Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita
V spolupráci s Continental film
Zdroj: ©Continental film

Ako Mlčanie jahniat na koncerte Taylor Swift. 10 zaujímavostí o novom trileri Trap, ktorý práve vstupuje do našich kín

Ako sa nakrúcala novinka M. Night Shyamalana?

Druhú polovicu prázdnin v kinách odštartuje poriadne mrazivý kúsok. Je ním psychologický triler Trap od M. Night Shyamalana, na ktorý si môžeš zájsť od 1. augusta.

Snímka vyzerá veľmi dobre a sľubuje solídnu dávku napätia. V tomto článku ti prezradíme niekoľko zaujímavostí, ktoré sa s ňou spájajú, a snáď ťa nimi nalákame aj do kina.

1. Návrat M. Night Shyamalana k slávnemu štúdiu

Svojich posledných päť filmov natočil M. Night Shyamalan pre štúdio Universal. Pre Warner Bros. nakrútil vlastne len jeden film – Dámu vo vode, ktorá mala premiéru v roku 2006. Odvtedy však pracoval pre iné štúdiá, až napokon zakotvil v spomínanom Universale.

Trap teda predstavuje jeho návrat k Warner Bros. Zaujímavé je, že pôvodne mal film vzniknúť pod hlavičkou Universalu, ale Shyamalan napokon dostal výhodnejšiu ponuku od konkurencie. S Warner Bros. totiž uzavrel zmluvu hneď na niekoľko filmov.

2. Inšpiráciu režisér získal z rozhovorov so svojou dcérou

Spevácku hviezdu Lady Raven vo filme hrá Saleka Shyamalan, dcéra M. Night Shyamalana. Tá je úspešnou speváčkou aj v skutočnosti a pre film zložila aj viacero piesní. Práve z rozhovorov s ňou vznikol nápad natočiť triler, ktorý sa bude odohrávať počas koncertu.

Shyamalan prezradil, že chcel vytvoriť film, v ktorom by hrala dominantnú rolu hudba a zároveň by išlo o napínavý triler.

filmy, Trap, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, triler
Continental Film

3. Trap je jedným z mála filmov, ktorých sa nedotkol hollywoodsky štrajk

Počas hollywoodskeho štrajku hercov a scenáristov sa produkcia mnohých filmov a seriálov pozastavila. Trap však filmári mohli ďalej nerušene nakrúcať.

Bolo to z toho dôvodu, že hoci film distribuuje Warner Bros. (ktorého sa štrajk v prípade iných filmov dotkol), Shyamalan si ho financoval sám. Pracoval teda na základe dočasnej dohody a štrajk sa ho nedotkol.

4. Film je voľne inšpirovaný skutočnou policajnou operáciou

M. Night Shyamalan sa pri písaní scenára inšpiroval aj skutočnou policajnou akciou Operation Flagship, ktorá sa uskutočnil v roku 1985. Jej cieľom bolo zadržať 101 utečencov pred spravodlivosťou.

Títo kriminálnici dostali pozvánky s voľnými vstupenkami na zápas amerického futbalu medzi Washington Redskins proti Cincinnati Bengals. Žiadny zápas sa však nekonal, na mieste sa nachádzalo 166 policajtov v prestrojení. Utečenci sa na miesto dostavili a krátko nato boli zadržaní. Celá operácia bola vyhodnotená ako jedna z najúspešnejších vôbec.

„Policajti boli prezlečení za roztlieskavačky a maskotov,“ povedal Shyamalan. „Keď tam tí utečenci vstúpili, tak policajti tancovali a potom ich všetkých pochytali. Bolo to šialené a tiež vtipné.“

filmy, Trap, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, triler
Continental Film

5. Pre Josha Hartnetta bola jeho úloha výzvou

Hlavnú rolu vo filme stvárnil Josh Hartnett. Ten si zahral Coopera, milujúceho otca, ktorý je zároveň brutálnym sériovým vrahom (ako nám ukázal už trailer, takže nejde o spoiler). „Bola to veľmi zaujímavá rola, nemohol som ju odmietnuť,“ prezradil herec.

