Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Máš problém niečo našetriť? Toto sú najčastejšie dôvody, prečo ti neostávajú peniaze nazvyš

Skryté každodenné výdavky, ktoré ťa stoja úspory.


Šetrenie peňazí môže byť výzvou pre mnohých z nás, najmä ak sa zdá, že všetky snahy o úspory idú do stratena. Možno sa snažíš odkladať si peniaze, ale z tvojho rozpočtu stále zmizne viac peňazí, než by si si prial. Máš problém niečo našetriť? Toto môžu byť dôvody.

Ak sa snažíš pochopiť, prečo sa ti nedarí ušetriť si každý mesiac niečo z výplaty, možno sa skryté príčiny nachádzajú práve v týchto bežných problémoch. Nedarí sa ti si nič odložiť na horšie časy? Toto sú „skrytí žrúti peňazí“, ktorých možno prehliadaš.

Dôvody, prečo sa ti nedarí si niečo našetriť

1. Neplánované nákupy na internete

Online nakupovanie môže byť veľmi pohodlné, ale aj nebezpečné pre tvoj rozpočet. Neplánované nákupy, impulzívne objednávky a časté výhodné ponuky môžu prispieť k výrazným výdavkom, ktoré si ani neuvedomuješ. Monitoruj svoje online nákupy a zameraj sa na nákupy, ktoré sú skutočne nevyhnutné.

2. Návyky impulzívneho nakupovania

Neplánované nákupy na internete idú často ruka v ruke s nákupmi bez rozmyslu. Ak často kupuješ veci, ktoré nepotrebuješ alebo ktoré si kúpiš len na základe impulzu, skús si zaviesť pravidlo „24-hodinového testu“. Znamená to, že predtým, ako si niečo kúpiš, si daj čas na rozmyslenie.

Mohlo by ťa zaujímať:

„Investovanie je prirodzená vec. Bolo by krásne, ak by sme na Slovensku zarábali 2-ku v čistom, je to však nereálne,“ tvrdí zakladateľ projektu Financopedia

3. Nezodpovednosť pri platbách a faktúrach

Zabudnutie na zaplatenie účtov včas môže viesť k pokutám a úrokom, ktoré môžu výrazne ovplyvniť tvoje úspory. Uisti sa, že platíš všetky svoje účty včas, a zváž automatické platby, aby si sa vyhol oneskoreniam.

4. Poplatky za účet a služby

Bankové poplatky, poplatky za služby alebo príliš časté výbery z bankomatu môžu byť nenápadnými „žráčmi“ peňazí. Skontroluj, aké poplatky platíš, a hľadaj možnosti, ako znížiť alebo odstrániť zbytočné náklady spojené s tvojím bankovým účtom a službami.

5. Zabudnuté predplatné a členstvá

Často sa stáva, že predplatné na služby ako streamingové platformy, fitness centrá alebo rôzne aplikácie sú zabudnuté, a preto pokračujú v inkasovaní pravidelných platieb. Preskúmaj svoje predplatné a zruš všetky, ktoré už nevyužívaš alebo nepotrebuješ.

Máš problém niečo našetriť? Toto sú najčastejšie dôvody, prečo ti neostávajú peniaze nazvyš
Shutterstock

6. Pôžičky a úvery s vysokými úrokmi

Zadlženie sa môže spôsobiť nečakané finančné náklady. Úvery alebo kreditné karty s vysokými úrokmi môžu dramaticky znižovať tvoju schopnosť šetriť. Snaž sa splatiť dlh čo najrýchlejšie a zváž refinancovanie úverov, aby si znížil úrokové náklady.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.