Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Bratislava sa pripravuje na obrovský smrad. „Kvet mŕtvoly“ sa rozhodol zakvitnúť

Prinášame rozhovor s botanikom, ktorý sa s láskou stará o tú najsmradľavejšiu rastlinu na planéte.


Na slovo vzatý odborník Norbert Zlámal nám odpovedal na otázky práve o tomto botanickom zvierati. Slovensko (konkrétne bratislavská Botanická záhrada) sa totiž po prvýkrát môže popýšiť tým, že na jeho území vykvitne táto naozaj unikátna a mimoriadne zapáchajúca rastlina – amorfofalus obrovský (Amorphophallus titanum). Jeho prezývka je „kvet mŕtvoly“.

Koľko rokov má amorfofalus vo vašej opatere?

Má šesť rokov. Na začiatku to bolo semiačko vo veľkosti približne fazuľky. Dnes, v kvetovej fáze života, má viac ako dva metre a pod zemou skrýva hľuzu o hmotnosti 60 kilogramov. V zime sme ho presádzali, takže jej hmotnosť vieme veľmi presne.

Andrej Jakubík

Takže je to niečo ako obrovský zemiak?

Presne, niečo podobné. Pod zemou má uložené zásobné látky, ktoré akumuluje, a pripravuje sa na kvitnutie, opelenie a dozrievanie semien. Predtým zhodí list a ukončí tak vegetačnú fázu svojho života. Teraz už časť váhy stratil, pretože spotreboval zásobné látky na stavbu kvetu. 60 kilogramov ale nie je nič neobvyklé. V nemeckom Bonne mali najväčšie súkvetie (3,2 m) a najťažšiu hľuzu dopestovali v RBG Edinburgh (153,9 kg). 

Aké vyčerpávajúce je pre rastlinu kvitnutie?

Je to také vyčerpávajúce, že to rastlina dokonca nemusí zvládnuť a uhynie. Z histórie vieme, že ak sa jej podarilo úspešne opeliť a vytvoriť semená, tak uhynula. Ale nie je to pravidlo a rastlina môže pokračovať v raste ďalej. Alebo sa jej hľuza rozpadne na niekoľko menších, ktoré rastú samostatne.

Kedy ste sa dozvedeli, že sa chystá kvitnúť?

Prvého júla sme spozorovali, že sa hľuza prebudila – na povrchu substrátu sa objavila špička výhonku. To, že to bude súkvetie a nie list, sme rozpoznali až 22. júla. V prvopočiatkoch totiž obe tieto rastlinné časti vyzerajú rovnako.

Andrej Jakubík

V tejto fáze rozhovoru nám popod nohy prebehla krásna jašterica múrová, ktorá v bratislavskej Botanickej záhrade našla svoj domov. Okrem toho sa dozvedáme, že tu žijú všetky štyri druhy užoviek. 

Ako sa k vám tento unikát dostal?

Dostal sa k nám z botanickej záhrady v Liberci, kde sa podarilo opelenie. Pred šiestimi rokmi sme dostali možno 8-9 semien a všetky vyklíčili. Do kvetovej fázy to ale dotiahol zatiaľ iba jeden. A minimálne jedného nám ukradli. (smiech)

Rastlina, ktorá zapácha ako mŕtvola. Zaujímavé fakty o zmijovci lekárskom

Mohlo by ťa zaujímať:

Rastlina, ktorá zapácha ako mŕtvola. Zaujímavé fakty o zmijovci lekárskom

Naozaj „kvet mŕtvoly“ zapácha ako mŕtvola?

Áno. Ja som tento konkrétny druh ešte necítil, ale kvitlo mi už niekoľko iných a podobných druhov a každý z nich zapácha veľmi špecificky a mierne odlišne. Ale koľko ľudí, toľko chutí, a niekomu možno dokonca vonia. Hlavní opeľovači sú predovšetkým hmyz, ktorý vyhľadáva mŕtve zvieratá, a preto rastlina ak chce zaujať, musí im ponúknuť niečo, čo ich priláka.

Andrej Jakubík

Prebehne u vás aj opelenie?

To záleží na tom, či stihne včas doraziť peľ. Ten sa objednáva a musí byť skladovaný tak, aby neprišiel do kontaktu s vlhkosťou. Jeho trvanlivosť je možno iba zopár týždňov, ale každým dňom klesá jeho schopnosť opelenia. Momentálne je všetko na kuriérovi, ktorá má zásielku s peľom vo svojich rukách. Tak dúfame, že dorazí skôr, ako bude neskoro.

Ako veľmi je toto kvitnutie unikátne?

Je vôbec prvé na Slovensku. Od prvého kvitnutia v kultúre v RBG Kew v roku 1889 až po to bratislavské, ktoré sa udeje už o niekoľko dní, ubehlo 135 rokov. A vždy to bolo pre botanikov aj širokú verejnosť veľkolepé divadlo. V Nemecku, Belgicku a Holandsku je to omnoho bežnejšie, ale na Slovensku to bude skutočne po prvýkrát.

Andrej Jakubík

Zaujímavá je aj 60-ročná pauza, keď ani jeden amorfofalus nevykvitol v USA, a to od 30. – 90. rokov 20 storočia. Posledný kvet na americkej pôde vykvitol 2. júla 1939 a potom až 1. mája 1998. A vôbec prvé kvitnutie v kultúre bolo zaznamenané až 15 rokov po jeho objavení v divočine západnej Sumatry.

Ako dlho žije amorfofalus?

Nesmrteľné nie je nič. (smiech) Každý rok sa tvorí nová hľuza, a pokiaľ nenastane naozaj veľká chyba pri pestovaní, tak v podstate jeho vekový potenciál nepoznáme. Môže to byť naozaj aj 100 rokov. V ideálnom svete by amorfofalus kvitol každé dva roky. Musí sa totiž vystriedať listová a kvetová fáza jeho života. Ale v umelých podmienkach je podobný interval kvitnutia ťažko dosiahnuteľný.

Norbert Zlámal je skutočný odborník a z rozhovoru s ním je jasne cítiť, že je vo svete rastlín ako doma, a nie iba na návšteve. Počas našej návštevy ho oslovilo hneď niekoľko návštevníkov Botanickej záhrady, ktorí si prišli po radu a odchádzali mimoriadne spokojní a nabití informáciami.

Držíme palce amorfofalusu, Norbertovi aj celému kolektívu Botanickej záhrady v Bratislave. Sme síce malá krajina, ale stále sme domovom naozaj veľkých ľudí, ktorí do svojej práce dávajú vždy niečo naviac. S Norbertom a zaujímavosťami zo sveta rastlín sa na stránkach EMEFKA ešte určite stretnete. 


Tagy:

Andrej Jakubík
Moje články na EMEFKA sú hlavne o zaujímavostiach sveta okolo nás. Tých známych, menej známych, živých aj neživých. Doma som v zoológii, botanike, histórii, ale aj záhadách a všadeprítomnej popkultúre. A jedno zvláštne miesto v mojom živote zaujímajú ryby.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.