Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 21.9.2024
sk
Matúš
cz
Matouš

Utrpelo tvoje auto poškodenia počas búrok? Slováci, takto postupujte pri nahlasovaní škody

Slovensko čelí veľmi premenlivému počasiu.


Počasie na Slovensku je v posledných dňoch veľmi premenlivé. Vysoké teploty sa striedajú s dažďom a vetrom. Zažili sme niekoľko silných búrok, píše portál Autoviny.sk. Čo teda robiť, ak sa náhodou tvoje auto stane terčom divokého vyčíňania prírody?

Na úvod treba však podotknúť, že ak ťa zasiahla živelná pohroma ako blesková povodeň, silné krupobitie, alebo ak ti kvôli vetru spadol na auto strom, najprv by si sa mal obrátiť na svoju poisťovňu. Tvoja poistka môže pokryť náklady za škody spôsobené na vozidle, samozrejme, za predpokladu, že máš uzatvorené poistenie.

Ak teda nájdeš svoje auto poškodené práve kvôli vyššie uvedeným dôvodom, nahlásiš to najprv poisťovni, škodu nemusíš hlásiť polícii. Každá poisťovňa má call centrum alebo online portál, kde sa na nich môžeš obrátiť s hocijakou škodovou udalosťou.

Keď škodu nahlásiš, bude ťa kontaktovať poverený technik, ktorý vykoná obhliadku auta. Po týchto úkonoch začne prebiehať plnenie škodovej udalosti zo strany poisťovne. Poisťovňa od teba môže žiadať aj nejaké dokumenty, ktoré slúžia k vydokladovaniu spôsobenej škody. Týka sa to predovšetkým technického preukazu, vodičského oprávnenia či faktúry za opravu. Ak škoda vznikla v čase, čo auto stálo na parkovisku, vodičák nie je potrebný.

jedinečné miesto na Slovensku, turecké studne, Krupina, Banskobystrický kraj, Štrampľoch

Určite si prečítaj:

Toto jedinečné miesto sa nachádza na Slovensku. Prečo vzniklo, je doteraz veľkou záhadou

Krúpy a tornádo

Krúpy môžu spôsobiť autu aj totálnu škodu. „Za totálnu škodu poisťovňa považuje také poškodenie, pri ktorom by náklady za opravu prevýšili celkovú všeobecnú hodnotu vozidla,“ píše portál Autoviny.sk

Poisťovňa však môže za určitých okolností odmietnuť preplatiť škody. Môže k tomu dôjsť napríklad v prípade, že ide o výluku z poistenia, alebo ak nejde o poistnú udalosť. Presné podmienky plnenia sú stanovené v zmluve, ktorú si uzavrel so svojou poisťovňou.

V roku 2021 južnú Moravu zasiahlo niečo nečakané, a to tornádo. Mnoho ľudí zaujímalo, či naše poisťovne preplácajú aj škody spôsobené tornádom. Odpoveď je áno. Škodovú udalosť spôsobenú tornádom nahlásiš poisťovni rovnakým spôsobom ako iné a ich plnenie prebieha tak ako v prípade poškodenia povodňami či krúpami.

Shutterstock

Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.