Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Prečo väčšine profesionálnych kuchýň velia muži než ženy? Odpovedajú slovenský šéfkuchár Martin Novák a šéfkuchárka Eva Polomská

Na dôvody sa s nami pozreli aj z pracovného portálu Profesia.sk.


Väčšine z nás sa tradičné chutné jedlá a sladké dobroty z detstva spájajú s našimi mamami alebo starými mamami. Pamätáš si, ako si u babky vyjedal koláče priamo z pekáča a nebol pre tebe na svete lepší kuchár než ona.

Je potom malou záhadou, prečo má svet tak veľa šéfkuchárov, ale tak málo šéfkuchárok. Aj keď dnes už neplatí, že kuchyňa je len miestom žien, stále sa očakáva, že mamy sa budú starať o spokojné brušká celej rodiny. Na dôvod, prečo je tak málo šéfkuchárok, sme sa pýtali slovenskej šéfkuchárky Evy Polomskej a šéfkuchára Martina Nováka.

„Práca v gastronómii je veľmi náročná a hlavne na tých najvyšších pozíciách. Zaberá to extrémne veľa času, najmä ak robíte v lepších prevádzkach. Samozrejme, veľa tých žien má vlastne rodiny a ťahať naraz tieto dva svety je veľmi náročné. Práve preto sa my muži na ženy spoľahneme v tom, že doma všetko zabezpečia, tým pádom môžeme byť dlhšie v práci. Toto je zrejme hlavný dôvod, prečo je viac šéfkuchárov ako šéfkuchárok,“ myslí si slovenský šéfkuchár Martin Novák, ktorý v televíznej šou Na nože pomohol mnohým prevádzkam postaviť sa opäť na nohy.

Rovnako ako Novák, aj Polomská, ktorá šéfuje talianskej reštaurácii Sotto v Spišskej Novej Vsi, potvrdila, že ide o náročnú prácu, v ktorej majú muži vytvorené lepšie podmienky na rast a napredovanie. „Táto práca si vyžaduje množstvo času, ak by nebola časovo náročná (sviatky, víkendy, od rána do neskorého večera), tak by bolo určite viac šéfkuchárok ako šéfkuchárov. Ženy sú často zaneprázdnené starostlivosťou o deti a domácnosť, preto potrebujú časovo flexibilnejšiu prácu. Som aj mama, a len vďaka obrovskej podpore zo strany rodiny som sa mohla zdokonaľovať v tomto povolaní,“ dodala.

Brunch, netradičný catering a exkluzívna káva: Táto bratislavská prevádzka ti ponúkne chuťové zážitky, na ktoré nezabudneš!

Mohlo by ťa zaujímať:

Brunch, netradičný catering a exkluzívna káva: Táto bratislavská prevádzka ti ponúkne chuťové zážitky, na ktoré nezabudneš!

Dôvodov je však podľa Nováka viac. „Samozrejme, úlohu zohráva aj fyzická a psychická odolnosť. Myslím si, že veľakrát ľudia v gastre podliehajú veľkým tlakom a muži to podľa mňa vedia tak inak poňať. Ženy sú jemné, citlivé stvorenia a niekedy to je fakt náročné. Môžem však povedať, že so ženami, s ktorými som pracoval, či to bola šéfcukrárka alebo ženy v kuchyni, mali väčší cit pre prácu než muži, ale zato skôr podliehali stresu a tlaku,“ dodal Novák.

Dobrú pracovnú morálku žien v gastronómii potvrdila aj slovenská šéfkuchárka. „Sme zmiešaný kolektív, ktorý je tvorený aj dievčatami, ktoré sú tu so mnou už dlhé roky. Niekedy nezáleží na tom, či je to muž alebo žena. Dôležité je, aby mal človek chuť pracovať a učiť sa nové veci, ale, úprimne, radšej pracujem so ženami, sú podľa mňa šikovnejšie a zodpovednejšie,“ uviedla Polomská.

Jediná žena v top 20 slovenských šéfkuchárov

Šéfkuchárka sa podelila aj o skúsenosti z reštaurácie, keď hostia ani nepomyslia na to, že jej kuchyňu by mohla viesť žena. „Často sa hostia, slovenskí aj talianski, po dojedení pýtajú personálu, či je šéfkuchár Talian, akoby ani nepripúšťali možnosť, že by mohla byť šéfkuchárkou žena,“ povedala.

Hovorí, že kuchárske umenie odkukala od svojej mamy a babky. „Tieto skúsenosti od nich využívam stále, neskôr som sa učila variť od talianskeho šéfkuchára, ktorý si ma sám vyžiadal ako pravú ruku,“ prezradila.

Aj keď hostia niekedy nepripúšťajú možnosť, že by kuchyni v jej reštaurácii mohla veliť žena, hovorí, že od svojich mužských kolegov nezažíva iný prístup. „Aj napriek tomu, že som jediná žena v top 20 slovenských šéfkuchárov, tak ma moji kolegovia akceptujú, množstvo z nich pozná moju prácu a navštevujú moju reštauráciu,“ dodala.

„Ženy, ktoré pracujú v gastre, sú najčastejšie čašníčky, pomocné kuchárky a pomocné sily do kuchyne. Muži dominujú na pozíciách kuchárov a šéfkuchárov, ktoré sú aj lepšie platené,“ uviedla PR manažérka Ľubica Melcerová zo spoločnosti Alma Career, pod ktorú spadá aj portál Profesia.sk.

Koľko žien a mužov zvykne reagovať na ponuku šéfkuchár/ka?

„Z dát CV databázy portálu Profesia.sk vyplýva, že spomedzi všetkých tohtoročných reakcií na ponuky práce na šéfkuchára bolo 60 percent mužov, 28 percent žien a 12 percent v profile pohlavie neuvádza,“ informovala Melcerová.

„V tomto sektore je často zdĺhavý proces, kým sa zamestnanec alebo zamestnankyňa vypracuje na šéfkuchára/šéfkuchárku. Začínajú na nízkych pozíciách a postupne, ak sú dostatočne šikovní a draví, sa prepracujú na kuchárske pozície. Môže to trvať roky, počas ktorých žena môže chcieť mať deti a vo veľmi súťaživom prostredí bude pracovný výpadok hrať v jej neprospech. Ďalším faktorom je netypický pracovný čas, často ide o prácu aj cez víkendy, sviatky, dlho do noci. Najmä ženám, ktoré sú matkami a okrem práce majú ďalšie povinnosti, tento spôsob nevyhovuje,“ vysvetlila PR manažérka z portálu Profesia.sk.

Dodáva však: „Ženy sú často kreatívne a ak pôsobili v gastre, práve popri materskej sa začnú venovať cateringu, založia si vlastný biznis a uberú sa týmto smerom. V tejto sfére podnikania zas dominujú ženy.“


Tagy:

Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a moja láska k písaniu sa zrodila už v detstve, keď som sa zvykla zavrieť do izby a hodiny písať rôzne príbehy. Zaujíma ma aktuálne dianie doma i v zahraničí, no môj záber tém je veľmi široký. Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy. Spoločenské a LGBTI+ témy sú mi blízke.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.