Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Taliansko láka na domy za 1 euro. Muž si jeden kúpil, popisuje, aká je realita

Koľko už investoval do tejto nehnuteľnosti?


Taliansko je už známe svojimi nehnuteľnosťami za jedno euro. Väčšinou ide o domy, ktoré sa nachádzajú v malých dedinkách, a tvoj príchod by mal naštartovať nový rozvoj.

Určite už väčšine z nás prebehla hlavou myšlienkou, že si zbalí svoje caky-paky, kúpi si dom za euro na Sardínii či Sicílii a začne odznova. Mladý muž z Anglicka sa to rozhodol urobiť a popisuje, aká je realita, informuje portál Euronews.

George Laing (30) rozmýšľal nad vlastným bývaním, v Londýne by si však mohol dovoliť jedine byt o veľkosti škatule od topánok a hypotéku by splácal desiatky rokov. Malý internetový prieskum mu ukázal, že na niektorých miestach v Európe by sa namiesto toho mohol stať majiteľom nehnuteľnosti s viacerými izbami v malebnej lokalite.

Po tom, čo Laing uvažoval aj o Bulharsku, narazil na jeden z prvých predajov domov v Taliansku za 1 euro. George, ktorý vedie online aukcie a kupuje a predáva starožitnosti, teraz renovuje svoj prvý dom na Sicílii a hľadá ďalšie výhodné ponuky.

„Žil som v Londýne a viac ako 30 % mojej výplaty išlo na nájomné, takže keď som sa rozhodol, že chcem investovať do nehnuteľnosti, nemal som ako ušetriť na vklad,“ hovorí Laing. „Ak by som si chcel kúpiť dom, môj úverový rating by nebol dostatočne vysoký na to, aby som dostal hypotéku.“ S rozpočtom približne 5 000 eur sa Laing vzdal myšlienky na Londýn a zúžil svoje možnosti.

„K Sicílii nemám žiadny blízky vzťah. Bol som tam na školskom výlete, keď som mal asi 14 rokov, a nič si z toho nepamätám,“ priznal. „Len som veľmi chcel mať vlastný dom a na svete nie je veľa miest, kde to môžete urobiť len za pár tisíc,“ uviedol. Hovorí, že komunita Mussomeli sa mu zdala „na vzostupe, nie na páde“ s množstvom vylepšení komunitných priestorov – preto sa rozhodol vybrať si tam nehnuteľnosť.

Od prvých predajov sa talianske programy pre domy za 1 euro stali veľmi populárnymi a mnohé obce teraz vopred zverejňujú fotografie a opisy nehnuteľností na internete. Keď však Laing investoval, prišiel si pozrieť stavby v Mussomeli bez predchádzajúcich informácií. Uviedol, že v deň, keď si išiel pozrieť nehnuteľnosti, tam bol on, ďalších desať ľudí a žena so zväzkom vyše 100 kľúčov, ktorá vám ukazuje mesto a domy.

Za dom zaplatil približne 5 000 eur (vrátane sprostredkovania, právneho zástupcu a energetického certifikátu) a hovorí, že jeho nehnuteľnosť je ešte ako-tak v dobrom stave. Podľa podmienok programu George nemôže predať dom do troch rokov od kúpy. Po uplynutí tejto doby však môže s nehnuteľnosťou naložiť podľa vlastného uváženia. Do 3 rokov ho tiež musí zrenovovať, inak mu môže hroziť pokuta do výšky 5 000 eur.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.