Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita
Zdroj: ©Shutterstock

Slovensko navštívili rôzne významné zahraničné osobnosti. Ktoré miesto očarilo Sissi?

Miesta na Slovensku, ktorými sa prechádzali Sissi, Beethoven alebo Jules Verne.

Slovensko je plné nádherných prírodných scenérií vrátane hôr a dolín, má tiež bohatú históriu, pamiatky, pestrú kultúru a vynikajúcu kuchyňu. Čo robí Slovensko naozaj jedinečným, sú jeho ľudia, tradície a každodenný život. Mnohé významné osobnosti zo zahraničia sa k nám často vracali. Čo ich na Slovensku najviac očarilo?

Kúpele Sliač

Kúpele Sliač boli kedysi jedným z najvýznamnejších liečebných miest v Rakúsko-Uhorsku a neskôr aj v Československu. Navštevovali ich mnohé známe osobnosti, ktoré boli ich atmosférou nadšené. Medzi návštevníkmi boli napríklad Matej Bel či Matej Korvín. Známi slovenskí umelci Martin Benka, Ľudovít Fulla, skladatelia Alexander Moyzes a Ján Cikker, ako aj spisovatelia Terézia Vansová, Jozef Cíger Hronský, Pavol Országh Hviezdoslav Martin Rázus, Božena Slančíková Timrava a Ľudmila Podjavorinská sa tiež nechali očariť týmto miestom.

Spoluzakladateľka modernej českej literatúry Božena Němcová, známa svojím dielom Babička, si liečbu v Sliači veľmi pochvaľovala. O svojich skúsenostiach písala manželovi a priateľom, popisujúc krásu prostredia a rôzne kúpeľné procedúry. Hovorí sa, že jej pobyt v kúpeľoch bol natoľko inšpirujúci, že ovplyvnil jej tvorbu.

Kúpele Sliač sa stali múzou aj pre hudobného skladateľa Jána Cikkera, ktorý ich pravidelne navštevoval od roku 1958. Zložil tam niekoľko skladieb a svoju operu Mister Scrooge venoval kúpeľom ako poďakovanie. Cikker bol kúpeľmi taký fascinovaný, že tvrdil, že sa v nich druhýkrát narodil.

Mohlo by ťa zaujímať:

Menu v nárečí či priestor inšpirovaný Marínou. Zaujímavé kaviarne na Slovensku, ktoré stoja za návštevu

Sissi a Bardejovské kúpele

História kúpeľov v Bardejove, ktorá začína už v roku 1247, je skutočne zaujímavá. Vtedajší uhorský kráľ Béla IV. daroval mestu Bardejov územie so zdrojmi minerálnych vôd. V roku 1505 sa začali budovať kúpeľné kabíny pre tých, ktorí sa sem prichádzali liečiť. Kúpele sa rýchlo stali známe aj medzi šľachtou, čo veľmi prispelo k ich rozvoju. Navštívili ich významní hostia ako Mária Lujza, poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, cisár Jozef II., ruský cár Alexander I. a v roku 1895 aj cisárovná Alžbeta, známa ako Sissi. Jej socha dnes zdobí kúpeľný park.

Vedel si, že…?

Sissi sa sem prišla uzdraviť po tragickej smrti syna. Vstávala veľmi skoro, chodila k prameňu, ktorý dnes nesie jej meno. Bývala v hoteli Deák, ktorý teraz nesie jej meno a kde je aj apartmán na jej počesť.

Kúpele ponúkajú až desať liečivých prameňov, rôzne procedúry, wellness a ďalšie služby. Ako turista si tu môžeš užiť krásne prostredie a navštíviť skanzen. Nachádzajú sa v ňom objekty, ako sú sušiareň ovocia, studňa, dom roľníka, drevený kostolík, sýpka, zvonica a kaplnka z 18. storočia.

Stock.adobe

Ludwig van Beethoven a kaštieľ Dolná Krupá

Obec Dolná Krupá, približne 10 kilometrov severne od Trnavy, ukrýva nádherný klasicistický kaštieľ s rozsiahlym parkom. Tento kaštieľ bol kedysi sídlom rodín Brunsvikovcov a Chotekovcov a hostil rôzne významné osobnosti. Medzi nimi bol aj slávny skladateľ Ludwig van Beethoven, ktorý tu učil šľachtičné hrať na klavíri.

I keď konkrétne dôkazy o jeho pobyte chýbajú, existujú rôzne aspekty, ktoré naznačujú, že Beethoven bol v Dolnej Krupej. Napríklad rodina Brunsvikovcov si pamätala, kde stál jeho klavír, ktorá lavička v parku bola jeho obľúbená, a dokonca sa hovorilo, že počas jazdy na člne zložil známe dielo – Sonátu mesačného svitu.

Vedel si, že…?

O Sonáte mesačného svitu sa predpokladá, že ju Beethoven skomponoval v roku 1801, a to počas svojich návštev v Dolnej Krupej, kde bol u rodiny Brunsvikovcov. Táto sonáta bola venovaná Júlii Guiccardiovej, neteri majiteľa panstva Jozefa Brunsvika. Okrem svedectiev potomkov sa zachovala aj skica Sonáty mesačného svitu v archíve Chotekovcov a niektoré kresby z roku 1800, ktoré zobrazujú osobu veľmi podobnú Beethovenovi.

Stock.adobe

Jules Verne a Slovensko

Jules Verne navštívil Slovensko a jeho cestu zdokumentoval dánsky novinár, s ktorým sa stretol. Jeho sprievodcom bol kňaz a národovec Ján Maliarik. Ich prvé kroky smerovali do malého mestečka neďaleko Prešporka, ktorého názov si Verne nepamätal, ale Devín si zapamätal kvôli jeho gréckemu zneniu. Pohľad na Devínsky hrad mohol inšpirovať Verna k napísaniu románu Tajomný hrad v Karpatoch.

Verne v rozhovoroch opísal, ako jeho sprievodca zabezpečil kočiar s koňmi, ktorý ich každý deň vozil na výlety do blízkeho i vzdialenejšieho okolia. Obdivoval krásne prírodné scenérie – vrchy, doliny a polia, ktoré ho uchvátili.

Slovensko dokázalo očariť aj tých najvýznamnejších zahraničných návštevníkov. Od kúpeľov Sliač, kde sa liečili osobnosti ako Božena Němcová a Ján Cikker, až po kaštieľ v Dolnej Krupej, ktorý fascinoval samotného Beethovena. Vieš ešte o niekom, koho naša krajina inšpirovala?

Obsah bol spracovaný z podkladov slovander.sk.


Tagy:

Radka Klemanová
Milovníčka cestovania, spoznávania nových krajín či kultúr. Špeciálne miesto v mojom srdci si vyslúžilo Slovensko a aj preto chcem čitateľov EMEFKA motivovať k jeho spoznávaniu.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.