Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita
Zdroj: ©Shutterstock

Cukrovka či Alzheimerova choroba. 10 najnebezpečnejších chorôb sveta, ako sa im vyhnúť?

Rakovina, Alzheimer, ale aj cukrovka. Ako proti nim bojovať?

Nie je to tak dávno, čo sa svetom šíril jeden z najhorších vírusov, aké ľudstvo mohlo poznať, COVID-19. Historicky sa nikdy predtým v našich životoch nestalo, že by sa celé ľudstvo muselo uzavrieť do karantény. Ide o zlom v celosvetových dejinách, ktorý navždy pozmenil celý náš svet. Našťastie, „koronavírus“ je dnes už z veľkej miery zažehnaným problémom.

Žijeme v dobe, keď cestovanie medzi kontinentmi trvá len niekoľko hodín. Informácie k nám prúdia zázračnou rýchlosťou a najnovšie technológie nám umožňujú byť neustále v spojení. Aj napriek tomu sme však vystavení rôznym zdravotným rizikám. Ešte stále existujú choroby, ktoré predstavujú vážne ohrozenie života a zdravia ľudí po celom svete.

Medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia patrí napríklad ebola, ktorá spôsobuje vysokú úmrtnosť a šíri sa rýchlo v komunitách s nedostatočnou zdravotnou starostlivosťou. Ďalším nebezpečným vírusom je bezpochyby HIV/AIDS, ktorý postihuje imunitný systém a bez liečby vedie k smrti. Vírusy však nie sú jediným nebezpečenstvom. Onkologické ochorenia, akou je napr. rakovina sú rovnako smrteľné.

Medzi ďalšie závažné ochorenia patrí taktiež malária, ktorá sa šíri extrémnou rýchlosťou v tropických oblastiach prostredníctvom komárov. Základným opatrením proti takmer všetkým ochoreniam, ktoré môžeme urobiť, je prevencia. To znamená včasne a zodpovedne reagovať proti rizikám, ktoré nám táto doba prináša, aby sme si zlepšili kvalitu života a čo najviac predĺžili jeho trvanie.

Shutterstock

10. Ochorenia obličiek

Najčastejšími ochorením obličiek je chronické ochorenie obličiek, akútne poškodenie obličiek (AKI) a rôzne dedičné a infekčné choroby. Ročne na tieto ochorenia zomrie až 1,3 milióna ľudí na celom svete. Prevenciou je kontrola krvného tlaku, udržiavanie zdravého životného štýlu, pravidelné lekárske prehliadky a najmä opatrnosť pri používaní liekov.

Shutterstock

9. Zápalové ochorenie čriev

Zápalové ochorenie čriev sa prejavuje najmä častou vodnatou stolicou a ročne zabije až 1,5 milióna ľudí na celom svete. Infekcie vznikajú najmä z kontaminovanej vody a potravín. Prevencia zahŕňa čistú vodu, hygienu a očkovanie. Liečba predstavuje užívanie antibiotík, probiotík a rehydratáciu.

Shutterstock

8. Cukrovka

Takmer každý z nás sa v živote aspoň raz stretol s týmto ochorením. Ide o chronické ochorenie spôsobené nedostatočnou produkciou alebo účinkom inzulínu. Ročne spôsobuje až 1,5 milióna úmrtí. Vzniká v dôsledku genetických faktorov a nezdravého životného štýlu. Prevencia zahŕňa zdravú stravu, fyzickú aktivitu a kontrolu hmotnosti. Liečba predstavuje inzulín, lieky a sledovanie hladiny cukru v krvi.

Shutterstock

Odporúčame prečítať:

Dva najväčšie filmy, ktoré nikdy nevznikli. Duna od Alejandra Jodorowského a Kubrickov Napoleon

7. Alzheimerova choroba a ďalšie formy demencie

Formy demencie, akou je napr. Alzheimerova choroba, sú neurodegeneratívne ochorenia, ktoré spôsobujú približne 1,7 milióna úmrtí ľudí ročne. Alzheimerova choroba vzniká v dôsledku genetických faktorov a starnutia. Prevenciou je zdravý životný štýl a duševná aktivita. Liečba predstavuje najmä spomalenie progresie ochorenia.

Shutterstock

6. Rakovina priedušnice, priedušiek a pľúc

Rakovina priedušnice, priedušiek a pľúc je skutočne závažné onkologické ochorenie. Ročne spôsobuje až 1,8 milióna úmrtí na celom svete. Vzniká najmä z fajčenia cigariet a vystavenia škodlivým látkam. Základnou prevenciou proti rakovine pľúc je nefajčiť a chrániť sa pred znečisteným ovzduším. Liečba zahŕňa náročné chirurgické zákroky, chemoterapiu a rádioterapiu.

Shutterstock

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Martin Krug
Primárne sa venujem tvorbe článkov na tému Marvel a Marvel Cinematic Universe (MCU). Cudzie mi však nie sú ani témy, ktoré spadajú do fantasy pop-kultúry, od najrôznejších kníh, cez vybrané komiksy, až po samotné filmové a seriálové projekty. Denne prispievam k tuzemskému Marvel spravodajstvu prostredníctvom sociálnych sietí.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.