„Samozrejme, už samotná úloha bola obrovskou výzvou, ale ja mám výzvy rád. Nie je to film o kladnom či zápornom hrdinovi. To, čo sa mi na ňom páčilo, bolo, že má naozaj komplikovanú psychológiu, ktorá je skrytá v takej tej obyčajnej psychológii.“

6. Shyamalan si vzal inšpiráciu aj z klasických filmových diel

Režisérovi poslúžili ako inšpirácia nielen skutočný policajný záťah, ale aj viaceré filmové klasiky. On sám film popísal akoMlčanie jahniat na koncerte Taylor Swift. Okrem toho sa inšpiroval aj filmami Alfreda Hitchcocka či hudobnými dielami ako Zrodila sa hviezda a Purpurový dážď.

Pozoruhodné je, že tvorcovia čerpali aj z viacerých filmov bollywoodskej (teda indickej) kinematografie. V týchto filmoch hrá hudba jednu z hlavných úloh a je dôležitou súčasťou rozprávania.

filmy, Trap, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, triler
Continental Film

7. Filmári chceli priamo na pľaci sprostredkovať zážitok zo skutočného koncertu

Pre potreby nakrúcania filmári zorganizovali skutočný koncert. To znamenalo, že sa museli popasovať s tisíckami komparzistov, ktorí hrali návštevníkov. „V podstate som režíroval kompletný koncert,“ prezradil Shyamalan.

„A nebola to len taká vec v pozadí. Ten koncert je rovnako dôležitý, takže sme nepredstierali, že sa tam akože nejaký koncert odohráva. Jedným z dôvodov, prečo je dobré vidieť Trap v kine, je práve fakt, že obsahuje skutočný koncert, ktorý nikde inde než v tom filme nemôžete vidieť.“

8. Scenár Shyamalan napísal rekordne rýchlo

Hneď ako M. Night Shyamalan dostal nápad na film, pustil sa do písania scenára. A to mu išlo naozaj odruky, keďže ho dokončil za päť a pol mesiaca. Ide teda o najrýchlejšie napísaný scenár, aký kedy vytvoril. Doterajší rekord držal sci-fi horor Znamenia, ktorý vznikol za šesť mesiacov.

filmy, Trap, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, triler
Continental Film

9. Prvé ohlasy sú prevažne pozitívne

Oficiálne recenzie v čase písania tohto článku ešte nie sú k dispozícii, ale sociálne siete už zaplavili prvé ohlasy kritikov, ktorí Trap videli. A tie sú zatiaľ veľmi pozitívne. Mnohí recenzenti uviedli, že ide o najlepší Shyamalanov film od Osady (2004).

V Trap vraj veľmi dobre funguje napätie, celý film má solídne temnú a tiesnivú atmosféru a Josh Hartnett v hlavnej úlohe je fantastický. Pochválili aj piesne Saleky Shyamalan, ktoré podľa nich filmu dodávajú ďalšiu rovinu. Zdá sa, že nás teda čaká kvalitný triler.

10. Lov na sériového vraha na koncerte

Príbeh Trap nás zavedie na koncert svetovej superstar Lady Raven (Saleka Shyamalan). Práve naň sa vydá Cooper (Josh Hartnett) so svojou dcérou Riley (Ariel Donoghue).

Celý objekt je ale strážený policajtmi a Cooper sa čoskoro dozvie, že koncert je naplánovanou pascou s cieľom chytiť brutálneho sériového vraha s prezývkou Mäsiar. A tým vrahom je sám Cooper.

Vo vedľajších úlohách sa objavia aj Hayley Mills, Alison Pill, Marnie McPhail, Vanessa Smythe a Kid Cudi. Námet znie pomerne lákavo a ponúka možnosť rozohrať skutočne napínavý triler.

Prvé pozitívne ohlasy kritikov nám tiež dávajú nádej, že si novinku M. Night Shyamalana v kinách poriadne užijeme. V kinách si ju môžeš vychutnať od 1. augusta.

filmy, Trap, kino program, slovenské kino, kino premiéra, filmová novinka, triler
Continental Film

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.