Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Netradičný šport hobbyhorsing zapustil korene aj na Slovensku. Rozhodne nejde len o detskú hru!

Jazdenie na umelých koníkoch je u nás registrovaným športom s vlastnými súťažami.


Pre niekoho je to nepochopiteľný výstrelok. Pre niekoho je to spôsob, ako aktívne tráviť voľný čas a nájsť si priateľstvá, ktoré môžu pretrvať celý život. Reč je o hobbyhorsingu. Táto unikátna športová aktivita nedávno zapustila korene aj u nás na Slovensku.

O čo ide? Dalo by sa povedať, že ide o jazdecké disciplíny, avšak bez živých koní. Tie sú nahrádzané hobbyhorsom – umelou konskou hlavou na palici. Súťažiaci sa teda nemôže spoľahnúť na konské sily, ale len na vlastné nohy.

Hobbyhorsing vznikol pred mnohými rokmi vo Fínsku a Fínsko je dodnes považované za najväčšiu autoritu v tomto športe. Fínski hobbyhorseri vyhrávajú súťaže, ich tréneri a rozhodcovia sú veľmi rešpektovaní a hobbyhorsy ručne vyrábané vo Fínsku kupujú nadšenci z celého sveta.

Hobbyhorsing nie je detská hra, ale organizovaný šport, ktorý má jasné pravidlá a medzinárodné súťaže. Na Slovensku aktivity zastrešuje združenie Hobbyhorse Slovakia a hobbyhorsing je oficiálne registrovaným športom.

Otázky ohľadom tohto moderného športu nám zodpovedala Eva Machyniaková z Hobbyhorse Slovakia.

Kedy prišiel hobbyhorsing na Slovensko? 

Hobbyhorsing prišiel na Slovensko niekedy okolo roku 2019. Dovtedy išlo o hlavne o aktivitu detí na jazdeckých tréningoch. Pri preskakovaní prekážok, parkúru u koní si musí vedieť jazdec vypočítať kroky k prekážke na daný skok. Jazdci preto niekedy sami preskakujú prekážky, aby si vyskúšali samotné skoky. Potom je to iba malý krok k tomu, aby išlo o niečo pripomínajúce hobbyhorsing.

Hobbyhorse Slovakia

Napríklad aj moja dcéra, ktorá jazdí od svojich štyroch rokov, si vyrobila provizórneho prvého hobbyhorsa. Na tréningoch preskakovala prekážky a všetko, čo jej prišlo do cesty. Samotné pravidlá športu a jeho celý priebeh súťaží sa neskôr postupne naučila z internetu. Väčšina hobbyhorserov je zároveň jazdcami na živých koňoch.

Aká je situácia s klubmi a súťažami na Slovensku? Viete odhadnúť, koľko ľudí sa na Slovensku aktívne venuje hobbyhorsingu?

Na Slovensku je v súčasnosti jediný aktívny klub – Klub Hobbyhorse Slovakia. Je to medzinárodné združenie hobbyhorserov so zastúpením slovenských a českých športovcov zapísaných na Ministerstve športu SR. Ostatné kluby, napríklad v Prievidzi, v Košiciach a v Bratislave, budú zapísané pod asociáciou Hobbyhorse Slovakia čoskoro do spoločného registra. Aby bola možnosť uznať hobbyhorsing ako šport, je potrebné splnenie určitých podmienok podľa zákona. My pracujeme na tom, aby to bolo na Slovensku čo najskôr.

Na Slovensku sa aktívne venuje hobbyhorsingu približne cez tristo športovcov. Sú vo veku od sedem do dvadsať rokov. Najviac je ich v priemernom veku trinásť rokov. Počet sa stále mení, nakoľko ide o veľmi odsudzovanú aktivitu v spoločnosti. Čo ľudia nechápu, to odsudzujú. Preto nie je zvláštne, že športovci narážajú na šikanu a urážky na každom kroku. V škole aj na verejnosti.

Hobbyhorse Slovakia
Ako prebiehajú súťaže? Čo sa hodnotí?

Súťaže Cup sú vedené skôr amatérskou formou. My sme však pod názvom HOBBYHORSE SLOVAKIA v roku 2022 ako prví zorganizovali najväčší a medzinárodný šampionát na Slovensku podľa fínskeho šampionátu a pravidiel. Rozhodcovia boli zo zástupcov jazdeckých športov. Nezávisle boli prizvaní zahraniční rozhodcovia. Pravidlá boli podľa Fínskej hobbyhorsingovej asociácie zastrešujúcej najväčšiu súťaž v hobbyhorsingu na svete. To bol zlom v hobbyhorsing komunite a v organizácii súťaží. Odvtedy sa uskutočnilo už niekoľko ročníkov.

Od akého veku sa človek môže venovať hobbyhorsingu? Existujú na súťažiach nejaké kategórie či vekové obmedzenia?

