Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 30.4.2024
sk
Anastázia
cz
Blahoslav

V nedávnom článku sme si predstavili snímky s minimom alebo žiadnymi dialógmi, tentokrát sa však pozrieme na snímky, kde hovorené slovo hrá hlavnú, možno až najhlavnejšiu úlohu. Dialógy v týchto filmoch naozaj hrajú kľúčovú úlohu.

Pri zostavovaní rebríčka nebolo cieľom ponúknuť vám výber toho absolútne najlepšieho, ide skôr o poukázanie na známe klasiky, ale aj menej známe snímky rôznych žánrov. Veríme, že si prídete na svoje.

Dobrú noc a veľa šťastia

Výborná politická dráma Georgea Clooneyho vás zavedie do obdobia, kedy sa Amerika zmietala v paranoji z komunistov vo vlastných radách. Senátor Joseph McCarthy rozpútal moderný hon na čarodejnice, pričom mnohým ľuďom vyfabrikované obvinenia zničili život.

Snímka rozpráva o redaktoroch stanice CBS, ktorý sa rozhodli McCarthymu postaviť. Skvelé herecké výkony a skvelý scenár zaručujú, že sa nudiť rozhodne nebudete.

Pulp Fiction

Klasika, ktorú určite netreba predstavovať. Čiernohumorné historky z podsvetia sú prešpikované geniálnymi dialógmi a hláškami. Quentin Tarantino sa svojej obľube v dialógoch drží dodnes a v podstate by sme do tohto rebríčka mohli zaradiť akýkoľvek jeho film. Pulp Fiction je však legendou, ktorá proste nestarne a ak ste film náhodou doteraz nevideli, mali by ste to okamžite napraviť.

Sociálna sieť

Výborne napísaná dráma Davida Finchera o tom, ako Mark Zuckerberg a jeho kamaráti vytvorili Facebook a následne sa so svojimi kolegami súdil o to, kto z nich má na vzniku úspešnej sociálnej siete najväčší podiel.

O scenár sa postaral geniálny Aaron Sorkin, film ale rozhodne netrpí ani po hereckej stránke. Taký Jesse Eisenberg si za svoj výkon odniesol nomináciu na Oscara. Celkovo sa ich filmu ušlo 8 a premenil 3 (jednu sošku si odniesol aj Sorkin).

Annie Hall

Aj Woody Allen patrí k tvorcom, ktorých filmy sú vo veľkej miere postavené na dialógoch. V jeho bohatej filmografii nájdeme množstvo geniálnych filmov, avšak Annie Hall jednoznačne patrí k jeho vrcholom.

Netradičná romantická komédia je plná nenúteného humoru a sympatických postáv. Niet divu, že v roku 1978 bodovala na udeľovaní Oscarov a z piatich nominácií si odniesla štyri sošky, vrátane ocenenia za najlepší film, réžiu, hlavnú herečku a pôvodný scenár.

Pozemšťan

Vynikajúca sci-fi dráma Pozemšťan je postavená čisto na dialógoch, avšak práve preto je tak strhujúca. Profesor John Oldman dal výpoveď a chystá sa presťahovať. Na rozlúčkovom posedení však svojim kolegom prezradí pravdu: V skutočnosti má 14-tisíc rokov a nestarne.

Pozemšťan je veľmi dobre napísaný a ponúka hneď niekoľko pozoruhodných myšlienok. Pokiaľ máte otvorenú myseľ, len smelo do toho.

Fences

Adaptácie úspešnej divadelnej hry sa chopil Denzel Washington, ktorý si zahral aj hlavnú rolu. Príbeh sa točí okolo Troya Maxona a jeho rodiny. Troy je autoritatívnym otcom a svoju povinnosť postarať sa o rodinu berie s plnou zodpovednosťou, hoci tým ostatným môže spôsobovať zo života peklo.

Fences môže pôsobiť snáď až príliš ukecane, avšak herecké výkony všetkých predstaviteľov vám nedovolia nudiť sa. Snímka si odniesla štyri nominácie na Oscara, sošku si odniesla Viola Davis za najlepšiu vedľajšiu herečku.

Zopár správnych chlapov

Brilantná súdna dráma, ktorej scenár opäť napísal frajer Aaron Sorkin. Dvaja vojaci sa na americkej základni Guantanamo dopustia útoku na iného vojaka a následne sú obvinení z vraždy. Obaja však trvajú na svojej nevine, keďže príkaz k útoku mali dostať z najvyšších veliteľských miest.

Ich obhajoby sa chopí nezodpovedný a neskúsený právnik v podaní Toma Cruisa. Snímka Roba Reiner si odniesla štyri nominácie na Oscara, Cruise ukoristil aj nomináciu na Zlatý glóbus.

Tiesňové volanie

Výborný thriller z Dánska je klasickým príkladom toho, ako z mála vyťažiť maximum. Asger, operátor na tiesňovej linke, prijme telefonát zúfalej ženy, ktorá tvrdí, že bola unesená. Asger sa okamžite púšťa do pátrania.

Môže však žene pomôcť a nepohnúť sa pri tom z miestnosti? Parádne vygradovaný a perfektne napísaný film si právom odniesol chválu kritikov aj divákov. Na festivale Sundance si dokonca odniesol cenu divákov za najlepší hraný film.

Carnage

Dvaja malí chlapci sa pobili a ich rodičia sa teraz stretávajú, aby tento konflikt urovnali. To však ešte ani netušia, že to nebude také jednoduché. Adaptáciu skvelej divadelnej hry od Yasminy Reza nám doručil Roman Polanski.

Takmer celý film sa nepohneme z jedného bytu a môžeme si vychutnávať herecký koncert Jodie Foster, Kate Winslet, Christopha Waltza a Johna C. Reillyho. Zábavné, satirické a poriadne čiernohumorné.

Clerks

Kevin Smith je (podobne ako napríklad Quentin Tarantino) výrazne „dialógový“ tvorca. Drvivá väčšina jeho filmov oplýva iskrivými dialógmi, v ktorých sa rieši sex, priateľstvo a vzťahy, to všetko poprepletané s popkultúrnymi narážkami.

Clerks je Smithovým debutom a ukazuje nám jeden deň zo života dvoch predavačov, ktorí riešia vlastné problémy, ako aj problémy s otravnými zákazníkmi. Výborná zábava.


Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.