Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Myslíš, že dnešná móda je divná? Pozri sa na desať módnych trendov minulosti, ktoré tvoj názor zmenia

Mnohé z nich sa vrátili späť do módy, na väčšinu sa ale radšej zabudlo.


Naša história je bohatá na absurdnosti a podivnosti. Či už hovoríme o historických udalostiach, alebo vlastnostiach veľkolepých osobností, ktoré zmenili dejiny. Módne trendy sa tomuto prívlastku taktiež nedokážu vyhnúť.

Niektoré z týchto trendov reflektovali spoločenské postavenie, iné zas slúžili praktickému, alebo skôr nepraktickému účelu a ďalšie zas predstavovali výdobytky najnovšej technológie tej doby. Rôzne krajiny, rôzne spoločnosti, rôzne trendy. Nebol by si za to, drahý čitateľ, aby sa niektoré z týchto neraz podivných trendov vrátili späť do obehu? Predsa len, väčšina z nich pochádza z Európy.

1. Obručové sukne

Začneme asi klasikou, ktorú môžeme vidieť v mnohých historických filmoch. Dámska móda si prešla mnohými stupňami vývoja. Čo sa týka Európy, tak tie najvýstrednejšie kúsky môžeme nájsť v období osemnásteho storočia, keď sa páni odievali do štíhlych frakov a dámy zaberali najviac priestoru v miestnosti.

sukna
Wikimedia Commons

Nosili totiž korzety, ktoré im zoštíhľovali driek, a k tomu ešte aj takzvané obručové sukne. Tie zas rozširovali ich boky. Ich konštrukcia pozostávala z rôznych materiálov. Niekedy boli drevené, inokedy zas kovové. Boli to ťažké, honosné a drahé kúsky módy, ktoré dakedy zapríčiňovali, že sa dámy museli do miestnosti presúvať bokom.

2. Vytrhané obočie a vysoké čelo

A ešte raz Európa a dámska móda, ktorá v sedemnástom storočí stavala na úpravu tváre. Vtedy sa vyššia trieda z istých dôvodov vyznačovala vysokým čelom. Dámy teda robili všetko pre to, aby túto vlastnosť dosiahli. Ak sa tak nestalo, mohli byť obeťami škandálu. Vo výsledku si teda vytrhávali obočie a vyčesávali vlasy dozadu, aby sa ich tvár zdala čistá, vysoká a hlavne plná inteligencie.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

3. Viazanie nôh a čínske módne trendy

Čína sa do nášho zoznamu dostáva asi s najzvláštnejšími módnymi trendmi. Na rozdiel od európskych dám sa čínske slečny rozhodli vystavovať svoju spoločenskú pozíciu nie korzetmi a úpravami šatníka, ale výrazným zásahom do ich vlastnej stavby tela. Medzi tieto zásahy patrí napríklad „klasické“ viazanie nôh.

nohy
Wikimedia Commons

Tento úkon sa vykonával už v mladosti dievčat a trvalo aj niekoľko rokov, dokým sa noha vyformovala do žiadaného tvaru, ktorý mohol plynulo vliezť do útlych „lotusových topánok“. Boli to totiž tie topánky, ktoré predstavovali symbol vyššej vrstvy. Viazanie nôh bolo zakázané v štyridsiatych rokoch minulého storočia. Dovtedy sa táto zvláštna tradícia vykonávala v rôznych častiach Číny naďalej.

4. Elektrické opasky

Devätnáste storočie, Európa, miesto technologického rozpuku, ktorý pociťoval aj obyčajný obyvateľ. Jednoduchšie žitie a všeobecne príchod elektroniky. Taký dôležitý vynález sa, samozrejme, pretavil aj do bežného života civilistu, a nie je teda prekvapením, že ľudia nosili elektroniku aj na sebe.

electric belt
Wikimedia Commons

Jedným z týchto elektronických módnych doplnkov boli aj elektrické opasky. Tie mali svojim nositeľom prinášať blahodarné zdravotné účinky a zaisťovať im pozíciu medzi tými „moderne“ oblečenými. Bohužiaľ, opasky boli drahé a zdravotne neúčinné. Na trhu boli iba krátko, avšak naďalej predstavujú zaujímavý bod vo vývoji európskych módnych trendov.

5. Topánky chopine

Obdobie renesancie, teda pätnáste až sedemnáste storočie, prinieslo do sveta mnoho pokrokov. Či už v medicíne, rôznych umeniach, obchode alebo móde. Dámske módne trendy renesancie pozostávali z mnohých doplnkov. Masiek, vejárov, extravagantných účesov a hlavne topánok s názvom chopine.

nohy
Wikimedia Commons

Topánky chopine boli vlastne topánky na podpätku, avšak desaťkrát horšie. Dekorované všemožnými bižutériami a vyrábané tak, aby svoju majiteľku doslova povzniesli nad hlavy ostatných účastníkov spoločenskej udalosti. Topánky ale mali jednu veľkú nevýhodu – nedalo sa v nich poriadne chodiť. Aj tak si ale vyslúžili dosť veľkú obľubu, čo zapríčinilo to, že boli súčasťou módy približne dvesto rokov.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.