Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Harry Potter dnes oslavuje narodeniny! Zberateľské publikácie, ktoré by nemali chýbať žiadnemu fanúšikovi najslávnejšieho čarodejníka

Tieto knihy by mali zdobiť tvoju knižnicu.


Keď patríš medzi muklov, dnešný deň je pre teba rovnaký ako hociktorý iný – je streda, koniec mesiaca, stred leta… Ak však doteraz tajne čakáš na svoj vysnívaný list z Rokfortu, vieš, že potterheadom sa pri dnešnom dátume v hlave automaticky zjaví ružová prisadnutá narodeninová torta – 31. 7. totiž oslavuje svoje narodeniny spisovateľka J. K. Rowling aj jej knižné dieťa Harry Potter.

Sme si istí, že ti kultovú sériu o najznámejšom mladom čarodejníkovi predstavovať nemusíme. Knihy sú známe po celom svete, boli preložené do viac ako 80 jazykov, predali sa milióny výtlačkov a ešte doteraz sa tešia veľkej obľube. V súčasnosti máš na výber medzi pevnou a brožovanou väzbou, ale nájdeš aj krásne ilustrované verzie alebo limitované výročné vydania vo farbách svojej fakulty.

Okrem vyššie vymenovaných vydaní si svoju zbierku môžeš rozšíriť aj o knižné skvosty, ktoré sa primárne venujú filmom, alebo inak širšie dopĺňajú magický svet čarodejníkov. Okrem obrovského množstva informácií, ktoré vďaka nim získaš, potešíš aj svoju umeleckú dušu – knihy sú krásne navonok aj vo vnútri a listovať v nich je pôžitok.

Pokiaľ patríš medzi skalných fanúšikov, nasledovné knihy ti nesmú doma chýbať:

Séria publikácií Filmový svet Harryho Pottera

Táto séria encyklopédií predstavuje výnimočný zberateľský exemplár, ktorý ponúka jedinečný pohľad na filmový svet Harryho Pottera, a rozhodne patrí medzi skvosty, bez ktorých svoju „rokfortskú knižnicu“ nemôžeš považovať za úplnú.

Knihy vznikli v spolupráci s filmovým štábom a hercami, ktorí preniesli obľúbené príbehy J. K. Rowlingovej na strieborné plátno. Navyše obsahujú množstvo doplnkového materiálu a verné reprodukcie rekvizít z filmov.

V tejto sérii nájdeš tituly ako Filmové čary; Rekvizity a artefakty; Magické miesta z filmov; Tvory a netvory; Hrdinovia a tí druhí; alebo Filmové prútiky.

Trojčarodejnícka kolekcia (bývalá „Rokfortská knižnica“)

Pre všetkých fanúšikov sveta Harryho Pottera prinieslo vydavateľstvo Ikar zberateľskú rokfortskú nutnosť – kolekciu všetkých troch čarodejníckych knižiek v novom ilustrovanom vydaní.

Rozprávky barda Beedla: Päť očarujúcich rozprávok plných mágie a ľsti. Rozprávky barda Beedla rodičia v čarodejníckych rodinách s obľubou čítali svojim ratolestiam pred spaním celé storočia. Z originálu napísaného v runách ich preložila Hermiona Granger.

Metlobal v priebehu vekov: Ak si si niekedy kládol otázku, kde sa vzala ohnivá strela alebo prečo majú Wigtownskí tuláci na habitoch sekáčik na mäso, musíš si túto knihu jednoznačne prečítať.

Fantastické zvery a ich výskyt: Túto knižku nájdeš takmer v každej čarodejníckej domácnosti. Teraz majú aj muklovia príležitosť dozvedieť sa, čím sa živí chumáčik a prečo radšej nenechávať vonku mlieko knézlom.

Určite si prečítaj:

Otestuj sa: Spoznáš, z ktorej časti Harryho Pottera je vybraný záber?

Harry Potter: Rokfort (Matthew Reinhart)

Táto kniha je magickým interaktívnym sprievodcom po slávnej čarodejníckej škole. Obsahuje nádherné trojrozmerné vizualizácie rokfortských interiérov aj exteriérov. Vďaka neopakovateľným 3D modelom sa môžeš pokochať pohľadom na metlobalové ihrisko, Zakázaný les, Núdzovú miestnosť, rokfortské chodby aj učebne. Na každej strane objavíš zaujímavosti zo života na Rokforte a poodhalíš rúško nejedného tajomstva.

Ak by sme na jej opis mali použiť jediný výraz, bol by to „dokonalá hračka pre dospelých“. Sme presvedčení, že viac poteší starších fanúšikov, ktorí vyrastali spolu s príbehom o slávnom čarodejníkovi, než mladšie ročníky.

Harry Potter – Magický rok (J. K. Rowling)

Táto knižka plná momentov zo slávnej čarodejníckej série prekypuje mágiou. Obracaj jej stránky spolu s kalendárom a nechaj sa unášať majstrovstvom svetoznámeho ilustrátora Jima Kaya.

