Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 5.10.2024
sk
Viera
cz
Eliška
, Elsa

Slávni herci, herečky a celebrity, ktoré boli členmi sekty. Niektoré mená ťa prekvapia

Drogy, násilie či žiadna elektrina a tečúca voda. Aj takto vyrastali niektoré hviezdy.


Náboženské kulty dominujú populárnej kultúre už roky a slávne sekty z histórie sa stali základom pre niektoré z najväčších filmových trhákov.

Spomeňme si na film Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode o Mansonovej rodine a desivé zobrazenie pohanskej komunity na švédskom vidieku vo filme Midsommar od Ariho Astera s Florence Pugh v hlavnej úlohe. Alebo silný film Sarah Polley Ženy, ktoré hovoria, píše magazín Marie Claire.

No hoci mnohí môžu svet kultov považovať za znepokojujúci a bizarný úkaz, existuje množstvo známych tvárí, ktoré v nich vyrastali, a niektoré sú členmi aj naďalej. Prinášame ti 11 celebrít, o ktorých si možno ani netušil, že boli alebo sú členmi kontroverzného náboženského spolku.

David a Patricia Arquette

Súrodenci Arquettovci mali nezvyčajný začiatok života – žili v komunite Skymont Subud vo Virgínii – medzinárodnej sekte, ktorá vznikla v 20. rokoch minulého storočia v Indonézii. Komunitu založili rodičia slávnych súrodencov s priateľmi v nádeji, že vybudujú utopickú spoločnosť. Drogy a násilie ju však zmenili na peklo pre ich deti.

Samotná skupina sa neoznačuje za náboženstvo, náboženskú sektu ani kult, ale za „duchovné hnutie“, ktoré sa riadilo formou uctievania známou ako „latihan“, pričom hlavným cieľom bolo umožniť členom, aby sa „stali tými skutočnejšími, ktorými boli predurčení byť“.

„Založili to s partiou svojich priateľov a chceli tak trochu vybudovať utopickú spoločnosť,“ povedala Patricia v talkshow u Oprah a dodala: „David sa do toho už narodil.“ A ako herečka už skôr vysvetlila, jej rodina nemala prístup k elektrine ani tečúcej vode.

Joaquin Phoenix

Herec z filmu Gladiátor a jeho súrodenci – River, Rain, Liberty a Summer – vyrastali v spoločenstve nazývanom aj Children of God (Božie deti), keď mal Joaquin 4 roky. Jeho rodičia si zmenili priezvisko na Phoenix, keď odišli zo spoločenstva.

Herec pre magazín Playboy uviedol: „Hádam, že moji rodičia si mysleli, že našli komunitu, ktorá zdieľa ich ideály. Takéto komunity sa len zriedkavo propagujú ako sekty. Zvyčajne niekto povie: ‚Sme rovnako zmýšľajúci ľudia. Toto je komunita.‘ Avšak myslím, že v momente, keď si moji rodičia uvedomili, že je v tom niečo viac, vystúpili.“

Profimedia

Keira Maguire

Ďalšia celebrita, ktorá sa v detstve stretla s kultom, bola Keira Maguire. Strávila prvých päť rokov svojho života v polygamnej sekte. Podrobnosti prvýkrát odhalil denník Woman’s Day po tom, ako sa Maguire v roku 2016 objavila v šou The Bachelor. Kult založil jej otec v 70. rokoch minulého storočia a bol nazvaný The Seaside Sect. Jej mama bola jednou z deviatich manželiek a vodca sekty mal s nimi údajne dokopy 64 detí.

Keira v relácii The Project povedala: „Do svojich piatich rokov som nevedela, kto je moja mama. Znie to zvláštne, ale jednoducho to tak bolo.“ A dodala: „Nemala som ani narodeniny. Myslím, že prvé narodeniny som oslavovala, keď som mala sedem rokov.“

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Glenn Close

V siedmich rokoch sa hollywoodska legenda s rodinou presťahovala do Švajčiarska, aby sa pripojila k duchovnému hnutiu Moral Re-Armament (MRA). Až keď mala 22 rokov, začala študovať herectvo na College of William & Mary v USA, a vtedy aj opustila toto hnutie. Založil ho v 30. rokoch 20. storočia reverend Frank Buchman, známy svojím presvedčením, že svet sa môže vyhnúť vojne, ak ľudia zažijú morálne a duchovné prebudenie.

„Každý z nás musel prejsť procesom odpustenia,“ povedala herečka šéfredaktorovi časopisu People Jessovi Caglovi v epizóde The Jess Cagle Interview. „Pre mojich rodičov nebolo ľahké o tom hovoriť, najmä pre môjho otca.“

„Roky som nedôverovala žiadnemu svojmu inštinktu, pretože moje presvedčenie mi bolo nadiktované,“ povedala Close v rozhovore pre The Hollywood Reporter. „V podstate vám nebolo dovolené nič robiť, alebo ste sa museli cítiť vinní za akúkoľvek neprirodzenú túžbu. Ak sa porozprávate s kýmkoľvek, kto bol v skupine, ktorá vám v podstate diktovala, ako máte žiť, čo máte hovoriť a ako sa máte cítiť, od vašich 7 rokov do 22, má to na vás hlboký vplyv. Je to niečo, čo musíte vedome prekonať,“ priznala Close.

