Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita
Zdroj: ©Shutterstock

Býva ti v aute nevoľno? 5 trikov, ako s nepríjemnosťami počas jazdy skoncovať

Vďaka týmto radám už pre teba cestovanie nebude nočnou morou.

Cestovná nevoľnosť, často nazývaná aj kinetóza, je problémom pre mnohých ľudí, a to najmä pri cestovaní autom. Pocity závratov, nevoľnosti alebo dokonca vracania môžu cestu autom zmeniť na nepríjemný zážitok.

Tým, pre ktorých je cesta autom pôžitkom, je naozaj úplne zbytočné vysvetľovať, že to nie je len chvíľková nevoľnosť. Našťastie, existujú overené spôsoby, ako nepríjemné príznaky kinetózy minimalizovať alebo im úplne predísť. Tu sú niektoré z nich.

Správne umiestnenie v aute

Málokedy sa stáva, že by bolo nevoľno vodičovi. Je to preto, lebo je sústredený na riadenie a predvída jazdné manévre. Ak je to možné a máš vodičský preukaz, preferuj pri cestovaní autom možnosť, že budeš šofér.

Sedadlo spolujazdca je druhým najlepším miestom na sedenie, ak ti býva v aute zle. Poskytuje totiž široký výhľad na cestu a minimalizuje rozdiely medzi vnímaným a skutočným pohybom. Ak môžeš, vyber si radšej miesto vpredu. Ak však nemáš inú možnosť a musíš sedieť vzadu, snaž sa sedieť uprostred. Môžeš odtiaľ sledovať cestu vďaka priamemu výhľadu cez predné sklo.

auto, vodič, cestovanie, cesta, výhľad, šofér, spolujazdec, spolujazda
Shutterstock

Zameraj sa na horizont

Pohľad na pevný bod v diaľke, ako je horizont, môže pomôcť zosúladiť tvoje vnemy a znížiť pocit nevoľnosti. Vyvaruj sa čítaniu knihy, pozeraniu do mobilu alebo iným podobným činnostiam.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.