Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 6.10.2024
sk
Natália
cz
Hanuš

Cítiš sa stále veľmi unavený a nepomáha spánok ani káva? Toto môže byť dôvod

Za tvojou neustálou únavou možno stojí tento problém.


Máš každý deň pocit únavy, aj keď si spal dostatočný počet hodín? Nevieš sa sústrediť a v boji proti únave nepomáha ani káva?

Problémom môže byť aj nedostatok určitých vitamínov a minerálov, píše portál MOXIE lifestyle. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ktoré to sú, aby si vedel, čo máš nabudúce doplniť.

Vitamín B12 a ostatné vitamíny skupiny B

Tvoje telo potrebuje vitamíny skupiny B pre tvorbu energie. Ak máš málo vitamínov skupiny B, tvoje mitochondrie – energetická jednotka tvojich buniek – nemôžu správne vytvárať energiu. Nedostatok vitamínu B12 je obzvlášť častý a môže mať za následok únavu, slabosť a málo energie. B12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek, a preto nízka hladina B12 môže viesť aj k anémii.

Tieto vitamíny nájdeš v hovädzom mäse, hydine, lososovi, vajíčkach, mliečnych výrobkoch, banánoch, brokolici a špargli.

Magnézium

Horčík je silný minerál, ktorý podporuje tiež tvorbu energie v tele. Je potrebný na ukladanie energetickej molekuly ATP. Ak konzumuješ príliš veľa spracovaných potravín, rafinovaného cukru, soli, alkoholu a kávy, riziko jeho nedostatku je ešte väčšie.

Omega-3

Keďže tvoje telo si nedokáže vytvoriť esenciálne mastné kyseliny, musíš jesť kvalitné tuky, aby si ho správne zásoboval. Primerané množstvo omega-3 môžeš získať konzumáciou rôznych potravín vrátane týchto:

  • ryby a iné morské plody (najmä tučné ryby žijúce v studených vodách, ako sú losos, makrela, tuniak, sleď a sardinky)
  • orechy a semená (napríklad ľanové semená, chia semená a vlašské orechy)
  • rastlinné oleje (napríklad ľanový olej, sójový olej a repkový olej)
  • obohatené potraviny (napríklad vajcia, jogurty, džúsy, mlieka a sójové nápoje)

Mohlo by ťa zaujímať:

Vyťaž z jesene maximum a využi zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa nudiť nebudeš

Shutterstock

Vitamín D

Vitamín D je nevyhnutný pre zdravie tvojich svalov a kostí, ako aj pre mnohé ďalšie dôležité telesné funkcie. Neoptimálna hladina vitamínu D môže viesť k nízkej energii a únave.

Nedostatok vitamínu D sa vyskytuje najmä na miestach s malým množstvom slnečného žiarenia, ak však väčšinu času tráviš v interiéri, je pravdepodobné, že tvoje telo má nízky obsah vitamínu D bez ohľadu na to, kde žiješ.

Železo

Železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek, ktoré prenáša kyslík z pľúc do celého tela. Nízka hladina železa môže viesť k anémii. K anémii dochádza vtedy, keď v tele nie je dostatok červených krviniek na uspokojenie jeho potrieb kyslíka alebo ak krvné bunky nie sú schopné prenášať dostatočné množstvo hemoglobínu. Prvým príznakom anémie je únava spolu s bledou pokožkou.

Konzumácia potravín bohatých na železo, ako je napríklad červené mäso, vnútornosti, brokolica, špenát, tofu, cícer, strukoviny či sušené ovocie, je však mimoriadne dôležitá na prevenciu a zvrátenie anémie.

Draslík

Draslík je dôležitý minerál pre zdravé fungovanie srdca, nervov a svalov. Nízke hladiny draslíka môžu viesť k únave, svalovej slabosti a necitlivosti. Nízku hladinu draslíka môžeš mať v dôsledku nadmerného potenia, hnačky, vracania, užívania antibiotík či ochorenia obličiek. Banány, sladké zemiaky, melón a varená brokolica sú dobrými zdrojmi draslíka.

Joel Guy

Odporúčame prečítať:

Telá rodičov hodil do kyseliny kvôli peniazom z poistenia. Toto je nechutný príbeh Joela Guya mladšieho


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.