Shutterstock

Andrew Keegan 

Andrew Keegan, ktorý stvárnil mužského modela Joeyho Donnera vo filmovej klasike 10 vecí, ktoré na tebe nenávidím, je spoluzakladateľom kalifornskej duchovnej komunity Full Circle, kde sa „vášnivo snaží inšpirovať a posilniť komunitu, aby spoluvytvárala lepší svet“.

Pôvodne ju založil Robert Goddard v kalifornskom meste Ojai počas svojej cesty za osvietením koncom 60. rokov 20. storočia. Goddardov syn Gunnar a Andrew sa spojili a vytvorili „mierové komunitné centrum, ktorým je Full Circle Venice“. Medzi ich aktivity patrí držanie sa za ruky a spoločné meditovanie, využívanie sviečok a krištáľov.

Winona Ryder

Winona Ryder žila v detstve spolu so svojou rodinou a ďalšími šiestimi rodinami v komunite v severnej časti Kalifornie. Hoci celebrita priznáva, že to bolo netradičné a mohlo by to vyvolávať predstavu kultu, spomína na to s láskou. „Miesto, kde sme žili, bolo pokryté 380 akrami sekvojí. Bolo to nádherné,“ povedala pre Parade.

Shutterstock

Rose McGowan

Rose McGowan je ďalšou celebritou, ktorá v detstve žila v sekte. Herečka vo svojich memoároch prezradila, že do svojich 9 rokov spolu s rodinou žila v komunite Children of God (Božie deti). Rose spomínala, že bola úplne odrezaná od zvyšku sveta, a opísala, ako boli v spoločenstve vnímané ženy: „Pamätám si, ako som sledovala, ako sa muži v sekte správali k ženám. Už v ranom veku som sa rozhodla, že nechcem byť ako tie ženy. Boli tu v podstate na to, aby mužom sexuálne slúžili – mohli ste mať viac ako jednu ženu.“

Jej rodina odišla zo sekty, keď sa jasne ukázalo, že sexuálne vzťahy medzi dospelými a deťmi sú podporované. „Uprostred noci sme s otcom a jeho druhou ženou utiekli,“ povedala. „Pamätám si, ako som bežala cez kukuričné pole za hromobitia a bleskov, držala som otca za ruku a bežala som tak rýchlo, ako som len mohla, aby som s ním udržala krok… Kult poslal ľudí, aby nás našli. Pamätám si, ako sa jeden muž pokúšal vlámať dnu kladivom,“ dodala.

Určite si prečítaj:

10 nadaných trans herečiek a hercov, vďaka ktorým je svet tolerantnejšie miesto

Michelle Pfeiffer

Keď Michelle Pfeiffer prišla do Los Angeles, začala sa venovať bretariánstvu, herečka však netušila, že je súčasťou sekty. V rozhovore pre Sunday Telegraph v roku 2013 prezradila, že netušila, že ide o sektu, kým jej bývalý manžel Peter Horton, ktorý pracoval na filme o Cirkvi zjednotenia, túto skupinu nepreskúmal.

Povedala: „Boli veľmi kontrolujúci. Nežila som s nimi, ale bola som tam často a vždy mi hovorili, že musím prísť častejšie. Musela som platiť za všetok čas, ktorý som tam strávila, takže ma to finančne veľmi vyčerpávalo.“

Bretariánstvo je kult, ktorý zdôrazňuje schopnosť žiť bez jedla a vody a používať slnečné svetlo ako jediný zdroj výživy. Podľa denníka The Daily Beast tí, ktorí praktizujú bretariánstvo, veria, že čerstvý vzduch a slnečné svetlo postačia na to, aby sa ľudia udržali pri živote, ak sú dostatočne duchovne založení.

Shutterstock

Allison Mack

Neslávne známa sexuálna sekta NXIVM začala ako „svojpomocná“ skupina, ktorú založil Keith Raniere v roku 1998, a rýchlo sa zmenila na zneužívajúcu sektu, ktorá sa v roku 2018 dostala do centra pozornosti celého sveta, keď dvaja informátori prišli s hroznými tvrdeniami o psychickom a sexuálnom zneužívaní zo strany jej zakladateľa.

Herečka zo seriálu Smallville Allison Mack bola označená za kľúčovú postavu v operáciách spomínanej organizácie a neskôr sa na súde priznala k vydieračskému sprisahaniu. Jedným z najznepokojujúcejších aspektov sekty bol údajne násilný branding, pri ktorom sa ženám na slabinách vypaľoval symbol skupiny, ktorý tvorili iniciály Raniera a Mack, pričom Allison priznala, že s týmto nápadom prišla ona.


Tagy:

Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a moja láska k písaniu sa zrodila už v detstve, keď som sa zvykla zavrieť do izby a hodiny písať rôzne príbehy. Zaujíma ma aktuálne dianie doma i v zahraničí, no môj záber tém je veľmi široký. Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy. Spoločenské a LGBTI+ témy sú mi blízke.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.