V tejto darčekovej knižke nájdeš citát či ukážku zo série o mladom čarodejníkovi na každý deň v roku a zistíš, kedy môžeš osláviť narodeniny Rona Weasleyho či profesora Lupina. K výberu Kayových najznámejších ilustrácií pribudli doteraz nezverejnené náčrty a prípravné skice.

Harry Potter – Oficiálna kniha receptov (Joanna Farrow)

Táto kniha je inšpirovaná filmami a zaslúži si svoje miesto nielen v poličke každého fanúšika série o mladom čarodejníkovi, ale aj v kuchyni všetkých nadšencov pečenia.

Nájdeš v nej 45 chutných receptov – sladké aj slané, jednoduché i náročnejšie, dokonca aj vegetariánske, vegánske či bezlepkové. Na svoje si príde každý, kto sa do pečenia pustí s odhodlaním, s akým sa Harry púšťal do nových čarodejníckych dobrodružstiev!

Harry Potter: Čarodejnícky almanach (J. K. Rowling)

Tento vizuálne bohatý prierez čarodejníckym svetom je plný máp, zoznamov a tabuliek o všetkom, čo by mohlo zaujímať začínajúceho čitateľa aj skalného fanúšika kníh o Harrym Potterovi.

Konečne zistíš, koľko príchutí majú fazuľky každej chuti, aké sú najpoužívanejšie prísady do elixírov a preskúmaš všetky druhy čarovnej dopravy. Objavíš tiež zákutia Rokfortu na Záškodníckej mape, naštuduješ si výrobu prútikov pod vedením pána Ollivandera, stretneš sa s fantastickými zvermi a spoznáš osudy slávnych čarodejníc a čarodejníkov.

Harry Potter: Velká kniha o kouzelných filmech (Marc Sumerak)

Táto kniha je kronikou práce umelcov a filmárov, ktorí vo ôsmich potterovských filmoch premenili mágiu na realitu. Stovky úžasných umeleckých diel – od produkčných konceptov až po skice a grafiky – ti umožnia voľný prístup ku kreatívnemu procesu, vďaka ktorému svet kúziel ožil na filmovom plátne.

Tento vyše 350-stranový skvost síce zoženieš iba v českom jazyku (vydavateľstvo Slovart zatiaľ preklad neplánuje), ale môžeme ti garantovať, že ti to nijak nepokazí zážitok z čítania.

Harry Potter a Kameň mudrcov (MinaLima edícia)

V novom originálnom vydaní knihy Harry Potter a Kameň mudrcov zažiješ tento už klasický príbeh ako nikdy predtým. Text J. K. Rowlingovej sprevádzajú plnofarebné ilustrácie takmer na každej strane a osem netradičných interaktívnych prvkov: otvoríš list z Rokfortu, odhalíš tajný vchod do Šikmej uličky či vychutnáš honosnú hostinu vo Veľkej sieni.

Toto jedinečné vydanie navrhli a vytvorili dizajnéri Miraphora Mina a Eduardo Lima v spoločnom štúdiu MinaLima. Stoja aj za grafickým spracovaním filmov o Harrym Potterovi a Fantastických zveroch. Táto publikácia je ozdobou knižnice všetkých fanúšikov Harryho Pottera a zároveň predstavuje novú, vizuálne atraktívnu podobu obľúbeného príbehu pre ďalšiu generáciu čitateľov.

Určite si prečítaj:

Otestuj sa: Ako sa volajú tieto vedľajšie postavy z Harryho Pottera?

Lexikón (Steve Vander Ark)

Tento neautorizovaný sprievodca príbehmi Harryho Pottera a s ním spojenými materiálmi je dielo Steva Vander Arka, autora svetovo preslávenej internetovej stránky Harry Potter Lexicon, ktorý je veľkým fanúšikom slávneho čarodejníka.

Prehľadný Lexikón obsahuje všetky dôležité pojmy, ktoré sa objavujú v príbehoch Harryho Pottera. Nezameriava sa len na hlavné postavy, ale uvádza aj jednotlivé zaklínadlá, miesta, predmety či dokonca učebnice, ktoré sa týkajú čarodejníckeho sveta. V súčasnosti je táto kniha beznádejne vypredaná, občas však na ňu môžeš natrafiť v nejakom antikvariáte či knižnom bazári.

Nech už sa rozhodneš pre ktorúkoľvek zo spomenutých kníh, garantujeme ti, že pri jednej nezostaneš. Postupne si budeš chcieť doplniť svoju zbierku o všetky – a tak je to správne.


Viktória Veresová
Som introvertná duša, ktorá si povinnosť rozprávať sa s cudzími ľuďmi v práci kompenzuje dokonalým pokojom na gauči v spoločnosti napínavých knižných príbehov, o ktorých aj píšem pre EMEFKA. Na prvý pohľad som síce možno "trochu nudná a odmeraná", ale v skutočnosti vraj tak "správne trafená" knihomoľka, ktorá sa bez kávy nepohne ani na krok, miluje trilery, dokumenty o sériových vrahoch, sarkazmus a podnetné rozhovory s ľuďmi, pri ktorých si nemusí dávať pozor na to, čo povie.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.