiky“. Dr. Grigori Perelman získal v roku 2010 prestížnu cenu Clay Mathematics Institute Millennium Prize v hodnote 1 000 000 dolárov. Dostal ju za preukázanie Poincarého dohadu. Zároveň si vyslúžil úžasnú prezývku „Mathsputin“ za prekvapivý krok – odmietnutie tejto ceny. Chcel totiž naďalej žiť v pokore.

Perelman odmietol ponuky na vyučovanie z Princetonu aj Berkeley a žije údajne „mimoriadne pokorne“. Jeho sused v roku 2010 povedal, že Perelman má iba stôl, stoličku a posteľ so špinavým matracom. Ale podľa jeho slov má všetko, čo potrebuje.

záhadní géniovia, ktorí žijú skrytým životom
Profimedia

Perelman zmizol z dohľadu verejnosti. Medzitým je jeho stránka Wikipédie plná bizarných dohadov o tom, kam sa tento génius podel.

William Sidis absolvoval Harvard v 16 rokoch

William Sidis (1898-1944) bol neuveriteľne nadaný chlapec. Údajne vedel čítať už v dvoch rokoch. V šiestich vedel niekoľko jazykov a dokonca si vynašiel vlastný jazyk. Na Harvard ho prijali v 11 rokoch. Absolvoval ho veku 16 rokov, ale nikdy svoj titul v skutočnosti nevyužil. Po vysokej škole, právnickej fakulte a profesúre sa Sidis sa skrýval a stal sa bežným pracujúcim človekom.

Občas napísal zvláštne knihy a často s použitím pseudonymov. Zomrel v roku 1944 na krvácanie do mozgu. Rovnaká diagnóza zabila aj jeho otca. Špekulovalo sa, že jeho relatívny nedostatok úspechov v neskoršom živote môže byť výsledkom toho, že naňho príliš tvrdo tlačili ambiciózni rodičia.

záhadní géniovia, ktorí žijú skrytým životom
Wikipédia

Thomas Pynchon má slabosť pre Simpsonovcov

Thomas Pynchon je jedným z najznámejších svetových literárnych géniov. Je to naozaj záhadný človek, pretože sú v obehu len štyri jeho známe fotografie.

Pulitzerovu cenu získal v roku 1974, ale medailu Williama Deana Howellsa od Americkej akadémie umení a literatúry v roku 1975 odmietol. Povedal, že medaila je veľká pocta, a keďže je to čisté zlato, pravdepodobne je dobre zabezpečená proti inflácii. Ale ja ju nechcem. Prosím, nevnucujte mi niečo, čo nechcem.

Pynchon počas celej svojej kariéry úspešne zostal mimo dosahu verejnosti, ale zrejme má jednu slabosť, a to Simpsonovcov. V seriáli sa objavil až trikrát vo svojej animovanej podobe. Dokonca poslal výkonnému producentovi Mattovi Selmanovi spätnú väzbu, kde napísal, že Homer je jeho vzorom.

Odporúčame prečítať:

Kriminalita v Hollywoode. Dvaja režiséri, ktorí napriek kope obvinení ďalej natáčajú filmy

Chaim Soutine sa vyhýbal gestapu

Chaim Soutine bol uznávaný ruský expresionistický maliar bielorusko-židovského pôvodu. Zmizol z Paríža a z očí verejnosti v roku 1941, aby ušiel gestapu. Dva roky cestoval, bojoval so žalúdočným vredom, so svojou priateľkou Marie-Berthe Aurenche spal v lesoch, striedal hotel za hotelom a neustále menil ubytovanie, aby sa vyhol odhaleniu.

Umelecký svet objavil jeho miesto pobytu v roku 1943 po tom, čo sa dostal späť do Paríža na liečbu vredu. Soutine zomrel na vnútorné krvácanie 9. augusta 1943.

záhadní géniovia, ktorí žijú skrytým životom
Profimedia

Soutinova práca bola známa najmä živými maľbami tiel zvierat, v 30. a 40. rokoch bola v New Yorku jeho tvorba veľmi populárna. Taliansky maliar Amedeo Modigliani ho presadzoval ako génia už v roku 1917, ale jeho dielo nenašlo uznanie. Až do okamihu, keď prominentný americký zberateľ v roku 1922 nekúpil všetky jeho diela naraz a natrvalo. Vystavené sú dodnes v múzeu v meste Merion v americkej Pensylvánii.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Andrej Jakubík
Moje články na EMEFKA sú hlavne o zaujímavostiach sveta okolo nás. Tých známych, menej známych, živých aj neživých. Doma som v zoológii, botanike, histórii, ale aj záhadách a všadeprítomnej popkultúre. A jedno zvláštne miesto v mojom živote zaujímajú ryby.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.