Vek pri hobbyhorsingu nie je obmedzený. Poznáme hobbyhorserov od troch rokov až po dôchodcov. Kategórie na kvalifikačných súťažiach na Slovensku, ktoré sa konajú pred šampionátom Hobbyhorse Slovakia, sú rozdelené podľa jednotlivých disciplín. Nie sú vekovo ohraničené. V zahraničí sme sa však stretli aj s vekovým obmedzením.

Má Slovensko nejaké medzinárodné súťažné úspechy?

Slovensko reprezentuje niekoľko jazdcov na medzinárodnej úrovni. Pod záštitou Hobbyhorse Slovakia je niekoľko jazdcov, ktorí získali množstvo prestížnych ocenení. Napríklad v ČR na majstrovstvách 2024 v drezúrnej kategórii či parkúre pri kvalifikáciách. Na súťažiach pre Českú federáciu získali niekoľko ocenení a najväčšími radosťami sú ceny z medzinárodných súťaží v Poľsku a vo Fínsku.

Niektoré ocenenia sú z výkonov na slovenských súťažiach, ako najvyšší preskok do výšky s hobbyhorsomzápis do Slovenskej knihy rekordov či prvé miesta na medzinárodnej súťaži Šampionátu 2022, 2023 a 2024. Kokardy, medaily a poháre zo súťaží boli tohto roku odprezentovať aj v televízii Markíza.

Na záberoch z hobbyhorsingu vidíme predovšetkým dievčatá a ženy. Venujú sa hobbyhorsingu aj muži? Ak áno, aký je percentuálny pomer na Slovensku?

Áno. Aj muži alebo chlapci sa venujú hobbyhorsingu. Na Slovensku je to však skôr ojedinelé. Máme skúsenosť s pár odvážlivcami. V Českej republike je ich omnoho viac. Keďže sú tieto dve komunity veľmi blízke, môžeme povedať, že približne je to 5 %.

Hobbyhorse Slovakia
Aké zručnosti a vlastnosti hobbyhorsing rozvíja? Čo robí z človeka dobrého hobbyhorsera?

Hobbyhorsing rozvíja nielen fyzické zručnosti, ale aj orientáciu a sústredenie. Pri kategóriách, akými sú drezúrne techniky, ide hlavne o správne držanie tela, rovný chrbát, napnuté špičky a pod. Pri westerne zas ide o sústredenie a trpezlivosť a nesmierne silnú predstavivosť. Napodobovanie či ukážka správnej westernovej techniky chce naozaj skúsenosť poznania techniky jazdy.

Pri parkúrnych skokoch ide o techniku správneho skoku, ako je to napríklad pri atletike. Odraz, švih a doskok robia z jazdcov tých najrýchlejších parkúristov. V hobbyhorsingu je to o to náročnejšie, že nielen zapamätanie si správneho technického prevedenia skoku, ale aj poradia prekážok či rýchlosti môžu ovplyvniť celkový výsledok. K tomu ešte pridajte držanie hobbyhorsa správnym spôsobom a je to celá veda.

Na prvý pohľad sa zdá, že ide iba o preskakovanie paličiek. Každý, kto si mal možnosť vyskúšať jazdu s hobbyhorsom podľa pravidiel, zistil, že to vôbec nie je jednoduché. Práve naopak.

Vyžaduje si hobbyhorsing fyzickú zdatnosť?

Áno. Pri parkúre je obvykle na dráhe 8 prekážok, ktoré hobbyhorser preskakuje. Prekážky sú vo výške od 30 cm pre začiatočníkov až do 100-110 cm pre pokročilých. Preskákať toľko prekážok v čo najkratšom čase si vyžaduje okrem zvládnutia techniky aj dostatočnú fyzickú zdatnosť.

Drezúrne vystúpenia trvajú od 2 do 6 minút, počas ktorých vykonáva hobbyhorser určenú zostavu krokov. Bez dostatočného tréningu a fyzickej zdatnosti hobbyhorsera sú takéto vystúpenia veľmi ťažko zvládnuteľné.

Aj z tohto dôvodu majú výhodu tí, ktorí sa venovali atletike alebo jazdectvu. Samozrejme, začiatočníci sa nemusia báť – pomocou správnych tréningov, ktoré sú zamerané aj na budovanie fyzickej zdatnosti, sa postupne vypracujú, aby sa mohli zúčastňovať súťažných disciplín v parkúre alebo aj v drezúre.

Aké je riziko úrazu pri hobbyhorsingu?

Hobbyhorsing je veľmi bezpečný šport. Jedine pri nerozvážnom trénovaní na nerovných povrchoch či preskakovaní nevhodných prekážok môže dôjsť k malým nehodám. Pri každom športe je však dôležité nepodceniť prípravu a mať dobre zvládnuté technické kroky.

Kde sa dá zohnať hobbyhorse? Ako spoznám kvalitného hobbyhorsa? Existujú nejaké rozdiely medzi „hračkárskymi“ a „profesionálnymi“?

Hobbyhorse je športová pomôcka vyrobená priamo na hobbyhorsing. Je dostupná momentálne všade na internete či v obchodoch s jazdeckými potrebami. Mala by však, najmä pri medzinárodných súťažiach, spĺňať určitý štandard. Je dobré si zvoliť kvalitný výrobok z materiálov, ktoré sú odolné, dobre farbené, upevnenie je pevné a palica by nemala mať dĺžku kratšiu, ako je jej uchopenie, kvôli presahu.

