Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Skryté znaky toxického vzťahu s rodičmi v dospelosti: Ako ich odhaliť a ako sa s nimi vyrovnať

Alebo keď chceš vyletieť z hniezda a rodičia ti dali darček na rozlúčku - kovovú guľu na nohu.


Vzťahy s rodičmi sú zložitými aspektmi nášho života, ktoré sa v priebehu rokov menia a vyvíjajú. Vo vyššom veku môže byť obzvlášť náročné rozpoznať, kedy vzťah s rodičmi prechádza do toxickej zóny. Áno, aj tvoji vlastní rodičia môžu byť pre teba toxickí a znaky tohto toxického vzťahu s rodičmi sú často skryté pod rúškom starostlivosti a opatery z ich strany.

Dá sa pochopiť, keď ťa rodičia kontrolujú každú hodinu vo veku 15 či 16 rokov, no keď to robia, aj keď už máš 30 a usporiadaný svoj vlastný život…? Niektorí rodičia majú problém vymaniť sa zo svojej roly ochranára svojho dieťaťa a najmä v jeho dospelosti sa snažia ovplyvňovať jeho život až v takej miere, ktorá už nevyhovuje jeho potrebám a rozvoju. Kedy by si mal ísť ďalej a aké sú skryté znaky toxického vzťahu s rodičmi?

Skryté znaky toxického vzťahu s rodičmi vo vyššom veku:

Nadmerná kontrola a zasahovanie do života

Rodičia sa snažia neustále zasahovať do tvojich rozhodnutí a osobného života, či už ide o tvoj profesijný smer, partnerské vzťahy alebo osobné voľby. Tento tlak môže byť menej zjavný, ale stále prítomný formou neustáleho poradenstva alebo nepriamych nátlakov.

Manipulácia a emocionálne vydieranie

Môžu sa snažiť manipulovať tvoje pocity alebo využívať pocit viny, aby ťa udržali v určitých rolách alebo situáciách. Príklady zahŕňajú vyjadrovanie sklamania, obviňovanie ťa za ich problémy alebo nešťastia alebo zasahovanie do tvojich rozhodnutí s cieľom manipulovať tvojimi činmi.

Shutterstock

Ignorovanie tvojich potrieb a prianí

Keď sa snažíš urobiť zmenu vo svojom živote, toxickí rodičia môžu ignorovať alebo minimalizovať tvoje potreby a priania. Svojimi reakciami sa môžu snažiť udržať ťa v pozícii, ktorá je pre nich pohodlná alebo výhodná.

Vzťah založený na historických očakávaniach

Rodičia môžu udržiavať očakávania založené na minulých rolách a dynamike, čo môže spôsobiť, že sa cítiš viazaný na rolu, ktorú si mal ako dieťa, aj keď si už dospelý a zmenil si sa.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Nedostatok uznania tvojej nezávislosti

Aj keď sa snažíš etablovať svoju nezávislosť, rodičia môžu vyjadrovať nedostatok uznania alebo podpory tvojich osobných úspechov. Môže to zahŕňať sťažovanie sa na tvoje rozhodnutia alebo vyhlásenie, že nie sú v súlade s ich očakávaniami.

Pasívno-agresívne správanie

Namiesto otvorenej komunikácie môžu rodičia používať pasívne-agresívne správanie (ticho, sarkazmus alebo jemné znevažovanie), ktoré sa niekedy ťažko identifikuje ako toxické.

Shutterstock

Ako sa vysporiadať s toxickými rodičmi vo vyššom veku:

  1. Stanov si jasné hranice: Je dôležité stanoviť si hranice a jasne komunikovať, čo si ochotný tolerovať a čo nie. Tieto hranice môžu zahŕňať obmedzenie času stráveného s rodičmi alebo určenie určitých tém, o ktorých sa nediskutuje.
  2. Rozvíjaj svoju nezávislosť: Pracuj na rozvoji svojej nezávislosti a osobného rastu. To môže zahŕňať budovanie vlastnej kariéry, rozvoj osobných záujmov a vytváranie podpornej sociálnej siete mimo rodiny.
  3. Zváž obmedzenie kontaktu: Ak sa to javí ako nevyhnutné pre ochranu tvojho duševného zdravia, zváž zníženie alebo obmedzenie kontaktu s rodičmi.
  4. Komunikuj otvorene a úprimne: Snaž sa o otvorenú a úprimnú komunikáciu o svojich pocitoch a potrebách. Aj keď sa to môže zdať náročné, môže to pomôcť v riešení nepochopenia.

Pamätaj na to, že tvoj osobný rast a pohoda sú prvoradé a že máš právo na zdravé a podporujúce vzťahy, aj keď to znamená zmeniť dynamiku s rodičmi.

Shutterstock

Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.