Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Veľa Slovákov si ničí svoje auto a ani o tom nevie. Robíš niektoré z týchto chýb aj ty?

Nesprávne jazdenie ťa môže vyjsť poriadne draho.


Na cestách je plno vodičov, ktorí nemajú problém s jazdením ako takým, problém však nastáva skôr pri technickej časti vedenia vozidla. Veľké množstvo Slovákov si ničí svoje auto, ale často o tom ani nevedia. Autobild poukázal na viaceré zlozvyky vodičov, ktoré môžu viesť k problémom.

V priebehu našej šoférskej kariéry sme sa stretli s rôznymi radami. Niektorí ľudia radili to, iní zas niečo ďalšie. Človek sa teda ľahko stratí a nevie, čo je vlastne správne. Nuž, môže sa stať, že na základe tipov od iných si ľudia vytvoria podobné návyky, ktoré však nemusia byť vôbec správne. Tieto zlozvyky sa často objavujú u mnohých slovenských vodičov, treba si však na ne dávať pozor.

Brzdenie motorom

Možno si už niekde počul, že je lepšie brzdiť motorom. Ono to možno aj dáva zmysel, veď aspoň nebudeš zaťažovať brzdy, že? Je síce pravda, že ušetríš brzdové doštičky, no nie je to až také perfektné, ako sa to zdá. Pri takomto brzdení dostáva poriadne zabrať motor aj prevodovka, najmä pri vysokých rýchlostiach a radení na nižšie stupne. Z tohto teda vyplýva, že tu hrozí potenciálne riziko zničenia dôležitých častí auta.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Záťažové testy

Ak patríš medzi ľudí, čo radi často prevážajú veľa vecí, tak by si mal spozornieť. Mnohí zabúdajú na to, že aj auto má nejaký hmotnostný limit, ktorý má svoje opodstatnenie. Práve nadmerné zaťaženie spôsobuje to, že systém odpruženia dostáva zabrať viac, ako by mal, a spolu s ním aj brzdy či samotná hnacia sila vozidla. Dlhodobé preťaženie dokonca môžeš na niektorých autách aj vidieť, mávajú zadok auta nižšie ako predok.

Veľa Slovákov si ničí svoje auto
Shutterstock

Pozor na prevodové stupne

Veľké množstvo ľudí si to ani poriadne neuvedomuje, ale aj riadenie prevodových stupňov pri automatickej prevodovke môže byť nesprávne. Medzi najhoršie veci, ktoré môžeš spraviť, je zaradiť režim P, keď je auto stále v pohybe. Takýmto spôsobom veľmi rýchlo zničíš prevodovku. Niektoré moderné autá sú postavené tak, aby sa to ani nedalo, no stále si treba dávať pozor.

Samá jama

Povedzme si to na rovinu. Mnohé cesty, obzvlášť tie slovenské, sú do značnej miery zdevastované. Všade možne nájdeme diery, a teda nerovnú vozovku. Hoci sa môže zdať, že nejde o veľmi veľký problém, časom sa to môže výrazne prejaviť. Jazdením po takýchto nerovnostiach dostáva totižto zabrať celé auto, od pneumatík cez kolesápo tlmiče. Skús teda dávať pozor a výmoľom sa vyhýbaj čo najviac.

Veľa Slovákov si ničí svoje auto
Shutterstock

Tagy:

Viliam Šuška
Fanúšik popkultúry, predovšetkým kinematografie. Sledujem aktuálne dianie, avšak občas odo mňa nájdeš aj nejaký zaujímavý technologický či herný článok, prípadne zaujímavosti.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.