Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 19.9.2024
sk
Konštantín
cz
Zita

Ako dlho by mali Slováci počkať so šoférovaním po vypití alkoholu? Odpoveď ťa prekvapí

Na toto si treba dávať pozor.


Ak je niečo, čo na cesty nepatrí, tak je to nepochybne alkohol. Šoférovanie v opitom stave je rizikom nielen pre teba, ale aj všetkých ostatných ľudí. Ako dlho by si však mal počkať, ak si už pil, predtým ako sadneš opäť za volant? Tému rozoberal portál Autobild, odpoveď ťa asi poriadne prekvapí.

Veľa ľudí si myslí, že keď si vypijú len trochu, tak budú v poriadku. Niekto si teda dá len „pár” drinkov a povie si, že šoférovať zvládne bez problémov. Zdanie však často klame. Naše telo metabolizuje alkohol dosť pomaly.

Pečeň je schopná za hodinu spracovať približne 0,02 litra alkoholu, čo vychádza približne na jeden malý panák. Samozrejme, veľmi závisí od toho, o aký alkohol ide, či už o jeho typ, či zároveň silu. Okrem neho sú tu však aj ďalšie faktory.

Pre predstavu. Také pollitrové pivo tvoje telo môže spracovať za približne až dve hodiny. Víno je na tom ešte horšie, tam sa pri jednom veľkom pohári bavíme o troch hodinách. Nuž, logicky, čím viac alkoholu si dáš, tým dlhšie potrvá, kým ho tvoje telo spracuje.

Mohlo by ťa zaujímať:

Nenechaj si ujsť zľavu, aká tu ešte nebola. S naším PREMIUM sa počas leta nudiť nebudeš

Dôležité sú aj ďalšie faktory

Medzi tie kľúčové patria napríklad vek, pohlavie, hmotnosť či príjem potravy. Závisí aj od toho, ako rýchlo si alkohol konzumoval.

Čím sme starší, tým viac sa naše telo mení a horšie alkohol spracúva. Dôležité je aj pohlavie, ženy metabolizujú alkohol inak ako muži, môžu za to rôzne fyziologické rozdiely, ako je objem vody v tele, rozdiel hormónov či menší počet niektorých pečeňových enzýmov.

Shutterstock

Významne zaváži aj hmotnosť človeka. Ťažší ľudia majú rozptyl alkoholu v tele rovnomernejší, vďaka čomu môže byť jeho koncentrácia v krvi nižšia. Chudí ľudia môžu zas dosiahnuť koncentráciu v krvi rýchlejšie, aj napriek tomu, že vypijú rovnaké množstvo.

Pri triezvení spraví veľa aj jedlo. Ak si sa pred konzumáciou alkoholu alebo počas nej najedol, tak sa môže spomaliť vstrebávanie alkoholu. Dôležité je aj to, ako rýchlo piješ alkohol. Keď ho vypiješ veľa za krátky čas, tak môže dôjsť k preťaženiu pečene, čiže jej schopnosť spracovať alkohol bude horšia.

Ako je to teda s triezvením?

Určite si aj ty špekuloval nad tým, ako si otestovať, či môžeš šoférovať. Sú tu rôzne zariadenia, napríklad osobné alkohol testery, no tie merajú len BAC (koncentrácia alkoholu v krvi), čiže nepovedia ti, či môžeš naozaj viesť vozidlo.

Najväčšiu rolu hrá pri triezvení čas. Práve ten potrebuje naše telo na to, aby sa v ňom alkohol spracoval. Ak sa teda rozhodneš ísť na nejakú akciu, kde budeš piť, tak sa priprav na to, že najbližších zopár hodín nemôžeš šoférovať.

Ako dlho počkať so šoférovaním po vypití alkoholu
Shutterstock

Samotné triezvenie nijak zásadne veľmi neurýchliš, no sú tu určité tipy, ktoré ti teoreticky môžu pomôcť. Zásadné je pitie dostatočného množstva tekutín, ideálne takých, v ktorých sú minerály. Pomôcť ti môže aj jedlo, aby si doplnil živiny v tele. Pokojne si môžeš dať aj vitamín C.


Tagy:

Viliam Šuška
Fanúšik popkultúry, predovšetkým kinematografie. Sledujem aktuálne dianie, avšak občas odo mňa nájdeš aj nejaký zaujímavý technologický či herný článok, prípadne zaujímavosti.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.