Hmotnosť koňa je stanovená pri pravidlách jednotlivých súťaží, v zásade však platí, že profesionálne hobbyhorsy sú štandardne vyrábané na jednotlivé kategórie v troch veľkostiach S, M a L, a podľa toho sú následne využívané. Najmenšie sú na skoky do výšky a väčšie na drezúrne techniky. Ale nie je to pravidlom.

Kvalitné hobbyhorsy sa predávajú aj na Slovensku, napríklad firmy hobbyhorsee.com alebo hurricanschop. V zahraničí sú to značky ako Solku.art, Mestena, Eponi, prípadne v Čechách Koníci na tyči, Larden a SmartiHorses. Ich ceny sa však pohybujú od stoviek eur až do viac ako tisíc eur.

Čo má robiť niekto, kto by s hobbyhorsingom chcel začať a byť úspešný?

Ak by ste chceli začať s hobbyhorsingom, môžete sa prihlásiť na tréning a vyskúšať si to. Je to asi najlepšia cesta. Hobbyhorsa na tréning nepotrebujete vo vysokej kvalite. Naučíte sa základy držania hobbyhorsa, kroky, správne držanie tela a pod. Následne, ak sa vám to zapáči, zistíte, že hobbyhorsy majú nielen svojho výrobcu, ale každý z nich má svoje meno, vybavenie a stajňu. Pohltí vás to a budete chcieť určite viac. Nie je to hra. Je to vnímanie tohto športu všetkými zmyslami.

Hobbyhorse Slovakia
Hobbyhorsing, žiaľ, mnoho ľudí zosmiešňuje. Hlavne na TikToku často komentujúci posielajú hobbyhorserov na psychiatriu. Z čoho podľa vás pramenia tieto predsudky?

Ak ste čítali komentáre pod posledným príspevkom na FB, kde sme boli v Teleráne predstaviť tento šport, boli to hlavne tí, čo o ňom nič nevedia. Nevyskúšali si možno nikdy preskočiť žiadnu prekážku a podľa mňa sedia a komentujú to, čomu nerozumejú. Ale to je normálne. Ľudia sú podráždení a spoločnosť je vyčerpaná. Preto neriešime, čo píšu.

Využívame všetky možnosti na ukážku a správne odprezentovanie pravidiel tohto športu. Pri každej príležitosti zapájame hlavne deti, ale aj dospelých. Naši športovci im zapožičajú hobbyhorsa na súťažiach a oni si vyskúšajú, aké je náročné preskočiť čo i len 30 cm na parkúrnej dráhe s desiatimi prekážkami na čas. Až následne si uvedomia, že ide naozaj o techniku a športové umenie.

Hobbyhorsing vychádza z jazdeckých športov, ale nemá s nimi v rámci celkovej súťaže mnoho spoločného. Jazdci sa naučia základy pojmov ako uzda, parelka, zubadlo, oťaže, drezúrny obdĺžnik či zostava a parkúrna dráha. V podstate ale jazdec musí zvládnuť úplne iný spôsob techniky športu, a preto je to samostatná a náročná disciplína.

Hobbyhorse Slovakia

Hejtovanie, komentovanie a výsmech je na dennom poriadku. Niektorí to zvládajú v komunite lepšie, iní z nej po čase odídu aj z tohto dôvodu. My však ostávame a veríme, že práve Slovensko pôjde po vzore Nemecka, Holandska či Belgicka a uzná hobbyhorsing ako šport.

Aké sú vaše ambície pre rozvoj hobbyhorsingu na Slovensku? Aké aktivity plánujete v blízkej dobe?

Tak ako som spomínala, každoročne sa koná jedinečný najväčší Hobbyhorse Slovakia šampionát na Slovensku ako jediná medzinárodná súťaž podľa fínskych pravidiel s medzinárodným zastúpením. Preto príprava za tie tri roky prerástla z troch mesiacov na skoro rok. Už teraz plánujeme kedy, kde a hlavne za čo zorganizujeme už štvrtý ročník tejto úžasnej súťaže.

Popri tom je nutné pripraviť kvalifikačné kolá, ktoré prebehli naposledy vo všetkých krajoch Slovenska, a tiež, samozrejme, zrazy, tréningy, reprezentácie doma aj v zahraničí či camp, ktorý sa chystá teraz v lete. Je toho naozaj veľa.

Hobbyhorsing ako šport je zapísaný zatiaľ neoficiálne pod Hobbyhorse Slovakia asociáciou na Ministerstve športu SR a má cez stovku športovcov. Kluby budú pridané v priebehu niekoľkých mesiacov a následne bude podaná žiadosť na schválenie tejto aktivity ako oficiálneho športu. Budeme radi, ak vďaka tomu poukážeme na to, že ide o zdravý šport a pohyb, ktorý prináša radosť a má svoje presné pravidlá.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.