Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Koho by v dnešnej dobe volili osobnosti slovenskej histórie? S týmito stranami by sympatizoval Jánošík či Ľudovít Štúr

Komu by dala svoj hlas Božena Slančíková-Timrava?


Koho by volil Juraj Jánošík, keby žil v dnešnej dobe? S ktorými politikmi by sympatizovali Štúr, Kráľ, Sládkovič či Božena Slančíková-Timrava? To sú otázky, ktoré nám v redakcii EMEFKA skrsli nedávno v hlave, a tak sme si povedali, prečo by sme sa trošku nepohrali s možnosťami dnešných dní a neskúsili vytvoriť pomocou umelej inteligencie hypotetické predpoklady toho, koho by dnes volili osobnosti histórie.

Názorové a morálne črty týchto ľudí sú spojené s obdobím, keď bolo potrebné bojovať za Slovensko ako národ, preto aj odpovede na otázku, koho by volili, sú väčšinou orientované smerom k stranám podporujúcim národné otázky. Na druhej strane, aj progresívnejšie a liberálnejšie strany majú medzi historickými osobnosťami svojich „fanúšikov“. Veď si to pozri sám, koho by volili osobnosti histórie.

Cyril a Metod

Cyril a Metod boli byzantskí misionári a svätci, ktorí v 9. storočí priniesli kresťanstvo na Veľkú Moravu. V dnešnej dobe by mohli inklinovať k politickým stranám a hnutiam, ktoré podporujú kresťanské hodnoty, sociálnu spravodlivosť a vzdelávanie. KDH by bolo ich prirodzenou voľbou.

Možno by sa priklonili aj k politike strany Borisa Kolára Sme rodina. Táto strana sa zameriava na podporu rodín a sociálnu spravodlivosť, čo rezonuje s misijným a vzdelávacím poslaním Cyrila a Metoda, ktorí pracovali na duchovnom a sociálnom rozvoji spoločnosti.

koho by volili osobnosti histórie
Umelá inteligencia

Juraj Jánošík

Historický obraz Juraja Jánošíka ako ochrancu chudobných a bojovníka proti šľachte a nespravodlivému systému by ho mohol priviesť k voľbe hnutí, ktoré sa zameriavajú na ochranu chudobných a sociálnu spravodlivosť. Z toho dôvodu by si vyberal pravdepodobne zo strán:

Sme rodina

  • Sme rodina sa zameriava na podporu rodín, sociálnu spravodlivosť a boj proti exekúciám a chudobe. Tieto témy by mohli osloviť Jánošíka, ktorý by sympatizoval s úsilím pomôcť chudobným a znevýhodneným skupinám.

Progresívne Slovensko (PS)

  • PS sa usiluje o sociálne a ekonomické reformy, rovnosť a ochranu práv jednotlivcov. Ich progresívne a reformné postoje by mohli prilákať Jánošíka, ktorý by hľadal moderné spôsoby, ako dosiahnuť sociálnu spravodlivosť.
5 osobností slovenskej histórie, ktoré by ovládli sociálne siete

Mohlo by ťa zaujímať:

5 osobností slovenskej histórie, ktoré by dnes ovládli sociálne siete

Ľudovít Štúr

Ľudovít Štúr ako vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia a kodifikátor spisovnej slovenčiny v 19. storočí by v dnešnej dobe pravdepodobne sympatizoval s politickými stranami a hnutiami, ktoré zdôrazňujú národnú identitu, kultúrny rozvoj a sociálnu spravodlivosť. Jeho prirodzenými voľbami ako bojovníka za práva Slovákov a rozvoj slovenského jazyka by boli SNS a KDH.

Slovenskú národnú stranu (SNS) by volil pravdepodobne preto, že považuje za dôležité otázky ochrany a rozvoja slovenskej identity, tradícií a jazyka. Ako syn evanjelického kňaza by zas určite neopomenul otázku kresťanských hodnôt, etiky a morálky. Preto by vedel nájsť spoločnú reč aj so stranou KDH.

Ľudovít Štúr by možno ale siahol aj po krúžku pre inú stranu, a to konkrétne pre Smer – SD. Táto strana sa prezentuje ako strana, ktorá sa usiluje o sociálnu spravodlivosť a ochranu národných záujmov. Štúr ako vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia by pravdepodobne podporoval stranu, ktorá kladie dôraz na ochranu slovenských záujmov a podporu sociálnej spravodlivosti.

koho by volili osobnosti histórie
Umelá inteligencia

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.